News

Coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR, la două luni de guvernare. O radiografie la rece a debutului dezastruos

02.02.2021 | 12:14
Coalitia PNL  USR PLUS  UDMR la doua luni de guvernare O radiografie la rece a debutului dezastruos
ADVERTISEMENT

Învestită pe fondul unei mari așteptări din partea votanților care i-au trimis în Parlament, coaliția formată de cele trei formațiuni politice, PNL, USR PLUS și UDMR, împlinește acum două luni de guvernare.

În tot acest timp s-au formulat, cum era de așteptat, un mare număr de promisiuni, ce stau acum sub amenințarea ghilotinei economice: bugetul pe 2021, ce trebuie să se încadreze, așa cum știm, într-un deficit de 7%.

ADVERTISEMENT

Buget despre care tocmai am aflat de la domnul Florin Cîțu că „mai întârzie un pic”.

Autostrăzile și MCV-ul ne țin încă departe de Europa

Cu toate acestea, câteva propuneri ies în evidență: cei 1000 de kilometri de autostradă promiși de noul ministru al Transporturilor, ciuntiți însă la scurt timp după anunț. Astfel, a reieșit ulterior că cei 1000 de kilometri nu vor fi finalizați în 4 ani, ba că vor include chiar și proiecte în derulare. Având în vedere însă că în 2020 au fost dați în folosință aproximativ 26, iar, în 2019, 43 de kilometri, firește, vestea nu e de natură să stârnescă un optimism exagerat. Adăugați la asta și remarca sa conform căreia Podul de la Brăila va rămâne muzeu nu mai puțin de un an după ce va fi finalizat și veți înțelege de ce noul ministru va părea lipsit o dorință reală de a ușura situația infrastructurii românești chiar și unui om de bună credință.

Cât despre Ministerul Justiției asumat de domnul Stelian Ion, după un balet între creșterea vârstei de pensionare a magistraților, măsură prin care risca să depopuleze și mai tare un sistem rarefiat oricum pe vremea guvernării Dragnea, și opusul acesteia, respectiv păstrarea vârstei de pensionare la nivelul actual prevăzut de lege, toți ochii sunt ațintiți asupra domniei sale. Cu un MCV atârnând, încă, deasupra capului, o Secție Specială așteptând să fie desființată și o decizie complicată în zona interceptărilor SRI pe infracțiuni grave, practic un măr al discordiei din perioada Dragnea, nu spune nimeni că lucrurile sunt simple în ceea ce îl privește pe ministrul Justiției, dar, pe de altă parte, așteptările sunt foarte mari, atât din zona societății civile, cât și a partenerilor europeni.

ADVERTISEMENT

Redeschidem școlile, dar fără avize ISU

Domeniul Educației, unul cu probleme notorii în România, a părut să pornească de la bun început cu stângul, Sorin Câmpeanu fiind o personalitate puternic contestată de USR PLUS, aspect care a deschis o falie ceva mai largă între partenerii de guvernare, cu numeroase fricțiuni, ba chiar și atacuri la persoană. Nu ar fi deloc exagerat să spunem, prin urmare, că mandatul domniei sale se joacă pe cartea redeschiderii școlilor, subiect extrem de spinos în condițiile epidemiologice actuale, o eventuală decizie în acest sens fiind așteptată marţi. Adăugați la acest lucru situația dezastruoasă a implementării programului prin care școlilor din teritoriu urmau să le fie livrate tablete, aspect dublat chiar de declarația recentă a ministrului, prin care acesta recunoștea, senin, că numai 15% dintre școli au avize ISU și obținem un tablou deloc roz al situației de fond.

Promisiunea spitalelor regionale, reluată à la PSD

Cele mai mari probleme par să fie acum, însă, tocmai la Ministerul Sănătății, un portofoliu pe care domnul Vlad Voiculescu și l-a asumat pe un val semnificativ de popularitate, dar unde „greaua moștenire” pare să-i saboteze eforturile chiar de la bun început. Marea provocare a unui sistem depășit material și moral este la rândul ei dublată, însă, de o constelație întreagă de relații cu oameni bine înșurubați în sănătatea din România, pe care Vlad Voiculescu trebuie să le manevreze abil. Firește, Raed Arafat este primul exemplu în acest sens, dar provocările merg chiar și până la Primăria Capitalei, așa cum s-a văzut în cazul recentului incendiu de la Matei Balș, la rândul ei beneficiara unei „grele moșteniri” pe partea de termoficare, și nu numai. Cel mai mare dușman la adresa ministrului Sănătății pare să fie însă chiar el însuși, în condițiile în care apetitul său pentru imagine este binecunoscut, ieșind încă o dată la iveală în momentul incendiului. Cât despre supralicitarea avansată de acesta, prin care promitea, practic, că va termina fundațiile spitalelor regionale până în 2024, acesta ar putea fi exact detaliul care să se întoarcă împotriva sa pe stilul programului de guvernare PSD din 2016, fiind greu de crezut că acest lucru este posibil.

ADVERTISEMENT

Oamenii noi din politică sunt tot vechi. „Așa, și?”

Lovitura cea mai mare de imagine primită de actuala coaliție de guvernare în aceste două luni a venit însă tocmai de la Claudiu Năsui, ministrul Economiei, care, așa cum știm deja, a încercat să o angajeze pe Claudia Florina Prisecaru, care are la activ o decizie nedefinitivă de colaborare cu Securitatea, pe poziția de director adjunct în Ministerul Economiei. Mai mult, Claudiu Năsui însuși este bănuit de legături cu vechea securitate prin intermediul tatălui său, un om de afaceri cu o avere semnificativă, de numele căruia se leagă celebrul tun „Motorola” din 1990, când, pentru o serie de echipamente de comunicații marca Motorola, Ministerul Apărării Naționale a plătit către patru firme intermediare peste șase milioane de dolari, față de prețul estimat de 600.000 de dolari în cazul cumpărării direct de la producător. Cât despre celebrul „Așa, și? lansat de acesta în platoul unei televiziuni ca urmare a „impertinenței” de a fi chestionat cu privire la oportunitatea angajării Claudiei Prisecaru, replică prin care amintea de nu mai puțin faimosul „Ciordache” și a sa „Altă întrebare”, scăparea nu a făcut altceva decât să cutremure publicul de atât de mult cinism.

Coaliția patinajului punctează la impresie artistică. Dar cam atât

În ce privește alte portofolii importante, cum ar fi cel al Muncii, a frapat ieșirea recentă a doamnei Raluca Turcan prin care sugera posibilitatea optării pentru ieșirea la pensie la vârsta de 70 de ani, de ca și cum cineva în România ar putea alege o asemenea variantă în mod conștient. Nu în ultimul rând, un pion extrem de important în arhitectura actualei coaliții de guvernare este chiar Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, de buna absorbție a celor 80 de miliarde de euro alocate României de partenerii europeni în programul de relansare a economiilor de pe continent, depinzând, în mare măsură, repornirea economiei românești.

ADVERTISEMENT

S-ar putea spune, în concluzie, că, deși a debutat în forță imediat după începutul Anului Nou, actuala coaliție de guvernare face tentative hotărâte de a se faulta singură. Sau, cum ar spune noul ministru al Sportului, „Îmi doresc ca fiecare copil să știe să înoate, să patineze. Minim”. Asta să fie, deci, coaliția actuală de guvernare, un loc în care fiecare își promovează pasiunile și prietenii? Viitorul apropiat ne va lămuri.

ADVERTISEMENT