Sport

Cine este Lille, noua campioană a Franței! Neymar şi Mbappe valorează cât aproape tot lotul noii regine din Ligue 1

Franța are o nouă regină. Lille a câștigat, duminică, al patrulea titlu de campioană din istorie, la capătul unui duel epic cu PSG.
24.05.2021 | 00:43
Cine este Lille noua campioana a Frantei Neymar si Mbappe valoreaza cat aproape tot lotul noii regine din Ligue 1
ADVERTISEMENT

Departe de a fi una dintre echipele despre care se vorbește foarte des în presa din Hexagon, exceptând acest sezon, Lille a dat peste cap toate pronosticurile.

Însă, oricât de surprinzător ar părea triumful trupei lui Christophe Galtier, acesta s-a conturat până la urmă logic. Echipa din nordul Franței a avut un sezon fantastic în condițiile în care an după an aceasta trăiește din vânzarea celor mai importanți jucători.

ADVERTISEMENT

Cum s-a impus Lille în fața ”milionarilor” de la PSG

Ca să înțelegem cât de surprinzătoare este victoria finală din Ligue 1 a celor de la Lille, să spunem că echipa pregătită de Christophe Galtier este de trei ori mai ieftină decât cea a lui Mauricio Pochettino, PSG.

De fapt, într-un top al celor mai valoroase echipe din Hexagon, Lille este doar a patra, după multipla campioană de pe Parc des Princes, AS Monaco și Olympique Lyon, acestea fiind, în aceeași ordine și principalele favorite la câștigarea campionatului.

ADVERTISEMENT
  • 828.800.000 euro este valoarea lotului celor de la PSG
  • 297.500.000 euro este valoare de piață a lotului noii campioane a Franței, Lille

Lotul lui Lille, puţin mai scump ca decât Mbappe şi Neymar

Evaluat la 297.500.000 de euro, lotul lui Lille este cu puţin mai scump decât Kylian Mbappe şi Neymar, marile vedetele ale lui PSG. Francezul este evaluat la 160.000.000 de euro, în timp ce brazilianul e cotat la 110.000.000 de euro. Împreună fac 270.000.000 de euro, dar banii nu au jucat pe teren în actualul sezon din Ligue 1.

ADVERTISEMENT

Însă, de multe ori cifrele generate de valoarea jucătorilor nu fac față cifrelor din clasament. PSG a început sezonul cu două eșecuri la rând și singurul antrenor care a înțeles că divinitatea nu-ți trimite prea multe ”invitații” a fost chiar Christophe Galtier.

Parizienii au recuperat repede punctele pierdute și s-au instalat lejer în fruntea clasamentului. Seria de opt victorii consecutive nu era altceva decât un avertisment pentru oricine ar fi avut îndrăzneala, ca să nu spunem aroganța, de a amenința statutul de echipă intangibilă.

ADVERTISEMENT

Până și meciul din etapa a 16-a s-a terminat 0-0, un rezultat prin care PSG nu făcea altceva decât să-și confirme statutul de favorită. Luptând pe toate fronturile, cu un Neymar mai predispus la accidentări ca oricând, cu Mbappe lipsit de idei în multe momente în care brazilianul a lipsit, cele două echipe s-au duelat până la final.

Joc de şah între Lille şi PSG în ultimele etape

Lille a dat semne pe parcursul întregului campionat că nu se mulțumea cu statutul de sparring partner și și-a depus candidatura la câștigarea Ligue 1 după victoria de la Paris, 1-0, din etapa a 31-a. Trupa din nordul Franței era deja liderul clasamentului, iar ultimele 7 etape nu au fost altceva decât un joc de șah între cei doi tehnicieni: Galtier, respectiv Pochettino.

Lille a pierdut patru puncte, PSG doar două, dar era deja prea târziu. Despărțite de un singur punct înaintea ultimelor 90 de minute, niciuna dintre oponente nu avea voie să facă vreun pas greșit. Și nu au făcut, dar consecvența rezultatelor celor de la Lille le-a adus cel de al patrulea titlu de campioană, primul după 10 ani de așteptare.

Cine este Christophe Galtier, antrenorul care a dus titlul la Lille

În vârstă de 54 de ani Christophe Galtier este un antrenor atipic. În întreaga carieră a pregătit doar două echipe. A debutat în 2009 la Saint Etienne și a preluat-o pe Lille în 2017.

În cei opt ani petrecuți pe banca ”verzilor” a cucerit un singur trofeu, Cupa Ligii în 2013 când a fost declarat ”antrenorul anului” în Franța, trofeu individual pe care avea să-l primească din nou în 2019.

Sub conducerea lui Galtier, Lille a încheiat sezonul 2018/2019 pe locul 2 şi şi-a asigurat prezenţa în grupele Ligii Campionilor. Cu doar un an înainte, Lille se salva cu greu de la retrogradare.

Recent, Christophe Galtier al cărui contract cu Lille expiră în perioada imediat următoare, a fost ofertat de Nice. După câștigarea campionatului însă, cel mai probabil, conducerea clubului îi va oferi un nou angajament.

ADVERTISEMENT