La finalul anului trecut Guvernul Ciolacu a aprobat proiectul legii pentru exploatarea energiei eoliene din Marea Neagră, lege prin care dezvoltarea sectorului offshore revine sub autoritatea Ministerului Energiei și a Autorități Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore, autoritate din subordinea primului ministru (SGG), care se va reorganiza și se va numi Autoritatea competentă de reglementare a operațiunilor offshore. Autoritatea nu are însă un președinte numit, de doi ani instituția fiind condusă de către unul dintre vicepreședinți.
Din luna iunie a anului 2022, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) atribuțiile de președinte ale instituției sunt îndeplinite de către vicepreședintele Robert Eugeniu Ciocioi, printr-un ordin al premierului Nicolae Ciucă. Robert Ciocioi fusese numit vicepreședinte în cadrul autorității cu doi ani înainte, în august 2020.
Acesta și-a început cariera ca gestionar în cadrul societății comerciale Alpin Srl, din Târgu Jiu, acolo unde a lucrat timp de șase ani, între 2001 și 2006. Principal acționar al firmei Alpin Srl este sora acestuia Valerica Ana Ciocioi, firmă care intră în faliment chiar în anul 2006, iar în septembrie 2007 este radiată din Registrul Comerțului. Cu un an înainte, firma avea o cifră de afaceri de 371.373 lei, 10 angajați și datorii de 284 947 lei.
După anul 2006 urmează o lungă pauză în CV-ul lui Eugeniu Ciocioi timp de șase ani neocupându-se cu nimic. În anul 2012 se apucă totuși de o facultate, studiind dreptul la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, acolo unde își ia licența în anul 2016. În același an candidează la alegerile locale pe listele PNL pentru un mandat de consilier local, însă fără succes. Urmează apoi iar un an de inactivitate, însă în vara anului următor este numit consilier al primarului orașului Târgu-Jiu. Primarul PNL Marcel Romanescu, tocmai câștigase alegerile parțiale din 11 iunie, însă Eugeniu Ciocioi nu rămâne decât două luni în această funcție.
Urmează o altă perioadă de pauză, până în noiembrie 2018, atunci când intră în poziția de administrator la propria firmă, Ciro Alpin Srl, firmă care se ocupă cu producția de mobilă și în care soția acestuia deține 20% din acțiuni. Firma nu e încă în faliment, însă în anul 2022 a avut zero cifră de afaceri și datorii de 60.000 lei. Din anul 2019, firma nu are niciun angajat oficial.
Anul 2019, odată cu venirea liberalilor la putere, îi aduce lui Eugeniu Ciocioi două numiri în consiliile de administrație, întâi la Minprest Serv SA, și apoi la Fondul Local de Garantare Craiova – Filiala FNGCIMM SA – IFN. De la ambele societăți de stat a încasat peste 16.000 lei, mult peste cei 9.500 lei câștigați la firma sa de mobilă. Din august 2020 urmează numirea în funcția de vicepreședinte a ACROPO, pe o perioadă de cinci ani, acolo unde în primele patru luni câștigă 37.730 lei. Soția acestuia își deschide din 2019 un salon de coafură, Magnetichair 2020 Srl, firmă care în 2020 declara un profit de 82.673 lei.
În anul 2020, Eugeniu Ciocioi ajunge vicepreședinte al PNL Gorj, organizație județeană condusă de către Dan Vâlceanu, fostul apropiat al lui Flori Cîțu, exclus din PNL în luna octombrie a anului trecut. Potrivit ultimei declarații de avere, salariul pe care-l încasează acum de la ACROPO este de peste 100.000 lei pe an, de cinci ori mai mult decât venitul soției de la salonul de coafură, salon care în 2022 i-a adus 18.000 lei. Totuși, în acel an aceasta cumpără o casă de locuit în Târgu Jiu cu o suprafață de 546 mp.
Trebuie notat că Robert Ciocioi a fost mandatat să preia atribuțiile președintelui ACROPO după ce fostul șef al autorității, Răzvan Giucă, a fost prins conducând un autoturism al instituției sub influența drogurilor, dar și cu substanțe interzise asupra sa.
În august 2022, în funcția de vicepreședinte al ACROPO este numită pe o perioadă de cinci ani și Ancuța-Felicia Dunca, originară din Maramureș. Începând cu anul 2011 studiază dreptul la Universitatea Dimitrie Cantemir din Capitală, acolo unde între 2017 și 2019 va urma și cursurile a două programe de master, în drept și master. Încă din timpul facultății se angajează agent de vânzări la un magazin de haine, acolo unde după trei ani ajunge director de vânzări, funcție în care rămâne doar patru luni.
La alegerile locale din anul 2016, candidează pe listele PSD pentru un post de consilier local la Sectorul 1 iar apoi pentru Camera Deputaților, de fiecare dată fără succes însă. Se reorientează însă spre administrația publică locală, unde este angajată consilier juridic, întâi în cadrul primăriei de sector, apoi în cadrul Poliției Locale, până în decembrie 2020.
După alegerile din 2020 este angajată consilier la cabinetul deputatului Dan Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, anchetat de DNA, unde stă până în luna mai a anului 2021. De aici se mută la consilier juridic la firma Phoenicia Express SRL, compania hotelieră a omului de afaceri Mohammad Murad. După un an se întoarce în administrația locală, de această dată la Primăria Capitalei, la Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic. Doar trei luni stă în această funcție, până când este numită la conducerea ACROPO.
Ultimii șase ani de muncă la stat nu au echivalat însă și cu o îmbogățire a fostei asistente a deputatului Dan Tudorache. Astfel, în declarația de avere din 2016, aceasta menționa un teren agricol de 11 ha moștenit în 2014, plus salariul de 6.411 lei de vânzătoare încasat în acel an. Șase ani mai târziu, singura diferență, pe lângă cea privind salariile, este existența unui credit de 64.000 lei, contractat în anul 2021.
În anul 2021, publicația Europa Liberă a scris că Dunca Felicia Ancuța a beneficiat de o locuință socială în perioada 2016-2020, atunci când a lucrat la Primăria Sectorului 1 în timpul mandatului primarului Dan Tudorache. Apartamentul era localizat în apropierea Pieței Victorie, iar chiria lunară era puțin peste 400 lei, potrivit sursei citate. Ca vicepreședinte al ACROPO, funcție asimilată celei de subsecretar de stat, Dunca Felicia încasează lunar un salariu de 14.560 lei pe lună, la care se adaugă vouchere de vacanță de 1.450 lei, plus o indemnizație lunară de hrană de 367 lei.
În anul 2023, aceasta își completează studiile cu un curs de trei luni la Institutul Diplomatic Român, curs de comunicare, protocol și etichetă în diplomație, și un altul de „Comunicare Strategică în contextul Securității și Apărării”, la Colegiul Național de Afaceri Interne.
Potrivit legii aprobate în decembrie 2023, noua lege a exploatării energiei eoliene în zona Mării Negre, ACROPO va emite aprobarea de dezvoltare a centralelor electrice eoliene offshore, în cadrul
perimetrelor concesionate, precum și aprobarea de desființare a acestora, și va controla respectarea normelor din domeniu de către concesionari. „Proiectele de construcție în cadrul perimetrelor eoliene offshore concesionate pot fi realizate doar în condițiile obținerea unei aprobări de dezvoltare emisă de către ACROPO”, se arată în textul legii.
Potrivit ministrului energiei, Sebastian Burduja, dezvoltarea sectorului offshore în țara noastre va presupune investiții de miliarde de euro, însă este un sector ca are o capacitate de până la 76 GW putere instalată. „Vorbim de investiţii de miliarde de euro când vorbim de energie eoliană offshore”, declara ministrul Burduja în decembrie.