News

Cum îi transforma Securitatea pe copii în turnători. CNSAS a decis să facă lumină: 2.600 de dosare ajung la Parchet

CNSAS vrea să facă lumină și să afle cum erau recrutați elevii minori de către foști ofițeri de Securitate şi Miliție. Consiliul a trimis peste 2.600 de dosare la Parchet.
19.01.2022 | 11:37
Cum ii transforma Securitatea pe copii in turnatori CNSAS a decis sa faca lumina 2600 de dosare ajung la Parchet
CNSAS încearcă să facă lumină în privința recrutării copiilor de fosta Securitate. Mii de dosare trimise la Parchet. Sursa foto: digi24.ro
ADVERTISEMENT

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) încearcă să elucideze modul în are securitatea comunistă îi transforma în turnători pe elevi încă de la vârste foarte fragede.

Instituția a anunțat, la mijlocul acestei săptămâni, că a trimis procurorilor militari un număr total de 2.680 de documente.

ADVERTISEMENT

Aceste acte se referă la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate. Aceștia au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a nu mai puțin de 838 de elevi minori, în ultimii ani ai regimului comunist.

CNSAS încearcă să facă lumină în privința recrutării copiilor de fosta Securitate. Mii de dosare trimise la Parchet

CNSAS mai informează că va continua ”identificarea documentelor necesare instrumentării probaţiunii în dosarul deschis de Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma sesizării depuse în 2021”.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, mai mult de 6.000 de documente din arhiva CNSAS privind activitatea desfăşurată de 169 de foşti ofiţeri de Securitate implicaţi în activităţi de recrutare a peste 2.300 de elevi în anii ’80 au fost deja transmise Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare, în intervalul iulie – octombrie 2021

”În data de 12 ianuarie 2022, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a remis Parchetului General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un număr de 2.680 documente identificate în arhiva proprie, cu privire la activitatea desfăşurată de 32 de foşti ofiţeri de Securitate, care au fost implicaţi în activităţi de recrutare şi dirijare a unui număr de peste 838 de elevi minori în ultimii ani ai regimului comunist”, se arată într-un comunicat al CNSAS.

ADVERTISEMENT

CNSAS, sesizare la Parchet încă din mai 2021

Încă din luna mai a anului trecut, CNSAS a depus o sesizare la Parchetul General în legătură cu săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii de către foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie.

Aceștia sunt acuzați că au recrutat mii de elevi în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România.

ADVERTISEMENT

”Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a hotărât transmiterea către Parchetul General – Secţia Parchetelor Militare de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a unei sesizări in rem, privind posibile infracţiuni contra păcii şi omenirii, săvârşite de foşti ofiţeri de Securitate şi Miliţie, cu precădere în ultimele două decenii ale dictaturii comuniste din România, prin recrutarea ca surse a mii de elevi care nu împliniseră vârsta de 18 ani.

ADVERTISEMENT

Aceste abuzuri, comise de angajaţi ai instituţiilor statului desemnate prin lege să apere Constituţia şi drepturile civile, au avut un caracter sistematic şi au vizat grupuri mari de persoane minore, fapt care justifică aducerea acestor măsuri în atenţia opiniei publice şi a justiţiei, în condiţiile legii.

În acest sens, Consiliul a transmis Parchetului General datele profesionale ale ofiţerilor implicaţi în recrutarea minorilor, însoţite de documentele doveditoare din arhiva Securităţii. CNSAS va informa opinia publică cu privire la stadiul desfăşurării acestui demers”, anunță, în mai, CNSAS, într-un comunicat de presă.

La data amintită, CNSAS a aprobat trimiterea către Parchetul General a documentaţiei referitoare la 43 ofiţeri de Securitate, care au recrutat 696 elevi în primii ani ai regimului comunist din România.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS