News

România va fi lovită din nou de caniculă. Elena Mateescu, directorul ANM, anunță zonele afectate

Un nou val de caniculă va afecta mai multe zone din România, anunță directorul ANM, Elena Mateescu.
05.07.2021 | 07:26
Romania va fi lovita din nou de canicula Elena Mateescu directorul ANM anunta zonele afectate
ADVERTISEMENT

După un debut care a stat mai degrabă sub zodia precipitațiilor, luna iulie își revine treptat sub aspectul valorilor termice. Astfel, de la mijlocul acestei săptămâni, canicula va lovi din nou țara noastră.

Elena Mateescu, directorul ANM a prezentat prognoza pentru următoarele zile. Ploile nu mai sunt așa de dese, însă mai multe județe din ţară vor fi lovite de caniculă.

ADVERTISEMENT

România, afectată din nou de caniculă. Elena Mateescu, directorul ANM, anunță zonele afectate

Dacă duminică, 4 iulie, nu am întâlnit valori mai mari de 30-31 de grade Celsius, de luni vremea va intra într-un nou proces de încălzire.

Astfel, dacă azi vom avea 33-34 de grade, de marți valorile ajung și la 35. De miercuri vom vorbi de 36-38 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Cele mai afectate zone vor fi cele din vestul și sud-vestul țării. Valul de căldură va persista până la finele săptămânii.

”Mâine (n.r. luni) vremea va fi într-un proces, de la o zi la alta, de încălzire semnificativă în special în partea de vest și sud vest a țării. Deja mâine vom consemna 34 de grade Celsius în sudul Olteniei.

ADVERTISEMENT

Marți vorbim de 35 de grade pe arii extinse în partea de vest și sud-vest a țării pentru ca miercuri valori de 36-38 de grade Celsius să fie de interes până la finele săptămânii.

De miercuri valul de căldură se va intensifica, va persista, iar disconfortul termic va fi în accentuare în special în Câmpia de Vest și Câmpia Română acolo unde cu siguranță pragul de test 180 de unități va fi atins și chiar depășit, iar temperaturile resimțite vor consemna valori de peste 38 posibili 40 de grade Celsius asociate cu aport mare de umezeală în atmosferă”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Unde mai cad ploi de vară în următoarele zile

Ploile se restrâng ca arie, însă continuă să fie prezente în următoarele zile. Acestea se vor consemna în special în zonele din partea de est a țării. Vorbim de manifestări specifice sezonului cald. Vor fi averse torențiale, vijelii și căderi de grindină.

”În același timp, vorbim și de averse pentru că mai ales pe parcursul zilei de marți și miercuri odată cu intensificarea varului de căldură vor apărea și aversele cu caracter torențial. Vor cantități de apă mai însemnate în special în partea de est a țării.

În zonele de deal și de munte este posibil să consemnăm din nou pe secvențe scurte de timp sau prin acumulare valori mai însemnate ale precipitațiilor. În același timp sunt așteptate descărcări electrice vijelii și izolat căderi de grindină”, a mai precizat Elena Mateescu.

ADVERTISEMENT