News

Cod portocaliu de ploi abundente și furtuni de la ANM. Zonele lovite de fenomenele extreme

ANM a emis un nou cod portocaliu de ploi abundente și furtuni. Mai multe zone vor fi lovite de fenomene extreme specifice sezonului cald.
05.07.2021 | 10:10
Cod portocaliu de ploi abundente si furtuni de la ANM Zonele lovite de fenomenele extreme
ADVERTISEMENT

După o zi de pauză, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis noi avertizări de vreme severă.

În următoarele 24 de ore, un nou cod portocaliu și un cod galben sunt în vigoare pentru zone din estul și sud-estul țării.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și cod galben de ploi abundente și furtuni de la ANM

Avertizarea cod portocaliu ANM este valabilă de luni 5 iulie, ora 12:00, până marți, 6 iulie, ora 10:00.

În intervalul menționat, în județele Tulcea, Constanța, Vaslui, Galați, Brăila și în jumătatea de est a județelor Ialomița și Călărași va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat de peste 60…80 l/mp.

ADVERTISEMENT

Tot de luni, de la 10:00, până marți la ora 12:00, în vigoare va fi și un cod galben de instabilitate. În această perioadă, în estul și sud-estul țării va ploua însemnat cantitativ și vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică.

Aversele vor avea și caracter torențial, pe alocuri vor fi însoțite de descărcări electrice și de intensificări de scurtă durată ale vântului.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Cod portocaliu de ploi abundente și furtuni de la ANM. Zonele lovite de fenomenele extreme. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în Capitală

În București, meteorologii anunță că vremea va deveni călduroasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza, dar condițiile pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice vor fi reduse.

ADVERTISEMENT

Temperatura maximă va fi de 30…31 de grade, iar cea minimă de 17…18 grade, mai scăzută în zona preorășenească spre 15 grade.

Treptat, vremea din țară va intra într-un intens proces de încălzire. Astfel, dacă luni vom avea 33 – 34 de grade Celsius, de marți valorile ajung și la 35. De miercuri vom vorbi de 36-38 de grade Celsius.

Cele mai afectate zone vor fi cele din vestul și sud-vestul țării. Valul de căldură va persista până la finele săptămânii, anunță cei de la ANM.

În ceea ce privește capitolul instabilitate, ploile se restrâng ca arie, însă continuă să fie prezente în următoarele zile. Acestea se vor consemna în special în zonele din partea de est a țării. Vorbim de manifestări specifice sezonului cald. Vor fi averse torențiale, vijelii, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină în unele zone.

ADVERTISEMENT