Meteorologii au avertizat deja că luna septembrie va fi exagerat de caldă, cu temperaturi chiar și de 35 de grade Celsius în sud, însă acum avertizează că în mai șapte județe din România vin ploile torențiale. Mai mult, jumătate de țară este sub cod galben de ploi torențiale, astfel că oamenii nu au prea multe motive de bucurie.
Așadar, codul portocaliu cu valabilitatea 24 septembrie, ora 15:00 – 25 septembrie, ora 03:00, este valabil pentru județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și zona de munte a județului Hunedoara, fiind vizate averse torențiale în cantități însemnate. În aceste zone oamenii trebuie să se aștepte la ploi torențiale și la vânt puternic.
”În județele Timiș, Arad, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj și zona de munte a județului Hunedoara vor fi averse torențiale, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 40…50 l/mp și izolat de peste 70 l/mp. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, au transmis specialiștii ANM.
Totodată, codul galben are valabilitatea 24 septembrie, ora 13:00 – 25 septembrie, ora 10:00, și vizează fenomene de instabilitate atmosferică. ”În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și a Olteniei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, rafale în general de 55…70 km/h și pe alocuri grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 25…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp”, transmit meteorologii.
Directorul ANM Elena Mateescu vorbea în urmă cu două zile despre o vreme neobișnuită pentru luna septembrie, chiar și pentru octombrie, în condițiile în care căldura rămâne alături de țara noastră încă o perioadă semnificativă de timp. Potrivit Accuweather doar spre finele lunii octombrie vremea ar putea redeveni tomnatică.
”Vorbim de o vreme de vară în prima lună din această toamnă, pentru că, la acest sfârșit de săptămână, mai precis mâine și duminică, este posibil să consemnăm valori în extremitatea de sud a țării, caniculare. Adică 35 de grade Celsius, ceea ce înseamnă valori mai mari de 10 grade pentru această perioadă.
Până la sfârșitul lunii, temperaturile vor caracteriza o vreme deosebit de caldă. Posibilitatea ca luna septembrie din acest an să fie în top 3 ale celor mai călduroase luni de septembrie, rămâne în continuare ridicată, pentru că în 1994, septembrie a înregistrat o abatere termică pozitivă de 4,2 grade, iar în acest an, până în acest moment, înregistrăm o abatere termică de 3,6 grade Celsius.
Luând în considerare și ceea ce urmează până la sfârșitul lunii, cu valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal, așa cum menționăm, există o probabilitate foarte mare ca luna septembrie a acestui an să fie una dintre cele mai călduroase. În această dimineață, la 51 de stații meteorologice am înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 22 de septembrie, de când se fac măsurători meteorologice în țara noastră, și este posibil ca în următoarele trei zile, la nivelul maximelor, în anumite zone, mai ales acolo unde vom consemna temperaturi de 34…35 de grade, să se constituie ca recorduri zilnice ale temperaturilor maxime.
Într-adevăr, actualizarea estimărilor pentru următoarele patru săptămâni indică o probabilitate mare, mai ales pentru săptămâna 25 septembrie – 2 octombrie, să înregistrăm în medie temperaturi foarte ridicate, cu abateri pozitive mai mari de 4 grade, în aproape toată țara, și chiar în săptămâna 2 – 9 octombrie, sau 9 – 16 octombrie, să înregistrăm în medie valori pozitive peste ceea ce ar fi normal”, a comentat situația Elena Mateescu, director general al Administrației Naționale de Meteorologie pentru Antena 3.