News

Clipe de groază la o centrală nucleară din Finlanda. Ce s-a întâmplat cu nivelul de radiații

10.12.2020 | 22:04
Clipe de groaza la o centrala nucleara din Finlanda Ce sa intamplat cu nivelul de radiatii
ADVERTISEMENT

Un incident nefericit a avut loc în cursul zilei de joi, 10 decembrie, la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, situată la circa 220 de kilometri de capitala Helsinki. Potrivit Agenției Naționale pentru Energie Atomică, a fost detectată creșterea nivelului de radiații în conductele de abur ale sistemului de răcire.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit. AIEA a dat asigurări că este în dialog permanent cu STUK și că va transmite mai multe informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile.

ADVERTISEMENT

Deși nivelurile de radiații din jurul centralei sunt normale și nu a existat nicio scurgere externă, autoritatea pentru securitate nucleară STUK a descris incidentul ca fiind „grav. Ulterior, a revenit cu un nou mesaj pe Twitter, în care au explicat că „situația este stabilă”.

Incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda. Nivelul de radiații a crescut

Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, se arată în comunicatul transmis de STUK.

ADVERTISEMENT

Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat și ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

La rândul său, Tomi Routamo, director adjunct la autoritatea pentru securitate nucleară STUK, a dat asigurări că „nu există niciun pericol pentru oameni sau mediu” în urma incidentului de la centrala electrică Olkiluoto 2 din vestul țării.

ADVERTISEMENT

Sistemele automate au detectat niveluri ridicate de radiaţii în circuitul primar de alimentare al reactorului şi în prezent se fac investigaţii pentru a determina cauza incidentului”, a mai spus acesta, adăugând că „este pentru prima dată când un astfel de eveniment se produce în Finlanda”.

Reactorul 2 a fost dat în exploatare în 1980. Circa o treime din producţia de energie electrică a Finlandei este generată de sectorul nuclear, patru reactoare fiind operaționale, în timp ce alte două se află în construcţie.

ADVERTISEMENT

Un incident a mai survenit cu 30 de ani în urmă la o altă centrală nucleară finlandeză, dar într-un circuit secundar, mai puţin sensibil. În cazul de față vorbim despre circuitul primar de apă, închis în reactor, ceea ce îl face să fie extrem de sensibil.

ADVERTISEMENT