News

Coaliție fierbe pe tema pensiilor speciale. Alina Gorghiu respinge solicitarea premierului Ciolacu

Tema pensiilor speciale, revenită în prim-plan, este un alt motiv de tensiune în coaliție. Alina Gorghiu răspunde solicitării premierului Ciolacu.
03.08.2023 | 14:20
Coalitie fierbe pe tema pensiilor speciale Alina Gorghiu respinge solicitarea premierului Ciolacu
Alina Gorghiu respinge solicitarea premierului Ciolacu privind amendarea legii pensiilor speciale. ”Este atributul Parlamentului”. Sursa foto: Guvernul României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul justiției din partea PNL, Alina Gorghiu, vine cu o replică neașteptată față de cererea premierului Marcel Ciolacu în privința Legii pensiilor speciale.

Alina Gorghiu respinge solicitarea premierului Ciolacu privind amendarea legii pensiilor speciale. ”Este atributul Parlamentului”

Săptămâna viitoare, Parlamentul României va fi convocat în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR. Un anunț în acest sens a fost făcut joi, 3 august, de prim-ministrul Marcel Ciolacu, liderul PSD.

ADVERTISEMENT

Premierul a cerut ministrului Alina Gorghiu să elaboreze amendamentele necesare pentru a aduce pensiile de serviciu ale magistraților în conformitate cu decizia CCR.

”Săptămâna viitoare vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica Legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR. Îi solicit Ministrului Justiției ca până atunci să formuleze amendamentele contestate de Curte cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”, a spus Ciolacu, în ședința de Guvern.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după cererea primului-ministru a venit o replică tăioasă din partea unui ministru considerat a avea un rol direct în această chestiune a pensiilor speciale. Alina Gorghiu, de la Justiție, îl contrazice pe Ciolacu și spune că ”este atributul Parlamentului să reexamineze legea pensiilor speciale în acord cu decizia CCR”.

”Domnul prim-ministru Marcel Ciolacu a adresat public Ministerului Justiției invitația de a “formula amendamentele contestate de CCR cu privire la pensiile de serviciu ale magistraților”.

ADVERTISEMENT

Este atributul Parlamentului să reexamineze legea în acord cu decizia CCR. Parlamentul are manifestarea de voință politică pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Potrivit legii, Guvernul poate transmite Parlamentului propuneri de amendamente, prin intermediul SGG”, scrie Gorghiu, pe Facebook.

Ministrul PNL precizează, în schimb, că instituția pe care o conduce va veni în întâmpinarea Ministerul Muncii şi va formula propuneri de amendamente la propunerea legislativă care să răspundă rigorilor Curții Constituționale.

ADVERTISEMENT

Scandaluri și schimburi dure de replici în coaliția PSD-PNL

Această răceală din Guvern este doar un mic episod din noua serie de atacuri dintre liberali și social-democrați. Startul l-a dat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acesta spune, pe Facebook, că situația dezastruoasă de la bugetul de stat li se datorează liberalilor. Grindeanu i-a acuzat pe Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru faptul că România a ajuns în pericol de suspendare a fondurilor europene.

Imediat, Florin Cîțu a răspuns acuzațiilor. Fostul ministru al Finanțelor și premier liberal susține că nu are așteptări de la ”bolșevici”. El a punctat că are așteptări de la conducerea PNL ”să apere munca și rezultatele colegilor liberali”.

Războiul PNL-PSD a continuat la o televiziune de știri, între doi vicepreședinți din cele două formațiuni politice. Robert Sighiartău (PNL) a declarat, la Digi24, că Ciolacu ar trebui să facă un pas în spate și că parteneriatul cu PSD nu e bun.

A primit rapid o replică de la Ionuț Pucheanu, vicepreședinte PSD. Acesta a declarat că social-democrații au venit la guvernare ca și colac de salvare și că au fost transformați în “crucea roșie“.

”Ne-ați transformat din “ciuma roșie” în “crucea roșie” pentru că cel mai probabil dacă nu veneam alături de voi acum un an jumate România era probabil într-o cu totul și cu totul altă zonă. Cred că am fost atrași într-o mare capcană noi, cei de la PSD, crezând în bunele intenții de la PNL și cred că ieșirea de la guvernare era mai corectă vizavi de acești parteneri, pseudo-parteneri de coaliție”, spune social-democratul.

ADVERTISEMENT