News

Cine este Șamanul Q sau protestatarul cu coarne, a cărui imagine a devenit virală în timpul protestelor din SUA

07.01.2021 | 12:02
Cine este Samanul Q sau protestatarul cu coarne a carui imagine a devenit virala in timpul protestelor din SUA
ADVERTISEMENT

Un lider al mișcării conspiraționiste QAnon a fost unul dintre protestatarii care au luat cu asalt Capitolul SUA în timpul tentativei de lovitură de stat de miercuri din Washington, DC.

Jake Angeli, cunoscut drept „Șamanul Q”, cunoscut pentru că își vopsește față în roșu, alb și albastru și o căciulă cu coarne a făcut fotografii în interiorul Senatului și a mărșăluit prin Capitoliu cu un megafon.

ADVERTISEMENT

Prezența QAnon la revoltă vine după ce comunitatea conspiraționistă alimentează de luni de zile acuzațiile de fraudare a alegătorilor făcute de către președintele Donald Trump.

Jake Angeli, o figură celebră a mișcării QAnon din Arizona

În timp ce susținătorii președintelui Donald Trump au luat cu asalt miercuri clădirea Capitoliului SUA, o figură s-a remarcat în mulțime: „Șamanul Q”, așa cum este cunoscut Jake Angeli.

ADVERTISEMENT

Angeli, cunoscut pentru că își vopsește fața cu vopsea roșie, albă și albastră și o căciulă cu coarne, a devenit o figură notabilă în mișcarea teoriei conspirației QAnon, apărând la mitingurile de extremă dreaptă din Arizona în ultimul an, scrie Business Insider.

Cine este Șamanul Q sau protestatarul cu coarne, a cărui imagine a devenit virală în timpul protestelor din SUA Foto: Saul Loeb/AFP

Prezența lui Angeli la revoltă, alături de alții care poartă accesorii QAnon, vine în timp ce mișcarea conspiraționistă a fost responsabilă pentru popularizarea teoriilor fraudei electorale ale lui Trump.

ADVERTISEMENT

QAnon este o mișcare conspiraționistă de extremă dreaptă care susține fără temei că Trump luptă cu o „cabală profundă” de pedofili și traficanți de oameni. Mișcarea din spatele acesteia a jucat un rol masiv în organizarea protestelor la nivel național „Stop the Steal” în cele două luni de când președintele ales Joe Biden a câștigat alegerile din 2020.

„Șamanul Q” este una dintre multele figuri din lumea QAnon ale căror acțiuni inspiră și influențează mișcarea. QAnon își are originea într-o figură anonimă numită „Q”, care scrie mesaje criptice pe panoul de mesaje marginal 8kun (cunoscut anterior ca 8chan). Pe măsură ce Q a devenit din ce în ce mai puțin vizibil, oferind din ce în ce mai puține mesaje adepților săi, liderii QAnon precum Angeli au câștigat faimă și putere în cadrul mișcării.

ADVERTISEMENT

În timp ce Trump încearcă să submineze rezultatele alegerilor, el a obținut o mare parte din informațiile sale despre acuzațiile nefondate de fraudă electorală direct de la mișcarea QAnon. Teoria conspirației fraudei electorale Dominion, care pretinde fără temei că Dominion Voting Systems a interferat cu alegerile, a fost popularizată de Ron Watkins, un administrator anterior al 8kun. Tatăl lui Watkins, Jim Watkins, a fost suspectat de unii că ar fi „Q” sau cel puțin că este asociat cu figura (sau grupul).

Revolta de miercuri a inclus susținătorii lui Trump care au susținut QAnon, precum și membri ai altor grupuri de extremă dreaptă, cum ar fi Proud Boys. Multe conturi populare din QAnon celebrau miercuri asediul de la Capitol, spunând că este primul pas într-un fel de război civil.

Și alți participanți la revolte au fost văzuți purtând accesorii QAnon. Într-un videoclip difuzat pe Twitter, un bărbat îmbrăcat într-o cămașă QAnon pare a fi unul dintre primii dintr-un grup masiv de protestatari care intră în Capitoliu.

 

ADVERTISEMENT
Tags: