Sport

Cine a fost Cornel Drăgușin, fost selecționer, care a murit duminică, la vârsta de 95 de ani. A antrenat și două naționale din Asia

Cornel Drăgușin, fostul selecționer al echipei naționale a României a încetat din viață la vârsta de 95 de ani. A fost antrenorul reprezentativei Irakului și Siriei.
10.10.2021 | 18:46
Cine a fost Cornel Dragusin fost selectioner care a murit duminica la varsta de 95 de ani A antrenat si doua nationale din Asia
Cine este Cornel Drăgușin, fost selecționer, care a murit duminică, la vârsta de 95 de ani. A antrenat și două naționale din Asia. Sursă foto: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Încă o pierdere imensă pentru fotbalul românesc o dată cu trecerea în neființă a unuia dintre cei mai importanți oameni de fotbal din România, care a clădit generații întregi de antrenori și jucători.

Cornel Drăgușin a antrenat aproape toate loturile naționale ale României și a fost primul antrenor străin din istoria naționalei Irakului și Siriei.

ADVERTISEMENT

Pierdere uriașă pentru fotbalul românesc odată cu dispariția lui Cornel Drăgușin

FANATIK îi dedică un material special fostului selecționer al României (1975-1976), care a mai pregătit loturile U21, U23 și naționala olimpică a României, iar între 1986 și 1990 a fost secundul lui Emeric Ienei la naționala de seniori.

Corneliu Drăgușin, fostul selecționer al României
Cornel Drăgușin, fostul selecționer al României.

Deși și-a încheiat prematur cariera de jucător, la doar 25 de ani, Cornel Drăgușin a rămas pentru tot restul vieții aproape de fotbal. În perioada 1991-2002 a fost Directorul Școlii de Antrenori din cadrul FRF, iar prin mâinile sale au trecut unii dintre cei mai importanți antrenori din istoria recentă a fotbalului românesc.

ADVERTISEMENT

Fostul mare antrenor împlinise frumoasa vârstă de 95 de ani pe data de 26 martie, iar vestea tristă a fost anunțată în mediul online de către Mircea Rădulescu (80 de ani), șeful academiei de copii și juniori din cadrul FC Voluntari.

„O veste foarte tristă a ajuns la mine! A încetat din viață Cornel Drăgușin, nea Cornel, așa cum era cunoscut de cei din lumea fotbalului! Dumnezeu să îl ierte!”

Cine a fost Cornel Drăgușin

Cornel Drăgușin și-a început cariera de fotbalist la echipa Industria Iutei București și a Sindicatului Textil București (1936-1948), iar în 1949 este recrutat ca militar și va juca pentru Clubul Central al Armatei, viitoarea Steaua București timp de un an de zile.

ADVERTISEMENT

Își încheie cariera de fotbalist la doar 25 și de ani și începe să se pregătească să devină antrenor, sub îndrumarea lui Francisc Ronay ca antrenor la echipa de juniori a CCA.

În 1954 avea să devină antrenorul echipei de juniori a Progresului București cu care câștigă titlul de campion. La echipa mare a Progesului ajunge în finala Cupei României în sezonul 1957-1958. Ca antrenor secund al Progresului București reușește să cucerească Cupa în 1960.

ADVERTISEMENT

În 1962 devine primul antrenor străin din istoria naționalei Irakului

După încă doi ani la Progresul București, în 1962 Cornel Drăgușin acceptă oferta de a deveni selecționerul echipei naționale a Irakului, sub supervizarea colonelului Abdul Salam Arif, care avea să devină președintele statului.

În 1963 se întoarce din nou la Progresul București pentru un sezon, iar în 1965 pleacă iar în Asia unde este antrenorul selecționatei Siriei și a echipei armatei. După doar un an este numit antrenorul României U23 cu care pleacă într-un turneu în Africa Centrală.

Cornel Drăguşin în Siria
Cornel Drăguşin în Siria

În 1967 revine la Progresul București ca antrenor principal pentru două sezoane, iar în 1969 va fi antrenor secund la Steaua. Tot în 1969 va face niște vizite de lucru la cele mai importante cluburi din fotbalul englez: Manchester United, Chelsea și Arsenal în urma cărora va publica o carte intitulată: „În patria fotbalului” (1970).

Restul carierei de antrenor o dedică echipei naționale a României

Între 1970 și 1975 va fi selecționerul naționalei României Under-23, U-21 și al naționalei olimpice, iar apoi va primi marea șansă a carierei: postul de antrenor al reprezentativei de seniori.

Cea mai importantă victorie pe banca „tricolorilor” este 6-1 cu Danemarca în preliminariile Campionatului European din 1976.

Va face o echipă excelentă cu Emeric Ienei, alături de care reușește să califice România la Campionatul Mondial din Italia în 1990.

Cei din cadrul FRF îl numeau „Computerul”

Cornel Drăgușin era o adevărată enciclopedie în materie de fotbal, fiind poreclit de către cei cu care a lucrat timp de 30 de ani în cadrul Federației Române de Fotbal „Computerul”.

„Să-l sunăm pe nea’ Cornel, sigur ştie el!”, devenise un răspuns obișnuit pe holurile federației atunci când era vorba despre documentare și toată lumea îi cerea ajutorul în această privință.

Munca sa a fost apreciată la nivel internațional, celebra revistă „UEFA Magazine” acordându-i un amplu reportaj intitulat sugestiv: „Cornel Drăgușin, un erou tăcut”.

Cornel Drăgușin, povestiri din Irak și Siria: „N-au prea vrut să mă lase să plec!”

Într-un interviu pentru ziarul Adevărul, Cornel Drăgușin a povestit despre peripețiile din Irak și Siria: „Am fost primul antrenor străin din istoria Irakului. De când am fost numit selecţioner, aveam un colonel (n.r:  Abdul Salam Arif) care nu se dezlipea de mine, de echipă. Nu puteam să fac nicio mişcare fără el. La un moment dat, a dispărut. Şi atunci eu am întrebat, în stânga şi-n dreapta: «Unde-i colonelul? Ce-i cu el de nu mai vine de trei zile?»

Toată lumea îmi făcea semn să tac din gură. Ca să aflu, peste alte trei zile, că a ajuns preşedintele Republicii! L-am şi văzut la televizor. Povestea asta am reţinut-o, pentru că era într-adevăr un om extraordinar. Şi se pricepea şi la fotbal. Dar până la urmă am plecat, pentru că toate războaiele astea ale lor afectau şi fotbalul”.

Cornel Drăgușin a povestit amuzat cum a reușit cu un vicleșug să câștige primul trofeu ca selecționer al Siriei:„Eram la o competiţie cu echipele naţionale. Şi în momentul în care am văzut că egalitatea persistă, m-am gândit la o pungăşie. Le-am spus jucătorilor să facă gălăgie în momentul în care s-a aruncat moneda. Lumea nu se aştepta, s-a creat un moment de derută, ăilalţi n-au mai căutat imediat banul. Şi aşa am câştigat cupa“

Fostul mare antrenor a condus selecționata Siriei la Jocurile Pan-Arabe de la Cairo din 1965, unde a avut rezultate excelente, însă dorul de casă l-a făcut să revină în România după terminarea contractului: „I-am bătut pe cei din Yemen cu 4-0, am câştigat cu 13-0 meciul cu Oman, dar ne-a bătut Libia cu 6-3. Una peste alta, oamenii au fost foarte mulţumiţi de mine. N-au prea vrut să mă lase să plec, după terminarea celor 18 luni de contract, dar dorul de ţară şi-a spus cuvântul, mai ales că băiatul nostru rămăsese acasă“

Cum luam leafa, la poartă era un om de la ambasadă. Ca nu cumva să uit să plătesc cotizaţia pentru partid. 40 de dolari pe lună îmi luau, plăteam şi un fel de ajutor pentru Palestina, pe baza bunelor relaţii dintre români şi arabi. – Cornel Drăgușin

  • 95 de ani avea Cornel Drăgușin
  • 8 ani a fost Cornel Drăgușin antrenor la Progresul București
  • 1975-1976 e perioada în care a fost selecționerul României
  • 4 ani a fost secundul lui Emeric Ienei la naționala României: 1986-1990
  • 11 ani a fost Directorul Școlii de Antrenori din cadrul FRF: 1991-2002

  • (P) Cotă EXCLUSIVĂ Fortuna: 1,81 este cota pentru „PSF X” la meciul România – Armenia. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT