News

Cine răspândește dezinformare despre războiul din Israel pe rețelele sociale. Unul din cinci conturi este fals

Afirmațiile false, teoriile conspirației și conținuturile pline de ură au invadat social media de la debutul războiului din Israel. Cât de dificil este să identifici un cont fals
16.10.2023 | 15:56
Cine raspandeste dezinformare despre razboiul din Israel pe retelele sociale Unul din cinci conturi este fals
Dezinformarea s-a răspândit pe rețelele de socializare după primele bombardamente Hamas Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Social media a fost inundată de afirmații false, teorii ale conspirației și conținut plin de ură în legătură cu ceea ce se întâmplă în Israel și Gaza. În același timp s-au înmulțit întrebările dacă nu cumva sunt folosite conturi neautentice pentru a manipula conversația.

Cine răspândește dezinformare despre războiul din Israel pe rețelele sociale

La începutul săptămânii trecute, pe TikTok a circulat un videoclip care arăta o tânără israeliană luată ostatică de luptătorii Hamas la 7 octombrie. Înregistrarea a fost șocantă. Reacțiile din comentarii au fost la rândul lor șocante.

ADVERTISEMENT

În timp ce unii comentatori au fost tulburați de această postare, alți utilizatori au sugerat în mod fals că această înregistrare nu era ceea ce părea. Aceștia au spus că femeia care apare în ea “nu este un civil”, ci un soldat, sau că filmările au fost regizate pentru a înscena Hamas. Unii au susținut că nu există nicio dovadă că grupul a acționat violent față de ostatici.

În imaginile a căror veridicitate a fost confirmată de BBC se vede cum o tânără acoperită de sânge care este împinsă într-o mașină de bărbați înarmați. Clipul a fost filmat la periferia orașului Gaza, în Sheijia. Comentarii similare au apărut și la alte câteva videoclipuri și postări despre ostatici pe alte site-uri de socializare.

ADVERTISEMENT

Populația israeliană este obligată să facă armata, dar dovezile sugerează că mulți dintre cei luați ostatici de Hamas sunt civili, precum persoanele prezentate în aceste videoclipuri. Printre ostatici se numără participanți la festivaluri și copii.

Dezinformarea nu se limitează la conturile care încearcă să minimalizeze violența împotriva ostaticilor. Profilurile care susțin acțiunile guvernului israelian au distribuit, de asemenea, conținut înșelător și plin de ură.

ADVERTISEMENT

Un cont a distribuit un videoclip care sugerează în mod fals că palestinienii din Gaza își înscenează rănile. Imaginile erau de fapt dintr-un raport din 2017 despre un make-up artist care lucra la filme palestiniene și cu organizații caritabile. Toate aceste afirmații afectează înțelegerea mai largă a ceea ce se întâmplă.

Încercările reușite de a distorsiona și de a semăna confuzie în dezbaterea online fac mult mai greu accesul la adevărul despre ceea ce se întâmplă pe teren dacă te bazezi pe social media pentru actualizări.

ADVERTISEMENT

Acest lucru poate avea implicații serioase pentru comunitatea internațională atunci când vine vorba de investigarea acuzațiilor de crime de război, de furnizarea de ajutor și de a afla ce se întâmplă unde.

Cât de dificil este să identifici un cont fals

Uneori, sursa acestor postări înșelătoare este mai ușor de identificat. Să luăm, de exemplu, celebrități, precum starul pop Justin Bieber, care a distribuit din greșeală o postare pe Instagram în care le cerea oamenilor să se “roage pentru Israel”, dar a folosit imagini care arătau distrugerea Gaza de către forțele israeliene.

Mai multe conturi de pe X (fostul Twitter) cu un istoric de promovare a teoriilor conspirației despre crize au amplificat postările înșelătoare în ceea ce pare a fi o încercare de a minimiza sau de a exagera ceea ce se întâmplă pe teren. Aceasta include partajarea de videoclipuri vechi din diferite războaie și imagini din jocuri video, despre care conturile susțin că sunt din situația actuală din Israel și Gaza.

Unele conturi foarte active pe X care partajează conținut pro-Israel și postări anti musulmane par să aibă sediul în India și își exprimă sprijinul pentru prim-ministrul țării, Narendra Modi. Mai multe dintre conturile care sugerează că ostaticii erau soldați și nu civili par să aparțină unor persoane reale, mai tinere. În rest, aceștia au distribuit pe profilurile lor meme-uri amuzante sau clipuri din fotbal.

Unii au postat fotografii cu sloganuri precum “Free Palestine”. Jurnaliștii publicației britanice  au aflat că aceștia au sediul în Pakistan și în Emiratele Arabe Unite. Pentru unele profiluri, este mai puțin evident dacă sunt persoane reale sau nu.

O mână de persoane au postat despre un amestec eclectic de subiecte politice. În sprijinul președintelui rus Putin și al războiului din Ucraina, precum și despre fostul președinte american Donald Trump. Mai multe dintre aceste conturi sunt nou înființate sau au devenit active de curând.

În trecut, atât guvernul israelian, cât și militanții Hamas s-au confruntat cu acuzații că au încercat să denatureze narațiunile online cu ajutorul rețelelor de “roboți”, conturi neautentice folosite pentru a promova în mod repetat idei care creează dezbinare sau induc în eroare.

Unul din cinci conturi este fals

Potrivit Cyabra, o companie cu sediul în Israel care analizează rețelele de socializare, unul din cinci conturi care participă la conversații despre atacurile comise de Hamas începând cu 7 octombrie este fals.

“Fals” în acest context poate însemna că sunt operate automat, dar și că ar putea fi gestionate și de persoane reale care se prezintă sub identități false. Compania spune că a găsit aproximativ 40.000 de conturi false, inclusiv pe X și TikTok.

Unele dintre aceste profiluri, mai spun reprezentanții companiei, au răspândit afirmații înșelătoare în sprijinul Hamas și au sugerat, de exemplu, că militanții au avut compasiune pentru ostatici în situații în care dovezile sugerează contrariul. Acest lucru nu exclude existența unor conturi neautentice pro-Israel, de asemenea.

Există indicii pe care le putem folosi pentru a identifica un cont ca fiind neautentic. De exemplu, dacă un profil este nou înființat și împărtășește brusc o cantitate mare de conținut conflictual, înșelător și, uneori, contradictoriu.

În cele din urmă, însă, a determina dacă un profil este de fapt fals și cine anume se află în spatele acestuia este o sarcină foarte dificilă. Este nevoie de informații de la companiile de social media la care jurnaliștii nu au adesea acces.

Site-urilor de socializare, criticate

Site-urile de socializare au fost criticate pe scară largă din cauza răspândirii dezinformării din această săptămână. UE investighează X cu privire la posibila răspândire de conținut terorist și violent, precum și de discursuri de ură.

Foști angajați ai X au relatat anterior cum compania nu mai este capabilă să se protejeze împotriva dezinformării coordonate de stat, în urma disponibilizărilor efectuate de noul proprietar Elon Musk.

O serie de experți cheie care “acopereau regiuni speciale” – inclusiv în Orientul Mijlociu – și a căror sarcină era să se ocupe de operațiuni de dezinformare coordonate specifice, nu mai sunt în cadrul companiei.

X nu a răspuns solicitării BBC de a face comentarii. Site-ul de socializare a anunțat săptămâna aceasta că a eliminat de pe platformă sute de conturi afiliate la Hamas.

Pe de altă parte, compania TikTok spune că a “sporit resursele dedicate pentru a ajuta la prevenirea conținutului violent, plin de ură sau înșelător pe TikTok” în legătură cu situația actuală.

ADVERTISEMENT
Tags: