News

Cod galben de inundații emis de hidrologi. Județele unde se pot produce viituri

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară. Județele vizate de posibile viituri.
05.01.2023 | 20:43
Cod galben de inundatii emis de hidrologi Judetele unde se pot produce viituri
Alertă cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Ploile abundente din ultimele ore aduc probleme în mai multe zone din țară. Hidrologii au emis, joi, noi alerte cod galben de inundații.

Alertă cod galben de inundații pentru mai multe râuri din țară. Zonele unde se vor produce viituri

Precipitațiile însemnate cantitativ din ultima perioadă, la care se adaugă apa rezultată din topirea zăpezilor, aduc riscuri de inundații în județele Maramureș și Satu Mare.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste zone, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenţionare cod galben de inundaţii.

Conform prognozei de specialitate INHGA, până la ora 23:00, ca urmare a precipitaţiilor lichide înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide şi creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe unele râuri din bazinele hidrografice:

ADVERTISEMENT

Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior

Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior

Tur – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior

Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele Maramureş şi Satu Mare), conform INHGA.

Mai multe județe din țară, sub alertă cod galben de viscol

Vremea rea și fenomenele de iarnă vor pune probleme, cel puțin până vineri la prânz, în multe județe din țară.

ADVERTISEMENT

ANM a anunțat un cod galben de intensificări ale vântului şi viscol pentru zona de munte. Aici, vântul va avea intensificări cu viteze de 70 – 90 km/h, iar în zona înaltă (la peste 1.700 de metri), rafalele vor depăşi 100 – 120 km/h şi temporar va ninge viscolit.

Și în unele zone joase din Transilvania, temporar vor fi intensificări, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, în timp ce intensificări ale vântului, cu viteze de 45 – 55 km/h, se vor semnala local şi în restul teritoriului.

ADVERTISEMENT

Vizate de alertă sunt județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Covasna, Brașov, Argeș, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba și Cluj.

ADVERTISEMENT
Tags: