News

Cine este minerul care a devenit milionar peste noapte. S-a mai îmbogățit cu 2 milioane de euro după ce a vândut această piatră

04.08.2020 | 13:52
Cine este minerul care a devenit milionar peste noapte Sa mai imbogatit cu 2 milioane de euro dupa ce a vandut aceasta piatra
Tanzanitul are, de obicei, de culoare albastră sau purpurie/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Un simplu miner din  Tanzania, Saniniu Laizer, a devenit milionar după ce a găsit două pietre prețioase din tanzanit. După descoperirea din iunie, minerul a mai găsit încă o piatră care i-a mai adus 2.000.000 de dolari, scrie BBC.

Minerul lucrează pe cont propriu, iar în  iunie s-a îmbogățit după ce a găsit două bucăți mari de tanzanit pe care le-a vândut cu 3.400.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Norocul nu l-a părăsit, iar ultima descoperire a constat într-o bucată de tanzanit de 6,3 kilograme pe care a vândut-o cu alte două milioane de dolari.

Cea mai rară piatră prețioasă de pe Pământ

Tanzanitul este o piatră prețioasă care se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosită pentru diverse ornamente. Este una dintre cele mai rare geme de pe Pământ și un geolog a estimat că întregul zăcământ ar putea fi exploatat în următorii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Valoarea ei este determinată nu doar de raritatea acestui mineral, ci și de variatatea de nuanțe, precum, verde, roșu, purpuriu sau albastru. În plus, cu cât este mai clară piatra, iar culorile sunt mai intense, cu atât prețul tanzanitului crește.

După ce a vândut noua sa descoperire guvernului tanzanian, Saniniu Laizer i-a îndemnat pe ceilalți mineri care lucrează pe cont propriu să colaboreze cu guvernul și să elimine intermediarii, în condițiile în care minerii se plâng deseori de faptul că proprietarii de mine le plătesc cu întârziere pietrele pe care le-au descoperit.

ADVERTISEMENT

Primele două pietre de tanzanit descoperite în iunie de Laizer cântăreau 9,2, respectiv 5,8 kilograme. Atunci minerul, tată a nu mai puțin de 30 de copii  spunea că va da o petrecere mare. Însă după noua tranzacție încheiată cu guvernul tanzanian, Saniniu Laizer a spus că va contrui  o școală și un spital care să deservească oamenii din districtul Simanjiro, unde locuiește.

Pe lângă îndeletnicirea de miner, Laizer mai deține o turmă de 2.000 de vaci de care vrea  să se ocupe în continuare.

ADVERTISEMENT

Unii mineri cumpără licențe de prospectare și exploatare a tanzanitului, dar mineritul ilegal este prevalent în special în zone minelor deținute de marile companii.

În 2016, președintele Tanzaniei, John Magufuli, a ordonat armatei să construiască un zid de 24 de kilometri care să împrejmuiască perimetruul exploatării din Manyara, despre care se crede că este singura sursă de tanzanit din lume.

Un an mai târziu, guvernul a raportat o creștere a veniturilor din sectorul minier pe care a atribuit-o zidului care protejează zăcămintele de tanzanit de exploatare ilegală.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii