News

Cine este Natalia Gavriliță, premierul desemnat de Maia Sandu. Moldova devine țara condusă de două femei

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a însărcinat-o pe Natalia Gavriliță cu formarea noului guvern, la propunerea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
30.07.2021 | 12:26
Cine este Natalia Gavrilita premierul desemnat de Maia Sandu Moldova devine tara condusa de doua femei
Natalia Gavriliță, desemnată premier de către Maia Sandu/ Foto montaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul desemnat al Moldovei, Natalia Gavriliță, este colaboratoare apropiată a Maiei Sandu încă de pe vremea când aceasta era doar ministru al Educației.

De altfel, Gavriliță a mai fost nominalizată o dată candidată pentru funcția de prim-ministru, înainte de alegerile anticipate, însă majoritatea parlamentară de atunci nu i-a acordat votul de încredere.

ADVERTISEMENT

Notabil este faptul că Sandu nu l-a însărcinat cu formarea guvernului pe președintele PAS, Igor Grosu, acesta devenind președintele Parlamentului. Astfel Moldova devine o țară  condusă de două femei, una șef al statului, cealaltă șef al Guvernului.

Votul în Parlament, o simplă formalitate

Am semnat astăzi, după consultările cu fracțiunile parlamentare, Decretul de desemnare a Nataliei Gavriliță la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova. Doamna Gavriliță are la dispoziție două săptămâni pentru a constitui echipa și pentru a elabora programul de guvernare, pe care să-l prezinte Parlamentului”, a anunțat Maia Sandu, citată de Deschide.md.

ADVERTISEMENT

Votul de învestire al guvernului Gavriliță de către Parlament se anunță o simplă formalitate întrucât PAS are o majoritate clară în Parlament, fără să fie nevoie de formarea unei coaliții cu alte partide.

Are expertiza necesară, experiența guvernamentală, posedă portofoliul fiscal-economic. Suntem convinși că în aceste condiții destul de complicare atât pandemice, cât și economice, dumneaei va reuși nu doar să amelioreze situația, dar și să contribuie la progresul social-economic al Republicii Moldova”, a declarat Mihai Popșoi, liderul fracțiunii parlamentare a PAS.

ADVERTISEMENT

Natalia Gavriliță, o colaboratoare apropiată a Maiei Sandu

Natalia Gavriliță (43 de ani) este de profesie economist cu studii la Chișinău, completate apoi cu un masterat în Politici Publice la Școala de Guvernare J. F. Kennedy al Universității Harvard. În 2007 a devenit șefă de departament în Ministerul Economiei și Comerțului, pentru ca în  perioada 2009-2013 să activeze în calitate de consultant superior și apoi manager de portofoliu pentru organizația britanică Oxford Policy Management.

Când Maia Sandu a ocupat portofoliul de ministru al Educației, ea numit-o pe Gavriliță secretar de stat și șefa ei de cabinet, posturi deținute în 2013-2015. Tot în aceeași perioadă a condus un proiect de reformă a educației derulat de guvernul moldovean împreună cu Banca Mondială.

ADVERTISEMENT

Ulterior s-a întors în Marea Britanie unde a fost director al Fondului Global pentru Inovare, prin care a coordonat proiecte de investiții în inovație în țări în curs de dezvoltare, proiecte în valoare totală de 13,5 milioane de dolari.

Maia Sandu a rechemat-o în țară în 2019 pentru a deveni ministru de Finanțe în cadrul efemerului guvern de coaliție dintre PAS și socialiști, condus de către actualul președinte al Moldovei. Gavriliță devenise membră a PAS cu doi ani înainte.

După demisia guvernului socialist condus de către Ion Chicu, Natalia Gavriliță a fost desemnată drept candidat la postul de prim-ministru, însă  PSRM și Partidul Șor au votat împotriva guvernului ei la începutul anului. Respingerea candidaturii a determinat convocarea alegerilor anticipate care s-au soldat cu victoria zdrobitoare a PAS.

Averea noului prim-ministru moldovean

Cea mai recentă declarație de avere a Nataliei Gavriliță datează din 2019, an în care ea a încasat 30.000 de lire sterline de la Fondul Global pentru Inovare din Londra, la care se adaugă aproximatic 15.000 de lei moldovenești de la Ministerul Finanțelor și de la Cancelaria de Stat, potrivit Agora.md.

Familia Gavriliță are în proprietate trei autoturisme: un Lexus RX 350, cumpărat în 2014 cu 17.000 de euro, un Subaru Forester, din 2008 și un Volkswagen Polo, produs în 2011 și cumpărat în anul 2019 cu 6.000 de euro.

Natalia Gavriliță este proprietara unui apartament de 52 de metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 275.722 de lei moldovenești.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală...
FOTO “E alt om” / “Nu poate fi adevărat”: mușchii din poza virală sunt istorie! Cum arată acum
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase....
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va...
Cel mai cunoscut deținut din Marea Britanie spune ce va face când va fi eliberat. Este în închisoare de 50 de ani VIDEO
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Când dispar mașinile pe motorină și benzină. Ce pregătește Uniunea Europeană
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat...
Scene cutremurătoare la căpătâiul Mioarei Roman! Petre Roman, la priveghi. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a...
Verdict surpriză, revine pe teren. Suspendare de doar 15 luni după ce a cooperat
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune...
Unde se află localitatea din România care nu apare pe hartă. Lumea spune că aici se petrec minuni