News

Cod roșu de gripă. Temperaturile ajung la 20 de grade și dau peste cap sistemul imunitar: ”Camerele de gardă vor fi pline”

Temperaturile vor crește brusc în perioada următoare, însă asta nu reprezintă o veste bună pentru toată lumea. Medicii se așteaptă la câteva săptămâni de foc.
03.02.2024 | 21:46
Cod rosu de gripa Temperaturile ajung la 20 de grade si dau peste cap sistemul imunitar Camerele de garda vor fi pline
Copiii vor fi cei mai afectați de gripă, mai ales că temperaturile vor crește brusc / Foto: Hepta (arhivă)
ADVERTISEMENT

Ultima lună de iarnă va fi una neașteptat de călduroasă, susțin specialiștii. Încă de săptămâna viitoare sunt așteptate temperaturi de până la 20 de grade Celsius. Doar că încălzirea bruscă a vremii aduce cu ea și o serie de probleme.

Cei mai afectați vor fi copiii

Medicii se bucură cel mai puțin de temperaturile înalte, pentru că știu că îi așteaptă o perioadă extrem de aglomerată. Schimbarea bruscă a vremii are ca efect o scădere a imunității și o creștere a cazurilor de viroze. De asemenea, se vorbește deja despre o prelungire a sezonului gripal. Cei mai afectați vor fi copiii.

ADVERTISEMENT

„Organismul va resimți această schimbare de temperatură, sistemul imunitar va fi afectat și da, desigur, putem vorbi de prelungirea sezonului gripal pe ansamblu.

Trebuie să luăm în calcul și presiunea asupra sistemului sanitar, pentru că vom avea un val și mai mare de îmbolnăviri de persoane care vor prezenta viroze respiratorii, iar cea mai gravă formă de viroză respiratori este gripa.

ADVERTISEMENT

Trebuie gândit foarte bine managementul riscului astfel încât unitățile de primire a urgențelor și spitalele să nu fie copleșite, fiindcă ele vor fi asaltate de cazuri, dar să aibă capacitatea să gestioneze fluxul de cazuri”, a declarat medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, pentru Libertatea.

România, în alertă epidemiologică din cauza gripei

Acest fenomen se întâmplă în fiecare an cu schimbări rapide de temperatură, de la frig la cald. Efectul imediat este acela că numărul de viroze crește direct proporțional.

ADVERTISEMENT

În schimb, dacă creșterea temperaturii este graduală, ”dezvoltarea virală” poate fi ținută sub control, pentru că numărul de cazuri nu explodează deodată.

În acest moment, România a trecut în stare de alertă epidemiologică din cauza gripei, iar specialiștii recomandă prudență, mai ales în spațiile aglomerate.

ADVERTISEMENT

De altfel, în cazul unor simptome, oamenii sunt sfătuiți să rămână acasă și să evite contactul cu alte persoane. De asemenea, se recomandă purtarea măștii în interior, spălarea mâinilor și vaccinarea antigripală.

ADVERTISEMENT