Asta, în condițiile în care vremea se încălzise neașteptat de mult și termometrele indicau spre finalul lunii ianuarie chiar și 15 grade Celsius în anumite zone. Acum, frigul revine din a doua parte a lunii februarie, astfel că cel mai probabil primăvara să mai lasă așteptată câteva luni.
Încă din 5 februarie, valorile termice vor fi mult mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în toată țara. Conform specialiștilor ANM, ”va exista o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile extracarpatice”. Așadar, temperaturi chiar și cu 7 grade mai mari decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului.
Cât despre ploi, meteorologii anunță că ”regimul pluviometric va fi excedentar în zona Munților Apuseni și în jumătatea nordică a Carpaților Orientali, precum și în regiunile nord-vestice, da și deficitar în cele sudice și sud-estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal”.
În această perioadă a intervalului, temperaturile se mențin ridicate la nivelul întregii țări, în special în zonele sud-estice. O medie a temperaturilor mai mari cu 3-4 grade față de cât ar fi normal, arată cei de la ANM.
Cât despre ploi, acestea vor fi prezente peste tot, în special în vestul Carpaților Meridionali și în Munții Banatului. Desigur, în anumite zone ploile se pot transforma în lapoviță sau ninsoare, în special în zonele montane.
Vremea se răcește începând cu a doua parte a lunii februarie, astfel că temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă. Va fi mult mai frig în regiunile intracarpatice, în timp ce în restul țării temperaturile se vor apropia de cele normale. În medie va fi mai frig cu aproximativ 1 grad față de cât e normal.
Din păcate românii nu vor scăpa de ploi nici în această săptămână, potrivit specialiștilor. ”Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est a teritoriului”, transmite ANM. Desigur, în unele zone ploile se vor transforma în ninsoare, din cauza frigului.
Finalul lunii februarie aduce o stabilizare a temperaturilor. Astfel, ”mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României”. Vestea bună e că precipitațiile, în special ploile, nu vor mai fi atât de dese, fiind practic o revenire la normal pentru un final de lună februarie.
Meteorologii transmit că anul 2023 a fost cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice din România, cu o temperatură medie anuală de 12,5 grade Celsius. Așadar, săptămânile din iarnă care sunt exagerat de călduroase nu ar trebui să mai mire pe nimeni, pentru că e puțin probabil ca vremea să se mai întoarcă vreodată la cea de acum 30 de ani.