News

Cod portocaliu de viscol și ninsori abundente emis de ANM. A fost prelungit codul galben. Zonele afectate

ANM a emis, vineri dimineața, un cod portocaliu de viscol și ninsori abundente. Meteorologii au prelungit și codul galben emis joi. Zonele afectate de fenomenele severe.
27.01.2023 | 10:22
Cod portocaliu de viscol si ninsori abundente emis de ANM A fost prelungit codul galben Zonele afectate
Alertă cod portocaliu de ninsori și viscol emisă de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenționare cod portocaliu de ninsori și viscol, valabilă pentru mai multe zone din țară.

Alertă cod portocaliu de ninsori și viscol emisă de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe

Acest prim episod de iarnă severă din acest sezon rece continuă și, în plus, se va intensifica. Specialiștii ANM au emis, în cursul acestei dimineți, o alertă cod portocaliu.

ADVERTISEMENT

Avertizarea meteorologilor se referă la fenomene specifice iernii: ninsori abundente și viscol puternic. Ea este valabilă de vineri, ora 10.00, până duminică, 29 ianuarie, la aceeași oră.

În acest interval de două zile, în județele Vrancea, Buzău și în zona de munte a județelor Prahova, Dâmbovița și Argeș va ninge abundent (35…50 l/mp) și se va depune strat de zăpadă consistent.

ADVERTISEMENT

În plus, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi perioade în care va fi viscol și vizibilitate scăzută.

Alertă cod portocaliu ninsori viscol harta
Alertă cod portocaliu de ninsori și viscol emisă de ANM. Zonele afectate de fenomenele severe. Sursa foto: meteoromania.ro

Codul galben de ninsori și viscol, prelungit de ANM

De asemenea, ANM a decis să prelungească alerta cod galben emisă joi. Până duminică, la ora 10.00, mai multe zone din țară se vor confrunta cu fenomene severe.

ADVERTISEMENT

”În Dobrogea, Muntenia, Carpații Meridionali și local în Moldova, sud-estul Transilvaniei și în Carpații Orientali vor fi precipitații însemnate cantitativ și se vor acumula în general 25…40 l/mp.

În sud-estul Transilvaniei va ninge, iar în zonele joase de relief din Muntenia și Moldova, la început vor fi precipitații sub formă de ninsoare, lapoviță și ploaie, apoi treptat vor predomina ninsorile și se va depune strat de zăpadă.

ADVERTISEMENT

În Dobrogea pe parcursul zilei de vineri vor fi mai ales ploi, în transformare din noaptea de vineri spre sâmbătă în lapoviță și ninsoare. În aceste zone, local și temporar, vor fi și intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45…55 km/h, viscolind ninsoarea.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali va continua să ningă, să se depună strat de zăpadă consistent și vor mai fi intervale cu viscol (rafale de peste 50…70 km/h) și vizibilitate scăzută”, conform ANM.

Meteorologii mai spun că, local și temporar, vor mai fi ninsori în Oltenia și în restul Transilvaniei.

ADVERTISEMENT