Sport

Newcastle a devenit cel mai bogat club din lume! Noul patron Mohammed Bin Salman e mai bogat decât șefii lui Manchester City

E oficial. Clubul Newcastle United a fost vândut prințului moștenitor al coroanei Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, pentru 300 de milioane de lire sterline, echivalentul a peste 350 de milioane de euro
07.10.2021 | 20:43
Newcastle a devenit cel mai bogat club din lume Noul patron Mohammed Bin Salman e mai bogat decat sefii lui Manchester City
Clubul Newcastle a fost vândut lui Mohammed Bin Salman. Noul patron al „coțofenelor” e mai bogat decât șefii lui Manchester City. FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Newcastle a fost cumpărată de Mohammed Bin Salman și se alătură astfel unor cluburi uriași din Europa care au propietari din Golf, precum Manchester City și Paris Saint-Germain.

În urma acestei tranzacții, Bin Salman este al patrulea cel mai bogat patron din Premier League. Prințul moștenitor al Arabiei Saudite este principalul conducător al Fondului de investiții publice din țara natală, care a preluat 80% din acțiunile clubului de pe St. James’ Park.

ADVERTISEMENT

Restul procentelor sunt deținute de PCP (Amanda Staveley) 10%, respectiv RB Sports (frații Reuben) 10%.

Mohammed Bin Salman este noul propietar al clubului Newcastle United. Avere peste cea a șefilor lui Manchester City

Averea lui Mohammed Bin Salman este estimată la șapte miliarde de lire sterline, aproximativ 8,25 miliarde de euro, după cum informează mirror.co.uk.

ADVERTISEMENT

În Premier League, campionat în care Newcastle se află pe locul 19, cel mai bogat patron este cel al lui Manchester City, șeicul Mansour, din Emiratele Arabie Unite, care are o avere estimată la 23,2 miliarde de lire sterline.

Pe locul doi în această ierarhie se află rusul Roman Abramovici, de la Chelsea, a cărui avere valorează 9,6 miliarde de lire sterline. Podiumul este completat de americanul Stan Kroenke, propietarul lui Arsenal, care se laudă cu 6,88 miliarde de lire sterline.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Bin Salman reușește să le ia fața tuturor „boșilor” din Premier League. Sauditul în vârstă de 34 de ani se află în fruntea unui fond de investiții din Arabia Saudită de 320 de miliarde de lire sterline, având astfel una dintre cele mai mari averi de pe glob.

  • Newcastle era deținut din anul 2007 de miliardarul britanic Mike Ashley

Top 10 cei mai bogați patroni din fotbal

  • Fondul public de investiții din Arabia Saudită – Newcastle – 320 de miliarde de lire sterline
  • Șeicul Mansour – Manchester City – 23,2 miliarde de lire sterline
  • Dietrich Mateschitz – RB Leipzig – 15,7 miliarde de lire sterline
  • Andrea Agnelli – Juventus – 11 miliarde de lire sterline
  • Roman Abramovici – Chelsea – 9,6 miliarde de lire sterline
  • Philip Anschutz – LA Galaxy – 8,1 miliarde de lire sterline
  • Stan Kroenke – Arsenal – 6,88 miliarde de lire sterline
  • Nasser El-Khelaifi – PSG – 6,5 miliarde de lire sterline
  • Zhang Jindong – Inter Milano – 6,2 miliarde de lire sterline
  • Guo Chuanghang – Wolves – 5,2 miliarde de lire sterline
ADVERTISEMENT

Cine este Bin Salman. Are cea mai scumpă casă din lume și este prieten cu Donald Trump

Mohammed Bin Salman are 34 de ani și, pe lângă faptul că este prințul moștenitor al coroanei Arabiei Saudite, îndeplinește mai multe funcții politice, precum vicepremier și ministru al apărării.

În 2015, întreaga lume a fost șocată când un cumpărător anonim a plătit 230 de milioane de lire sterline pe un renumit castel din Franța. La vremea respectivă, tranzacția a fost recunoscută drept cea mai scumpă din lume.

Sursă: hepta.ro

Doi ani mai târziu a fost dezvăluit și numele cumpărătorului, în persoana lui Mohammed Bin Salman. Sauditul s-a îndrăgostit în timpul unei călătorii de afaceri de Chateau Louis XIV, o propietate de 50 de mii de metri pătrați, și astfel s-a decis să cheltuie o avere în schimbul castelului, care are zece dormitoare, o piscina interioară și una în aer liber, o bibliotecă și un acvariu imens.

Bin Salman ajuns și la Casa Albă. În mandatul lui Donald Trump, noul patron de la Newcastle United s-a întâlnit cu președintele de atunci al Americii. Cei doi au discutat despre interdicția pe care musulmanii o aveau la acea vreme în America. L-a finalul întrevederii, Prințul a declarat că îl consideră pe Trump un adevărat prieten al musulmanilor din întreaga lume.

Sursă: hepta.ro
  • 208,33 milioane de lire sterline, atât valorează în acest moment lotul lui Newcastle United
ADVERTISEMENT