Sport

Cine este Alexia Tatu, campioana de la Wimbledon care calcă pe urmele Simonei Halep. Povestea fascinantă a jucătoarei de 13 ani

Alexia Ioana Tatu (13 ani) a reușit să câștige turneul de Grand Slam de la Wimbledon, după o finală 100% românească, în care a întâlnit-o pe Andreea Soare.
10.07.2022 | 18:00
Cine este Alexia Tatu campioana de la Wimbledon care calca pe urmele Simonei Halep Povestea fascinanta a jucatoarei de 13 ani
Alexia Tatu e doar a treia jucătoarea din istoria tenisului românesc care cucerește un trofeu de Grand Slam la juniori. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alexia Tatu a reușit să devină campioană la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, după o finală de vis în fața unei alte jucătoare din România, Andreea Soare.

Alexia Tatu este a treia jucătoare din România după Simona Halep și Mariana Simionescu care câștigă un turneu de Grand Slam la juniori

Alexia Tatu a triumfat la Wimbledon în competiția U14, unde a întâlnit-o pe Andreea Soare. Sportiva legitimată la CS Ten Club Tenis Buzău a învins-o cu scorul de 7-6, 6-4, și scrie o nouă pagină în istoria tenisului românesc.

ADVERTISEMENT

Alexia devine astfel a treia jucătoare din România care câștigă un trofeu de Grand Slam de juniori, după Simona Halep, în 2008, la Paris și Mariana Simionescu, în 1974, tot la Paris.

Alexia Ioana Tatu era principala favorită a întrecerii și a avut un parcurs excelent la Londra. A câștigat Grupa A după trei victorii solide din tot atâtea meciuri. Jucătoarea pregătită de antrenorul Gabi Caloian a trecut pe rând de mexicanca Marianne Angel, 3-6, 6-0 (10-2), de australianca Giselle Guillen, 6-2, 6-4 și de britanica Arabella Loftus, scor 6-2, 6-0. În semifinale, Alexia a reușit să o învingă după un meci senzațional pe argentinianca Sol Ailin Larraya Guidi, scor 6-0, 6-3.

ADVERTISEMENT

Povestea incredibilă a Alexiei Tatu, puștoaica care își spulberă toate adversarele de la 8 ani. O are ca idol pe Iga Swiatek

Alexia Tatu a ajuns să practice tenisul din întâmplare, la vârsta de 6 ani, însă a reușit să câștige primul turneu organizat de Federația Română de Tenis la vârsta de 8 ani, iar de atunci își spulberă adversare cu forhand-ul, principala ei armă.

Performanța româncei e cu atât mai impresionantă cu cât nu a jucat niciodată la un turneu de iarbă înainte de participarea la Wimbledon: „Eram la grădiniță și ne-au dus cu programul Școala Altfel să batem minge pe teren. Mi-a plăcut tare mult și de atunci acesta este drumul meu. Împac tenisul cu școala, dar acum e un pic mai greu în clasa a 8-a. (n.r. despre Iga Swiatek) Îmi place tare mult cum stă pe picioare, foarte joc și cum se poziționează la minge”, a declarat noua campioană de la Wimbledon, potrivit prosport.ro.

ADVERTISEMENT

Părinții Alexei fac tot posibil ca fata lor să calce pe urmele Simonei Halep și să devină o mare campioană, însă cei doi nu au nicio legătură cu tenisul. Mama Alexiei deține o casă de amanet, în timp ce tatăl ei este jandarm.

Ce performanțe a mai reușit Alexia Tatu până la vârsta de 14 ani

Alexia Tatu este una dintre marile speranțe ale tenisului feminin românesc, iar evoluțiile sale au crescut din ce în ce mai mult în ultimul timp.

ADVERTISEMENT

Puștoaica din Buzău a venit campioană la Azores Open U12, la prima participare la un turneu Tennis Europe, în 2019, când a jucat și finala de dublu.

Alexia a făcut pereche cu letona Aleksandra Rozkaln și au fost învinse în ultimul act al turneului din Portugalia de Sultana Mavric/Nastasija Nesterovi (Germania).

Când va putea trece Alexia Tatu la turneele de seniori

Alexia Tatu va împlini 14 ani pe data de 20 august, iar la 16 ani își va încheia junioratul și va putea participa la turneele de juniori. Alexia a câștigat deja mai multe competiții în țară și în străinătate și deja domină competițiile de juniori. Și-a format un stil de joc foarte agresiv, cu un serviciu excelent și lovituri plate solide.

„Alexia a fost invitată de organizatorii de la Wimbledon. Este o ediție specială pentru juniorii Under-14. E pentru prima oară și ei organizează o sută de ani de Central Court. Au fost cele mai bun 16 jucătoare din lume. E o performanță istorică pentru mine.

Nu a existat un alt jucător care să joace pe arenele de la Wimbledon. Se joacă pe terenurile centrale, nu pe terenuri anexe sau de antrenament, deci are același tratament ca orice jucător de la Wimbledon”, a declarat antrenorul Gabi Caloian pentru Campus TV.

Alexia Tatu este o elevă de nota zece a Colegiului Național „Mihai Eminescu Buzău”

Alexia Tatu a terminat clasa a opta cu media 9,60 și a intrat la Colegiul Național în clasa a cincea cu media zece: „Este un elev silitor, matur. Este un elev de 10, iar în clasa a V-a a fost și Miss Bobocelul nostru. Știam din clasa V-a, de când este elevă a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” că joacă tenis. Mi-a arătat mama ei fotografii… are doua camere de pline de trofee.

Eu de atunci i-am spus”Halep 2” sau chiar mai sus decât Halep…și iată că a ajuns să joace în Anglia. Am urmărit-o astăzi cu mare emoție, iar mâine va juca cu prietena ei. Alexia și Andreea Soare se cunosc de mulți ani. Au aproape aceeași vârstă..vor fi mari emoții pentru că va fi o finală românească”, a declarat Valentina Ionescu, diriginta Alexiei Tatu, pentru sansanews.ro.

  • 14 ani va împlini Alexia Tatu pe data de 20 august, fiind doar a 3-a jucătoare din România care reușește să câștige un turneu de Grand Slam la juniori
ADVERTISEMENT