News

Clădirile cu risc seismic, mai ușor de consolidat. Lucrările vor începe și fără acordul tuturor proprietarilor

Ministerul Dezvoltării a schimbat regulile privind consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, renunțându-se la regula unanimității acordului proprietarilor.
02.02.2024 | 08:03
Cladirile cu risc seismic mai usor de consolidat Lucrarile vor incepe si fara acordul tuturor proprietarilor
Locuințele cu risc seismic vor deveni mai ușor de consolidat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației modifică normele metodologice după care se derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, principala modificare fiind posibilitatea ca lucrările să poată începe și în cazurile în care există locatari membri ai asociațiilor de proprietari care se opun.

Intervenții mai facile la clădirile cu bulină

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) a fost inițiat prin Legea 212/2022 având două componente: subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință și subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică.

ADVERTISEMENT

În forma inițială, primul subprogram stabilea o serie de condiții pentru ca un edificiu să fie eligibil pentru finanțarea lucrărilor de consolidare locatarii săi trebuiau să depună printre documentele cerute și hotărârea asociației de proprietari sau hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, adoptate cu acordul unanimității proprietarilor. În cazul în care nu există asociații de proprietari, era necesar acordul scris al tuturor proprietarilor.

Această regulă a unanimității a blocat multe proiecte de consolidare fiind suficient un singur proprietar pentru ca intenția celorlalți locatari de a intra în program să fie zădărnicită, cu consecințe potențial tragice în eventualitatea unui cutremur puternic. În aceste circumstanțe, Ministerul Dezvoltării a decis să elimine regula unanimității, astfel că hotărârile asociațiilor de proprietari pot fi luate cu majoritate absolută, adică jumătate plus unu din membrii asociației. Tot de jumătate plus unui din numărul proprietarilor va fi suficient și în cazul în care nu există o asociație constituită.

ADVERTISEMENT

Bisericile și casele preoților intră pe lista beneficiarilor

O altă modificare majoră se referă la beneficiarii eligibili, al căror număr este sporit de o nouă categorie, anume cultele. „Se adaugă o nouă categorie de beneficiari ai subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică, respectiv unitățile de cult ce aparțin cultelor recunoscute în conformitate cu prevederile Legii 489/2006”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Astfel, vor putea fi consolidate nu doar lăcașurile de cult expuse la risc seismic, ci și anexele acestora cu destinație de locuință, adică locuințele clerului.

De asemenea, numărul de beneficiari potențiali este extins prin faptul că este modificată valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), de la 0,20 g la 0,15 g, precum și datorită eliminării  termenului de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea cererilor, beneficiarii putând, în forma actuală a legii, să transmită solicitări în orice moment, pe tot parcursul unui an bugetar.

ADVERTISEMENT

Risc seismic revizuit după cutremurele din Gorj

Modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii 212/2022 era preconizată de mai multă vreme de către guvernanți în condițiile în care situațiile în care lucrările de intervenție nu se puteau face din cauza opoziției unuia sau mai multor locatari amenințau să limiteze sever eficiența întregului program.

De asemenea, revizuirea criteriului legat de valoare de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a fost determinată de seismele care au avut loc în județul Gorj la începutul anului trecut. Specialiștii MDLPA au descoperit că pe harta de risc seismic elaborată anterior zona era încadrată în regiunile cu risc seismic mic, deci clădirile nu puteau fi incluse în programul de consolidare.

ADVERTISEMENT

Partea de nord a judeţului Gorj, dacă vă uitaţi pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care acceleraţia terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiştilor. În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanţare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj şi că partea unde s-au întâmplat pagube şi avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, Guvernul propune ca acest criteriu să fie redus”, preciza, în martie 2023, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila.

ADVERTISEMENT
Descoperirea de ultimă oră făcută de americani: Simona Halep, aproape de lovitura de...
Descoperirea de ultimă oră făcută de americani: Simona Halep, aproape de lovitura de grație » Detaliul despre Quantum Nutrition dezvăluit recent
Ce mașină conduce fiica lui Gică Popescu la București, după ce la Barcelona...
Ce mașină conduce fiica lui Gică Popescu la București, după ce la Barcelona avea un buget de 1.000 de euro pe lună
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la...
Cât câștigă pe zi un livrator de mâncare, în București. „Ies de la 12 și stau până seara la 12-1”
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia...
Gigi Becali a pus mâna pe telefon și-a sunat direct: „Se uită ăia la tine ca oile în țarc la cioban” » Dezvăluiri din culise: „Omul ăsta mi-a salvat viața”
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
DOCUMENT Taxele și impozitele locale din București cresc din nou
"Era un băiat foarte bun". Alexandru a murit chiar de ziua lui, la doar câteva ore după ce a petrecut cu prietenii. Nimeni nu ştie cum a ajuns să se înece în Bega
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă,...
Femeia care nu i-a lăsat bacșiș coafezei pentru cele 7 ore de muncă, deși i-a plăcut rezultatul. „I-am dat banii și ea a început să-i numere“ VIDEO
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt...
Mama lui Navalnîi a dat autoritățile ruse în judecată. Putin îi pedepsește crunt pe bărbații care l-au omagiat pe opozant
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția...
S-a aflat data exactă când va pieri omenirea. Isaac Newton a lansat predicția despre sfârșitul lumii
Drepturile persoanelor angajate pe durată determinată. Își pot anula concedierea
Drepturile persoanelor angajate pe durată determinată. Își pot anula concedierea
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la cinci luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât...
Andreea Mantea, anunţ cu ochii în lacrimi: „Cât să stau să plâng, cât să stau să sufăr? Trebuia să-mi văd de viață”
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc,...
Băsescu, despre comasarea alegerilor: Se rupe sufletul în mine să-i văd pe Boc, Falcă și Blaga comasați cu PSD
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de...
Ce nume inedite aveau dacii. Unul dintre ele este purtat și astăzi de o mulțime de femei