News

Ciolacu i-a iritat pe comuniștii din Republica Moldova: ”România așteaptă să profite”

Reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) au criticat declarațiile lansate luni de Marcel Ciolacu despre rolul pe care România îl are pentru vecinii de peste Prut.
07.06.2022 | 11:03
Ciolacu ia iritat pe comunistii din Republica Moldova Romania asteapta sa profite
Marcel Ciolacu i-a iritat pe comuniștii din Republica Moldova. Foto: hepta.com, commons.wikimedia.org - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

La invitația preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, președintele PSD a început luni o vizită de două zile la Chișinău. În cadrul declarațiilor de ieri, Marcel Ciolacu a punctat că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar.

Ciolacu a subliniat ce trebuie să îmbunătățească vecinii

De asemenea, liderul social-democraților a subliniat că vecinii noștri au nevoie de securizarea frontierelor, iar România poate oferi sprijinul necesar pentru acest obiectiv.

ADVERTISEMENT

În replică, liderii PCRM au condamnat „declarațiile provocatoare ale lui Ion-Marcel Ciolacu, șeful Camerei Deputaților din România, care au pus sub semnul întrebării neutralitatea, suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Comuniștii de peste Prut consideră că „România nu a abandonat planurile sale revanșiste pentru Moldova suverană și se așteaptă să profite de situația politico-militar dificilă din regiune, pentru a le implementa, așa cum a făcut în 1918”.

ADVERTISEMENT

În acest context, PCRM așteaptă scuzele autorităților de la București „La o întâlnire cu Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, înaltul oficial de la București a spus că România este un scut militar pentru Moldova și „așa ar trebui să fie”.

Acuzații și pentru Igor Grosu

Caracteristic este faptul că prezumțiosul deputat român nu a primit nici cea mai mică ripostă de la președintele parlamentului moldovenesc, care, evident, a tratat ca pe ceva obișnuit declarațiile acestuia, care au avut drept scop înjosirea statalității țării noastre.

ADVERTISEMENT

Comuniștii moldoveni califică astfel de declarații din partea Bucureștiul oficial drept un factor de pregătire a opiniei publice pentru o eventuală intervenție militară în Moldova”, se arată în comunicatul remis de PCRM, conform unimedia.info.

Mai departe redăm ce a spus Marcel Ciolacu în prima zi a vizitei de la Chișinău: ”Cred că Republica Moldova nu are nevoie de un ajutor militar. Din câte cunosc eu, Constituţia Republicii Moldova oferă o neutralitate.

ADVERTISEMENT

România, alături de Republica Moldova în drumul spre UE

În schimb, este nevoie de securizarea frontierelor, lucru benefic pentru întreaga Europă şi aici cred că este o zonă în care România trebuie să se implice şi mai mult alături de Republica Moldova. Ca să fiu mai exact, cu adevărat România este un scut pentru Republica Moldova şi aşa trebuie să fie.”

Tot luni, el a fost întrebat dacă în contextul regional ar trebui actualizat acordul bilateral de cooperare militară dintre România şi Republica Moldova. Totodată, Ciolacu a fost rugat să comenteze dacă România poate să acorde alt ajutor Moldovei decât cel de până acum.

Am reiterat astăzi preşedintei Maia Sandu angajamentul României de a sprijini procesul de integrare a Republicii Moldova în UE şi obţinerea rapidă a statutului de ţară candidată. România este mai mult ca oricând alături de Republica Moldova în actualul context tensionat de securitate”, a scris Ciolacu pe Twitter.

Președintele PSD a mai dezvăluit că România sprijină ”ferm” extinderea asistenţei financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

 

ADVERTISEMENT