News

Cine este minerul care a devenit milionar peste noapte. S-a mai îmbogățit cu 2 milioane de euro după ce a vândut această piatră

04.08.2020 | 13:52
Cine este minerul care a devenit milionar peste noapte Sa mai imbogatit cu 2 milioane de euro dupa ce a vandut aceasta piatra
Tanzanitul are, de obicei, de culoare albastră sau purpurie/ Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Un simplu miner din  Tanzania, Saniniu Laizer, a devenit milionar după ce a găsit două pietre prețioase din tanzanit. După descoperirea din iunie, minerul a mai găsit încă o piatră care i-a mai adus 2.000.000 de dolari, scrie BBC.

Minerul lucrează pe cont propriu, iar în  iunie s-a îmbogățit după ce a găsit două bucăți mari de tanzanit pe care le-a vândut cu 3.400.000 de dolari.

ADVERTISEMENT

Norocul nu l-a părăsit, iar ultima descoperire a constat într-o bucată de tanzanit de 6,3 kilograme pe care a vândut-o cu alte două milioane de dolari.

Cea mai rară piatră prețioasă de pe Pământ

Tanzanitul este o piatră prețioasă care se găsește doar în nordul Tanzaniei și este folosită pentru diverse ornamente. Este una dintre cele mai rare geme de pe Pământ și un geolog a estimat că întregul zăcământ ar putea fi exploatat în următorii 20 de ani.

ADVERTISEMENT

Valoarea ei este determinată nu doar de raritatea acestui mineral, ci și de variatatea de nuanțe, precum, verde, roșu, purpuriu sau albastru. În plus, cu cât este mai clară piatra, iar culorile sunt mai intense, cu atât prețul tanzanitului crește.

După ce a vândut noua sa descoperire guvernului tanzanian, Saniniu Laizer i-a îndemnat pe ceilalți mineri care lucrează pe cont propriu să colaboreze cu guvernul și să elimine intermediarii, în condițiile în care minerii se plâng deseori de faptul că proprietarii de mine le plătesc cu întârziere pietrele pe care le-au descoperit.

ADVERTISEMENT

Primele două pietre de tanzanit descoperite în iunie de Laizer cântăreau 9,2, respectiv 5,8 kilograme. Atunci minerul, tată a nu mai puțin de 30 de copii  spunea că va da o petrecere mare. Însă după noua tranzacție încheiată cu guvernul tanzanian, Saniniu Laizer a spus că va contrui  o școală și un spital care să deservească oamenii din districtul Simanjiro, unde locuiește.

Pe lângă îndeletnicirea de miner, Laizer mai deține o turmă de 2.000 de vaci de care vrea  să se ocupe în continuare.

ADVERTISEMENT

Unii mineri cumpără licențe de prospectare și exploatare a tanzanitului, dar mineritul ilegal este prevalent în special în zone minelor deținute de marile companii.

În 2016, președintele Tanzaniei, John Magufuli, a ordonat armatei să construiască un zid de 24 de kilometri care să împrejmuiască perimetruul exploatării din Manyara, despre care se crede că este singura sursă de tanzanit din lume.

Un an mai târziu, guvernul a raportat o creștere a veniturilor din sectorul minier pe care a atribuit-o zidului care protejează zăcămintele de tanzanit de exploatare ilegală.

ADVERTISEMENT