News

Clădirile cu risc seismic, mai ușor de consolidat. Lucrările vor începe și fără acordul tuturor proprietarilor

Ministerul Dezvoltării a schimbat regulile privind consolidarea clădirilor cu risc seismic ridicat, renunțându-se la regula unanimității acordului proprietarilor.
02.02.2024 | 08:03
Cladirile cu risc seismic mai usor de consolidat Lucrarile vor incepe si fara acordul tuturor proprietarilor
Locuințele cu risc seismic vor deveni mai ușor de consolidat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației modifică normele metodologice după care se derulează Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, principala modificare fiind posibilitatea ca lucrările să poată începe și în cazurile în care există locatari membri ai asociațiilor de proprietari care se opun.

Intervenții mai facile la clădirile cu bulină

Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) a fost inițiat prin Legea 212/2022 având două componente: subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile cu destinația principală de locuință și subprogramul proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică.

ADVERTISEMENT

În forma inițială, primul subprogram stabilea o serie de condiții pentru ca un edificiu să fie eligibil pentru finanțarea lucrărilor de consolidare locatarii săi trebuiau să depună printre documentele cerute și hotărârea asociației de proprietari sau hotărârile tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, adoptate cu acordul unanimității proprietarilor. În cazul în care nu există asociații de proprietari, era necesar acordul scris al tuturor proprietarilor.

Această regulă a unanimității a blocat multe proiecte de consolidare fiind suficient un singur proprietar pentru ca intenția celorlalți locatari de a intra în program să fie zădărnicită, cu consecințe potențial tragice în eventualitatea unui cutremur puternic. În aceste circumstanțe, Ministerul Dezvoltării a decis să elimine regula unanimității, astfel că hotărârile asociațiilor de proprietari pot fi luate cu majoritate absolută, adică jumătate plus unu din membrii asociației. Tot de jumătate plus unui din numărul proprietarilor va fi suficient și în cazul în care nu există o asociație constituită.

ADVERTISEMENT

Bisericile și casele preoților intră pe lista beneficiarilor

O altă modificare majoră se referă la beneficiarii eligibili, al căror număr este sporit de o nouă categorie, anume cultele. „Se adaugă o nouă categorie de beneficiari ai subprogramului proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru clădirile de interes și utilitate publică, respectiv unitățile de cult ce aparțin cultelor recunoscute în conformitate cu prevederile Legii 489/2006”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Astfel, vor putea fi consolidate nu doar lăcașurile de cult expuse la risc seismic, ci și anexele acestora cu destinație de locuință, adică locuințele clerului.

De asemenea, numărul de beneficiari potențiali este extins prin faptul că este modificată valoarea de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a(g), de la 0,20 g la 0,15 g, precum și datorită eliminării  termenului de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat pentru transmiterea cererilor, beneficiarii putând, în forma actuală a legii, să transmită solicitări în orice moment, pe tot parcursul unui an bugetar.

ADVERTISEMENT

Risc seismic revizuit după cutremurele din Gorj

Modificarea normelor metodologice de aplicare a Legii 212/2022 era preconizată de mai multă vreme de către guvernanți în condițiile în care situațiile în care lucrările de intervenție nu se puteau face din cauza opoziției unuia sau mai multor locatari amenințau să limiteze sever eficiența întregului program.

De asemenea, revizuirea criteriului legat de valoare de vârf a accelerației terenului pentru proiectare la cutremur a fost determinată de seismele care au avut loc în județul Gorj la începutul anului trecut. Specialiștii MDLPA au descoperit că pe harta de risc seismic elaborată anterior zona era încadrată în regiunile cu risc seismic mic, deci clădirile nu puteau fi incluse în programul de consolidare.

ADVERTISEMENT

Partea de nord a judeţului Gorj, dacă vă uitaţi pe harta de risc seismic, este clasificată într-o zonă în care acceleraţia terenului este considerată ca fiind egală sau mai mică cu 0,15 g, e o clasificare a specialiştilor. În programul de consolidare de risc seismic pentru a beneficia, pentru a fi eligibilă o clădire la finanţare, acest procent a fost stabilit la 0,20 g, egal sau mai mare de 0,20 g. Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în judeţul Gorj şi că partea unde s-au întâmplat pagube şi avarii la clădiri este situată într-o zonă care astăzi nu este eligibilă, Guvernul propune ca acest criteriu să fie redus”, preciza, în martie 2023, fostul ministru al Dezvoltării, Cseke Attila.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor...
Gigi Becali, prima reacție după ce CCR a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale: „Îmi e frică”
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir:...
„Ar accepta Gigi Becali să fie Ministru de Interne în noul Guvern?”. Dragomir: „Va face curățenie!”
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui...
Milionarul Călin Donca, Anamaria Prodan și Adriana Bahmuțeanu, despre anularea alegerilor: „Ar trebui arestați judecătorii Curții Constituționale”
Experții EHF, uluiți de victoria României de la Campionatul European de handbal. Cum...
Experții EHF, uluiți de victoria României de la Campionatul European de handbal. Cum pot tricolorele să prindă semifinalele
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din...
Bombă! Frații Pavăl, de la Dedeman, preiau o echipă cunoscută de fotbal din România
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La...
DIVORȚUL ANULUI 2024! Și-au spus ADIO după 29 de ani de căsnicie! La ei chiar nu se aștepta nimeni, păreau atât de fericiți împreună!
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se...
Scandal monstru între Octavia Geamănu și Alina Pușcaș. FANATIK a aflat ce se află în spatele circului din online
Concurenții din echipa Theo Rose și Horia Brenciu, un nou duel pentru finala...
Concurenții din echipa Theo Rose și Horia Brenciu, un nou duel pentru finala Vocea României: „Tensiunea crește, presiunea și cerințele sunt mari”
Fostul preparator fizic al Stelei ’86, reacție vehementă după ce CCR a anulat...
Fostul preparator fizic al Stelei ’86, reacție vehementă după ce CCR a anulat turul 1 la alegerile prezidențiale: „Să le fie rușine!” Ce spune de Călin Georgescu
Gigi Becali l-a amenințat în direct pe Dan Șucu: „Pentru mizeria pe care...
Gigi Becali l-a amenințat în direct pe Dan Șucu: „Pentru mizeria pe care a făcut-o o să-l bată Sepsi!”. Patronul de la FCSB a dezvăluit ce a vorbit în particular cu șeful Rapidului
Cele mai bune bancuri cu politicieni. Te fac să râzi, oricat ai fi...
Cele mai bune bancuri cu politicieni. Te fac să râzi, oricat ai fi de supărat
Banii de cozonac, vin şi caltaboş. Sumele intră direct pe card în aceste...
Banii de cozonac, vin şi caltaboş. Sumele intră direct pe card în aceste zile
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Misterul tăbliței de piatră: unde s-a descoperit o limbă necunoscută
Călin Georgescu ȘTIE că VA FI ARESTAT și INTERZIS. ”Tot MAPAMONDUL știe”
Călin Georgescu ȘTIE că VA FI ARESTAT și INTERZIS. ”Tot MAPAMONDUL știe”
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor...
Incident șocant în București. Ce a putut să le facă un polițist unor colindatori
Reacția presei de la Moscova, după anularea alegerilor prezidențiale din România
Reacția presei de la Moscova, după anularea alegerilor prezidențiale din România
Connect-R, aluzii despre Biblie și Iisus în cea mai nouă melodie. Artistul vorbește...
Connect-R, aluzii despre Biblie și Iisus în cea mai nouă melodie. Artistul vorbește despre libertate în piesa lansată azi: „Am luat-o razna, Doamne”