News

Cod portocaliu de vreme severă în România. Ciclonul polar face ravagii în estul țării

Ninsorile vor continua să cadă în acest weekend, ia meteorologii anunță că jumătate din țară a intrat sub cod portocaliu.
28.01.2023 | 16:54
Cod portocaliu de vreme severa in Romania Ciclonul polar face ravagii in estul tarii
Iarna și-a intrat în drepturi în București, unde ninge de vineri seara / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Iarna şi-a intrat în drepturi în România, iar ninsorile au acoperit aproape toată suprafaţa ţării. Este primul episod serios de iarnă din acest sezon, după ce un ciclon polar s-a extins în Europa şi a cuprins zona României.

Ninsori abundente în estul țării

Potrivit ANM, ninsorile vor continua să cadă în Dobrogea, estul Munteniei, jumătatea sudică a Moldovei şi zona Carpaţilor de Curbură. Cantitatea de precipitaţii va fi de 15-20 l/mp iar în aceste zone se va depune un strat de zăpadă destul de consistent.

ADVERTISEMENT

Pentru aceste zone, ANM a emis o avertizare care va rămâne până duminică, la ora 10:00.

De asemenea, în cursul zile de duminică, în estul ţării se vor putea observa intensificări ale vântului, vor fi condiţii de viscol iar vizibilitatea va fi scăzută.

Vrancea și Buzău, județele cela mai afectate de căderile de zăpadă

“Așa cum încă de ieri anunțam, sub influența acestor sisteme frontale, au căzut cantități importante de precipitații, peste 30-40 de litri pe metrul pătrat.

ADVERTISEMENT

În mare parte din zona deluroasă au fost sub formă de ninsoare şi au fost perioade în care a nins abundent. 

În judeţele unde a nins abundent și unde în acest moment se înregistrează și cele mai mari probleme, Vrancea și Buzău, acolo va continua să ningă cel puțin până spre seară și vântul va continua să prezinte intensificări”, a explicat Alina Şerban, meteorolog ANM, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

De duminică, vremea se mai domolește, rămâne frig

Începând de duminică dimineaţa, fenomenele de vreme severă vor scădea în intensitate, iar ciclonul se va retrage treptat. De asemenea, aria precipitaţiilor se va restrânge iar vântul va sufla mai slab.

Temperaturile vor fi negative în continuare, mai ales în zona depresiunilor. Chiar și în restul țării, valorile vor fi în jurul a -5 sau -7 grade.

ADVERTISEMENT

În acest moment, căderile abundente de zăpadă au afectat circulația rutieră în Buzău și Vrancea, acolo unde mai multe sectoare de drum au rămas închise. De asemenea, porturile și-au suspendat activitatea din cauza vremii severe.

ADVERTISEMENT