News

Cod portocaliu de precipitații abundente emis de ANM. Zonele cu viscol și căderi importante de zăpadă

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți dimineață, alerte cod portocaliu și cod galben de precipitații abundente. În unele zone va fi viscol și va ninge.
10.01.2023 | 10:56
Cod portocaliu de precipitatii abundente emis de ANM Zonele cu viscol si caderi importante de zapada
Alerte cod portocaliu și galben de ploi, ninsori și viscol de la ANM. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la ANM au emis noi alerte de vreme severă. Cel puțin până joi, 12 ianuarie, în mai multe zone din țară vor cădea precipitații abundente.

Alerte cod portocaliu și galben de ploi, ninsori și viscol de la ANM. Sunt afectate mai multe zone, inclusiv Capitala

Meteorologii au emis marți, 10 ianuarie, o avertizare cod portocaliu pentru ploi – în zonele mai joase – și ninsori și viscol la munte.

ADVERTISEMENT

Alerta este valabilă pentru patru județe și intră în vigoare la ora 18.00, fiind valabilă până miercuri, la ora 22.00.

În acest interval, în județele Prahova, Buzău, Vrancea și în zona montană din județul Dâmbovița vor fi precipitații abundente, iar prin acumulare, pe tot parcursul intervalului, se vor înregistra cantități de precipitații în general de peste 50…60 l/mp.

ADVERTISEMENT

Conform ANM, precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief și ninsoare la altitudini în general de peste 1000 m. În zonele înalte se va depune strat consistent de zăpadă.

Tot de marți, dar de la ora 16.00, intră în vigoare și un cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în mai multe județe din sudul țării.

ADVERTISEMENT

Inclusiv municipiul București va fi afectat de vremea rea. Și această alertă este valabilă până miercuri la ora 22.00.

”În intervalul menționat în nordul Olteniei, local în Muntenia, precum și în sud-vestul Moldovei, va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă, prin acumulare pe tot parcursul intervalului, vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

În Carpații Meridionali și în sudul Carpaților Orientali, la altitudini în general de peste 1000 m, va ninge însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări în zona înaltă, cu precădere în noaptea de marți spre miercuri, cu rafale de peste 70…90 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității”, se arată pe site-ul ANM.

Alertă cod portocaliu ANM
Alerte cod portocaliu și cod galben de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

Informare ANM de precipitații abundente, polei și intensificări ale vântului

Meteorologii ANM au prelungit informarea de precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului emisă luni. Aceasta este acum valabilă până joi, 12 ianuarie.

Sunt prognozate precipitații moderate cantitativ, la început în vestul, centrul și sudul teritoriului, apoi și în celelalte zone, iar din noaptea de miercuri spre joi, aria acestora va fi în restrângere spre regiunile estice și sud-estice.

Se pot strânge cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 30 l/mp. Precipitațiile vor fi sub formă de ploaie în zonele joase de relief, mixte în Carpații Occidentali, estul Transilvaniei și Moldova și predominant ninsori în restul zonei montane, unde se va depune strat de zăpadă.

Șoferii vor avea mari probleme. Se pot produce depuneri de polei la nivelul întregii țări.

ANM mai anunță că, local și temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45…55 km/h.

ADVERTISEMENT