News

Cod roșu de inundații în Timiș. Locuitorii au primit atenționare Ro-Alert: ”Urcați-va pe acoperiș”

Locuitorii din Timiș își fac griji în aceste zile din cauza inundațiilor, fiind emis un cod roșu și un mesaj Ro-Alert în acest sens.
27.02.2023 | 09:56
Cod rosu de inundatii in Timis Locuitorii au primit atentionare RoAlert Urcativa pe acoperis
Inundații Timișoara. Foto: Opinia Timișoarei
ADVERTISEMENT

Autoritățile din Timiș le transmit oamenilor ce să facă dacă viitura îi ia prin surprindere și este luată în considerare chiar evacuarea unor locuitori în cazuri extreme. Apa a ajuns deja la câțiva metri de case, potrivit martorilor din zonă.

Cod roșu de inundații în Timiș

Mai mult, trei trenuri au fost blocate între Petroșani și Crivadia din cauza vremii care a doborât peste calea ferată mai mulți copaci. În Timișoara există zone unde râul Bega a ajuns la câțiva metri de casele oamenilor, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT

În acest sens, pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Stația Făget intervin pentru a evacua apa din 5 gospodării din comuna Răchita și o gospodărie din orașul Făget, precum și pentru degajarea apei de pe DJ 609 Cladova – Dubești.

Hidrologii au emis un cod roșu de inundații valabil pentru estul județului Timiș. Experții au ajuns la concluzia că precipitațiile căzute în ultima vreme, alături de apa venită de pe versanți, pot duce la creșterea râului Bega și depășirea cotelor de pericol în Făget și Balint. Avertizarea e valabilă în 27 februarie, până la ora 16:00.

ADVERTISEMENT

Oamenii din zonă au primit deja mesaje Ro-Alert și au fost atenționați de pompieri că trebuie să se urce pe acoperiș dacă vine viitura. Curățati șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apei de ploaie. Nu vă deplasați prin curenți de apă, puteți să vă pierdeți echilibrul.

Nu vă deplasați cu autoturismul în zona inundată. În cazul în care sunteți surprinși de viitură, urcați-vă către părtile superioare ale locuinței sau pe acoperiș, până la sosirea echipelor de salvare.

ADVERTISEMENT

Dacă este necesară evacuarea, deplasați-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere. În situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112”, a transmis ISU Timiș, conform Opinia Timișoarei.

Totodată, județul Timiș este sub cod galben de ninsori valabil până la ora 15:00 în cursul zilei de luni, 27 februarie. Echipele ISU Timiș au fost solicitate să intervină încă de la primele ore ale zilei în două localități din județ, dar și pentru evacuarea apei de pe un drum din județ. În ajutorul pompierilor timișeni vor veni câte două echipe de la Arad și Hunedoara”, mai transmite sursa citată.

ADVERTISEMENT

Așadar, în sprijinul pompierilor din Timiș au sosit 2 echipe de intervenție din cadrul ISU Arad și ISU Hunedoara, fiecare fiind dotat cu două motopompe remarcabile, conform ISU Timiș. Oamenii se plâng că în fiecare an sunt obișnuiți cu astfel de situații și nu înțeleg de ce autoritățile nu iau măsuri pentru a preveni, nu doar pentru a interveni.

ADVERTISEMENT
Tags: