News

Pericol de inundații în vestul țării. Hidrologii au instituit Cod Portocaliu

Hidrologii au instituit sâmbătă, 25 februarie, un Cod portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din vestul țării, în special bazinele hidrografice Bega și Timiș
25.02.2023 | 18:32
Pericol de inundatii in vestul tarii Hidrologii au instituit Cod Portocaliu
Cod Portocaliu de inundații pentru mai multe județe din țară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Zeci de râuri din vestul țării se află sâmbătă sub Cod portocaliu de inundații din cauza ploilor și a topirii zăpezilor, meteorologii emițând, în paralel, două coduri galbene de ninsori.

Pericol de inundații în vestul țării

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a anunțat că există un pericol de inundații pe mai multe râuri din vestul țării, în special pe râurile din bazinele hidrografice Bega și Timiș. Hidrologii au avertizat că odată cu precipitațiile sub formă de lapoviță și ploaie, stratul de zăpadă, acolo unde el există, se va topi mai repede. În plus, temperaturile pozitive vor accelera topirea zăpezii de pe versanți.

ADVERTISEMENT

Astfel un prim cod portocaliu vizează bazinul râului Someșul Mare, avertizarea fiind valabilă pentru ziua de sâmbătă. Aceste avertizări vin în contextul în care în sudul țării sunt așteptate temperaturi de 14-20 de grade Celsius, iar în Lunca Dunării s-ar putea atinge chiar 22 grade la amiază.

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare – bazin amonte S.H. Rodna, județul Bistrița-Năsăud”, se arată în avertizarea emisă de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și pentru râul Bistrița și Bega

La fel, hidrologii au emis un cod portocaliu și pentru bazinul râului Bistrița, în special pentru zonele din județele Suceava, Neamț și Harghita, avertizarea fiind valabilă până sâmbătă, la ora 24.00. Aceste avertizări vin în condițiile în care sunt așteptate ploi și ninsori peste tot în țară, iar în sudul țării, ploile sunt așteptate după o zi de duminică cu temperaturi ce pot ajunge și până la 20 de grade.

„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Bistrița (afluent al Siretului) – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Cârlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui, judeţele Suceava, Neamț și Harghita”, se arată în avertizarea emisă de către hidrologi.

ADVERTISEMENT

O altă avertizare vizează bazinul râului Bega, din zona județelor Caraș-Severin și Timiș, cu avertizarea că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistra – afluent al râului Timiș

„Ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundaţie pe râurile din bazinele hidrografice: Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Balinț, Timiș – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj, județele Caraș-Severin și Timiș”, se arată în cea de-a treia avertizare de cod portocaliu emisă de către Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, avertizare valabilă până duminică la ora 12.00.

ADVERTISEMENT

În același timp cu avertizările de inundații, meteorologii au emis un Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ, cu depunerea unui strat de zăpadă consistent, de până la 20 de centimetri. Astfel, din seara zilei de sâmbătă sunt așteptate ninsori în Hunedoara, Alba, Sibiu, Cluj, Suceava și Neamț, iar de mâine toată jumătatea nordică a României va fi acoperită de zăpadă.

ADVERTISEMENT