News

Prognoza ANM pentru 5 februarie – 4 martie. Iarna revine în forță în România, temperaturile vor fi scăzute

Prognoza ANM pentru intervalul 5 februarie - 4 martie 2024 nu vine cu vești bune pentru românii care sperau că iarna nu se va mai întoarce în țara noastră.
02.02.2024 | 09:27
Prognoza ANM pentru 5 februarie  4 martie Iarna revine in forta in Romania temperaturile vor fi scazute
Prognoza ANM pentru 5 februarie – 4 martie. Iarna revine în forță în România, temperaturile vor fi scăzute
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care vremea se încălzise neașteptat de mult și termometrele indicau spre finalul lunii ianuarie chiar și 15 grade Celsius în anumite zone. Acum, frigul revine din a doua parte a lunii februarie, astfel că cel mai probabil primăvara să mai lasă așteptată câteva luni.

Prognoza ANM pentru 5 februarie – 12 februarie 2024

Încă din 5 februarie, valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toată țara. Conform specialiștilor ANM, ”va exista o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice”. Așadar, temperaturi chiar și cu 7 grade mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului.

ADVERTISEMENT

Cât despre ploi, meteorologii anunță că ”regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și în regiunile nord-vestice, da și deficitar în cele sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal”.

Prognoza ANM pentru 12 februarie – 19 februarie 2024

În această perioadă a intervalului, temperaturile se mențin ridicate la nivelul întregii țări, în special în zonele sud-estice. O medie a temperaturilor mai mari cu 3-4 grade față de cât ar fi normal, arată cei de la ANM.

ADVERTISEMENT

Cât despre ploi, acestea vor fi prezente peste tot, în special în vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului. Desigur, în anumite zone ploile se pot transforma în lapoviță sau ninsoare, în special în zonele montane.

Prognoza ANM pentru 19 februarie – 26 februarie 2024

Vremea se răcește începând cu a doua parte a lunii februarie, astfel că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă. Va fi mult mai frig în regiunile intracarpatice, în timp ce în restul țării temperaturile se vor apropia de cele normale. În medie va fi mai frig cu aproximativ 1 grad față de cât e normal.

ADVERTISEMENT

Din păcate românii nu vor scăpa de ploi nici în această săptămână, potrivit specialiștilor. ”Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est a teritoriului”, transmite ANM. Desigur, în unele zone ploile se vor transforma în ninsoare, din cauza frigului.

Prognoza ANM pentru 26 februarie – 4 martie 2024

Finalul lunii februarie aduce o stabilizare a temperaturilor. Astfel, ”mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Vestea bună e că precipitațiile, în special ploile, nu vor mai fi atât de dese, fiind practic o revenire la normal pentru un final de lună februarie.

ADVERTISEMENT

Meteorologii transmit că anul 2023 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice din România, cu o temperatură medie anuală de 12,5 grade Celsius. Așadar, săptămânile din iarnă care sunt exagerat de călduroase nu ar trebui să mai mire pe nimeni, pentru că e puțin probabil ca vremea să se mai întoarcă vreodată la cea de acum 30 de ani.

ADVERTISEMENT