News

Cine sunt românii care vor rămâne fără bani după recalcularea pensiilor. Anunțul pe care trebuie să-l știe toți pensionarii

Se schimbă formula de calcul pentru pensiile speciale. Ministrul muncii a anunțat cum va arăta noua formulă menită să elimine inechitățile.
07.01.2023 | 22:33
Cine sunt romanii care vor ramane fara bani dupa recalcularea pensiilor Anuntul pe care trebuie sal stie toti pensionarii
Marius Budăi a dat noi detalii despre recalcularea pensiilor speciale Foto: Facebook Guvernul României
ADVERTISEMENT

Marius Budăi, a explicat că noua formulă de calcul va fi aplicată gradual și că anticipează că va avea un impact major asupra sistemului de pensii din România.

Noi informații despre recalcularea pensiilor

Ministrul muncii a subliniat că este vorba despre eliminarea inechităților din sistemul de pensii care au drept cauză intervențiile asupra actelor normative de bază ale legii 127/2019 privind sistemul public de pensii.

ADVERTISEMENT

”Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile.

Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”, a declarat ministrul muncii, la România TV.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui Marius Budăi, formula actuală de calcul a pensiilor este una bună, dar mai trebuie îndreptat niște nereguli, astfel încât să se aplice principiul ”la contribuții egale, pensii egale”.

”Formula este una bună, dar avem niște lucruri de îndreptat. Am descoperit câteva aspecte și le vom îndrepta, nu pot să pun mâna și să spun că e mare, toate aduc frustrare, pentru că regula de contributivitate spune așa, la contribuții egale, pensii egale”, a mai explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Oficialul a mai precizat și că, cel mai probabil, va fi vorba despre o aplicare graduală a modificărilor.

”Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”, a mai declarat ministrul.

ADVERTISEMENT

CCR: Nici o pensie specială sau contributivă aflată în plată nu poate fi micșorată

Totuși ajustarea pensiilor se va lovi de decizia Curții Constituționale (CCR) din 15 decembrie potrivit căreia obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională.

În motivarea hotărârii, CCR arată însă că nici o pensie aflată în plată, fie ea specială (de serviciu sau bazată pe contributivitate) nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.

”Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu.

Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia”, se arată în motivarea curții.

ADVERTISEMENT