News

Cine este infirmiera din Olt, internată cu forța pe baza unui test pozitiv COVID și alte trei negative. „M-au luat ca pe un căţel”

21.06.2020 | 15:57
Cine este infirmiera din Olt internata cu forta pe baza unui test pozitiv COVID si alte trei negative Mau luat ca pe un catel
ADVERTISEMENT

Infirmiera din Slatina, Olt, care a fost internată cu forța în spital în urma unui test pozitiv COVID și alte trei negative spune că medicii i-au prescris un tratament care nu este indicat în cazul bolii cronice de care suferă.

Femeia a spus, pentru Adevărul, că este hotărâtă să se alăture ambulanţierilor de la SAJ Olt, care au anunțat că vor să dea statul în judecată, într-un proces civil cu o miză enormă, de 1 milion de euro despăgubiri.

ADVERTISEMENT

Ambulanțierii din Olt au anunţat la începutul lunii iunie că vor da în judecată Serviciul Judeţean de Ambulaţă (SJA) şi vor cere daune de un milion de euro, întrucât au fost obligați să lucreze în perioada stării de urgenţă cu echipamente de protecţie neconforme.

Infirmiera din Olt, ținută cu forța în spital, chiar dacă testele pentru COVID ieșeau negative

De altfel, din acest motiv, mulţi dintre angajații SAJ Olt s-au infectat cu noul coronavirus.

Elena Lale, infiermiera din Slatina, este soția unuia dintre ambulanțierii respectivi și a vorbit pentru Adevărul despre chinurile prin care a trecut începând cu 11 iunie, atunci când a fost ridicată de la serviciu și internată cu forța.

ADVERTISEMENT

Femeia spune că, după ce soțul ei a fost confirmat COVID-19, a stat în izolare la domiciliu 17 zile, iar testele pe care le-a văzut cu ochii ei au fost negative. Cu toate acestea, infirmiera susține că medicii de la spitalul din Slatina i-au transmis, în prima zi de muncă de după perioada de izolare, că este pozitivă COVID-19.

„Am vrut să merg la serviciu pe data de 11 iunie. Pe data de 10 m-au chemat la spital, m-au testat, dar n-au mai aşteptat să vină rezultatul: pozitiv sau negativ. Joi am mers la serviciu, mi-am desfăşurat activitatea în blocul operator. Am avut contact cu 48 de persoane în spital, vă daţi seama.

ADVERTISEMENT

Femeia povestește prin ce a trecut timp de mai multe zile

La ora 14.00 au venit şi m-au luat din sala de operaţie pur şi simplu ca pe un căţel. Doamna care a venit era echipată cu halat, cu vizieră. Mi-a aruncat o mască din aia mai specială cum au domnii doctori şi doamnele asistente – eu sunt infirmieră – şi mi-a spus:

Lili, te rog foarte mult, hai cu mine că eşti pozitivă. Te duc la infecţioase. Vă daţi seama, eu am rămas surprinsă după testul negativ să ies pozitivă”, a relatat Elena Lale.

ADVERTISEMENT

Infirmiera din Slatina povestește cum a fost internată într-o secție specială pentru bolanvii COVID-19, unde medicii intenționau să-i administreze un tratament cu Kaletra, Plaquenil şi Dexametazonă.

Întrucât aceste medicamente au contraindicaţii în anumite boli cronice, iar Elena Lale a suferit o operaţie de tiroidă şi ştia că tratamentul i-ar putea face rău, femeia a refuzat.

„M-au luat şi m-au aruncat acolo, m-au închis. Nu mi-a luat nimeni o tensiune, nu mi-a luat nimeni o temperature şi au venit (n.r. – şi au spus) că obligatoriu trebuie să iau acel tratament. Kaletra şi Plaquenil, care sunt pentru HIV.

Eu, lucrând în spital, ştiu şi eu cu ce se mănâncă acestea şi am refuzat în totalitate. Au avut un comportament extraordinar de urât faţă de mine. Lucrând acolo, vă daţi seama că mă cunosc şi îi cunosc de 25 de ani” a mai spus infirmiera din Olt.

Femeia spune că i-au fost făcute și alte teste care, din nou, au ieșit negative. Chiar și așa, Elena Lale a fost ținută în continuare alături de pacienți pozitivi COVID-19.

„Am cerut să fiu testată, m-au testat joi noaptea la ora 12. Vineri, mi-a ieşit testul negativ. Noaptea, m-au testat din nou: testul a ieşit iarăşi negativ. Cu toate acestea, sâmbătă şi duminică m-au ţinut între pacienţi pozitivi. Credeţi-mă că le-am spus că dacă nu îmi dau drumul mă arunc pe geam.

Şi domnul şef de secţie continua mereu: ce, bă, tu vrei condiţii ca la Viena? Ai călcat protocolul României, facultatea mea mi-ai călcat-o în picioare, că refuzi tratamentul”, a mai spus Elena Lale.

Infirmiera mai susține că secția unde era internată avea diferite grade de confort, în funcție de veniturile pacienților. În cele din urmă, femeia spune că a reușit să-i convingă pe colegii ei să o externezze după ce le-a spus că va contacta un avocat.

„Pentru oamenii mai mari, cum ar fi asistenţi-şefi, doctori sau cunoscuţii oraşului erau condiţii. Ei erau cu rezervă, cu toaletă în camera, cu televizoare. Or, ăştia mai mici eram vai viaţa noastră! Eu eram într-o cămăruţă care era, cândva, camera de gardă a unui medic. N-aveam pretenţii la televizor, vă daţi seama.

Dar toată mâncarea pe care o primeam de la familie – că nu puteam să mănânc de acolo – mi se strica, pentru că nu aveam frigider. Mi se punea o sticlă de apă la uşă, că nu aveam voie să ies, stăteam încuiată. Am stat de joi, de la ora 14.00 până luni, dar nici luni nu plecam dacă nu spuneam că în numele meu o să vorbească domnul avocat.

După ce am spus cuvintele astea au venit şi mi-au spus; doamna Lale, să vă faceţi bagajul că plecaţi acasă. Dacă nu spuneam aceste cuvinte şi acum eram acolo”, mai povestește femeia despre acele momente.

ADVERTISEMENT
Tags: