News

Cine este copilul răpus de noul coronavirus. Nu apucase să împlinească un an

24.11.2020 | 15:11
Cine este copilul rapus de noul coronavirus Nu apucase sa implineasca un an
ADVERTISEMENT

Chiar dacă numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 pare să scadă de la o zi la alta, tot mai multe persoane infectate se confruntă cu forme grave ale bolii și ajung, din păcate, la deces. Printre cei 196 de pacienți care s-au stins în ultimele 24 de ore se numără, din păcate și un copil care nici măcar nu apucase să împlinească un an de viață.

Potrivit unor surse medicale citate de Mediafax, este vorba despre o fetiță internată într-un spital din județul Mureș, cu multiple comorbidități. Cazul său vine la doar o lună după ce un băiețel de patru ani a fost răpus de noul tip de coronavirus.

ADVERTISEMENT

La fel ca micuța care se regăsește pe lista deceselor survenite în ultimele 24 de ore, acesta era din Mureș și prezenta comorbidități accentuate. De altfel, medicii au atras atenția asupra creșterilor alarmante ale infectărilor în rândul copiilor, spre deosebire de primul val al pandemiei, când boala se manifesta cu precădere la persoanele aflate în grupele de risc.

Un bebeluș de doar câteva luni a fost răpus de COVID. Avea multiple comorbidități

Din păcate, fetița din Mureș este al cincilea copil răpus de coronavirus în cele peste 9 luni care s-au scurs de la declanșarea pandemiei. Cea mai tânără victimă din țara noastră rămâne, însă, un băiețel de doar patru luni care a murit luna trecută. Era internat la Sibiu și prezenta, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, multiple comorbidități accentuate.

ADVERTISEMENT

În intervalul 23-24 noiembrie au fost raportate 196 de decese (129 bărbaţi şi 67 femei) ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele Alba, Argeş, Arad, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Mureş, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Ilfov şi în Bucureşti.

Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 0 – 9 ani, opt la categoria de vârstă 40 – 49 de ani, 28 la categoria de vârstă 50 – 59 de ani, 47 la categoria de vârstă 60 – 69 ani, 61 la categoria de vârstă 70 – 79 ani şi 51 la categoria de peste 80 de ani.

ADVERTISEMENT

Medicul Mihai Craiu ne învață cum să procedăm în cazul copiilor asimptomatici

Într-un mesaj publicat recent pe contul său de Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra creșterilor alarmante ale numărului de cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 în rândul copiilor și îi învață pe părinți cum să procedeze în cazul în care aceștia sunt asimptomatici.

În ultimele zile am început să vedem din ce în ce mai mulți copii COVID-19 pozitivi. Marea majoritate sunt diagnosticați pentru că au o maladie severă, diferită de COVID19, într-un scenariu ce impune spitalizarea.

ADVERTISEMENT

Conform regulamentului INSMC. toți copiii ce au nevoie de internare sunt testati PCR. În vară vedeam 1 caz pozitiv la 4-5 zile, acum vedem unul la câteva ore. Deci am reușit!! Iresponsabilitatea unora, prostia altora și nerespectarea regulilor de către bună parte dintre noi “au împins” infecția cu noul coronavirus și la copii. Inclusiv la cei care stau continuu acasă, având comorbidități.

Din rațiuni etice nu voi vorbi despre cazuri. Încă nu…Încă sper să realizăm că riscăm să ne omorâm și copiii, nu numai bunicii! Chiar dacă infecția cu SARS-CoV-2 evoluează ușor la majoritatea copiilor, cei având comorbidități vor fi la fel de expuși riscurilor … ca și adulții ce au maladii similare.

Voi atrage atenția asupra unui scenariu ingrijorător. Deoarece mulți copii au părinții depistați COVID19, este important să știm ce trebuie făcut cu un copil ASIMPTOMATIC. Chiar dacă este testat pozitiv copilul, un asimptomatic sau având o formă minoră de boală, NU TREBUIE tratat “preventiv” cu nimic.

Zice protocolul Societații Italiene de Infecții Pediatrice (cel mai nou, din țara UE unde chiar au fost mulți copii depistați). Un copil asimptomatic după contact cu un părinte bolnav nu primește profilactic antibiotice. Este complet INTERZISĂ administrarea de azitromicină sau altele, mai ales fără consult medical”, avertizează medicul Mihai Craiu.

ADVERTISEMENT