Sport

Cine sunt Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice la dublu vâsle feminin! Au adus prima medalie de aur a României la Tokyo

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat prima medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
28.07.2021 | 04:01
Cine sunt Simona Radis si Ancuta Bodnar campioane olimpice la dublu vasle feminin Au adus prima medalie de aur a Romaniei la Tokyo
Simona Radiș și Ancuța Bodnar au adus prima medalie de aur pentru România la Tokyo. Sursă foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dominat categoric finala A în proba de dublu vâsle feminin la Tokyo 2020. Au terminat cu 6:41:03, la aproape patru secunde în fața echipajului de pe locul doi, reprezentantele Noii Zeelande.

Este a doua medalie pe care o obține Românie la Tokyo 2020, prima de aur. Ana Maria Popescu a luat argintul la spadă în prima zi a competiției din Japonia.

ADVERTISEMENT

Cine sunt Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane olimpice la dublu vâsle feminin. Au stabilit un nou record olimpic

Simona Radiș și Ancuța Bodnar au dominat categoric proba, s-au impus clar și în calificări, dar și în semifinale. Cele două au fost din start considerate mari favorite. Au stabilit și un nou record olimpic!

Simona Radiș, născută pe 5 aprilie 1999, a fost portdrapelul României la Tokyo, alături de înotătorul Robert Glință. A înlocuit-o pe Mădălina Bereș, ca urmare a unei schimbări de ultima oră în programul probei de canotaj.

ADVERTISEMENT

“Sunt mândră că astăzi am putut să reprezint ţara şi să fiu portdrapelul României. A fost un moment special. Am avut emoţii mari, dar, în acelaşi timp, m-am simţit puternică.

Simona Radiș, legitimată la CSA Steaua București, portdrapelul României la Tokyo, alături de înotătorul Robert Glință

Şi nu doar datorită faptului că am purtat steagul, ci datorită faptului că în spatele meu au fost mulţi oameni puternici.

ADVERTISEMENT

Naţiunea noastră este puternică şi împreună cu toţi sportivii care participă la Jocurile Olimpice o să facem tot posibilul să ridicăm drapelul pe cele mai înalte catarge”, a afirmat sportiva într-un clip video transmis de Federaţia Română de Canotaj, la scurt timp după ce a purtat drapelul României.

Simona Radiș este legitimată la CSA Steaua București, iar în 2019  a fost inclusă în “Samurai 2020”, programul de asistență specială a sportivilor cu potential de a obtine medalii la Tokyo. Alături de colega sa de barcă, Ancuța Bodnar, legitimată la CS Dinamo București.

ADVERTISEMENT

Ancuța Bodnar, legitimată la CS Dinamo București, dublă campioană europeană alături de Simona Radiș

Ancuța Bodnar este născută pe 25 septembrie 1998. În luna aprilie, Simona Radiș și Ancuța Bodnar obțineau medalia de aur la Campionatul European de la Varese, Italia. Își apărau astfel titlul continental pe care îl câștigaseră și în octombrie 2020, la Campionatul European de la Poznan, Polonia.

Deși sunt încă foarte tinere, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au deja două titluri europene și, începând de miercuri, titlul olimpic în palmaresul impresionant. Toate obținute în ultimele nouă luni!

În 2019, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au luat medalia de argint la Campionatul Mondial de la Linz, Austria. Tot în 2019 terminau cu argint la Campionatul European de la Lucerna.

Simona Radiș: “Mâinile canotorilor suferă. Uneori ajungem și la carne vie în palme”

Într-un interviu acordat pentru Steaua TV, în 2019, după argintul mondial de la Lucerna, Simona Radiș a vorbit despre sacrificiile pe care le fac canotorii pentru a ajunge la performanță. A fost un interviu la dublu la care a participat și Mugurel Semciuc, care miercuri dimineață a obținut medalia de argint la Tokyo.

“Mâinile canotorilor suferă, dar nu mereu. Când începem sezonul de vâslit în special, facem bătături și sunt foarte dureroase, uneori ajungem și la carne vie în palme. Trebuie să suportăm, avem grijă de ele, ne dăm cu cremă.

Uneori ne încurcă la antrenament, pentru că este foarte greu să ții rama și vâsla, dacă ai dureri foarte mari, dar noi suntem învățați cu asta și nu ne plângem. Dimpotrivă, ne mândrim cu mâinile noastre”, a declarat Simona Radiș pentru Steaua TV.

“De fapt nu este doar un gând, sunt o grămadă de gânduri în acele momente în care simți că nu mai poți. Te gândești că poate nici adversarele tale nu mai pot, te gândești cât de mult ai muncit în anul respectiv și nu poți să renunți acum. Te gândești că, deși nu mai poți, trebuie să mai poți puțin. Asta vorbim la fiecare lovitură… Mai pot o lovitură! Încununez munca din tot anul și o pun în acea cursă, trebuie să o duc până la capăt. Și când nu mai pot…, noi mai putem”, a mai spus Radiș.

Prima medalie pentru canotajul românesc după o pauză de 13 ani. De la Andrunache și Susanu, Beijing 2008

Simona Radiș a fost declarată cea mai bună sportivă a clubului Steaua în 2020 și nominalizată de Federația Internațională de Canotaj pentru titlul de Stea în ascensiune.

Ancuța Bodnar este din comuna Vatra Moldoviței, județul Suceava, iar Radiș este din Botoșani. Ambele au început canotajul la vârsta de 14 ani. Obțin prima medalie pentru canotajul românesc după o pauză de 13 ani. Georgeta Andrunache și Viorica Susanu luau aurul la dublu rame la Beijing 2008.

Ne motivăm tot timpul. Până la capăt și cu încredere, pentru că pista are 2.000 de metri (Ancuța Bodnar)

ADVERTISEMENT