News

Cod rutier 2021. Ce riscă şoferii care țin în geam iconițe, odorizante sau roviniete

01.02.2021 | 15:58
Cod rutier 2021 Ce risca soferii care tin in geam iconite odorizante sau roviniete
Odorizantele și icoanele vor fi amendate
ADVERTISEMENT

Șoferii care obișnuiesc să își decoreze mașina cu diferite accesorii are reduc vizibilitatea conducătorului auto riscă amenzi de aproape 3.000 de lei.

Legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, potrivit Avocatnet.ro

ADVERTISEMENT

Clasa a IV-a prevede aplicarea unei amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă, astfel că amenda poate varia între 1.305 lei și 2.900 de lei, pentru că punctul de amendă e 145 de lei.

Odorizantele sau icoanele puse în parbriz aduc amenzi de 3.000 de lei

Potrivit sursei citate, pe lista accesoriilor intră odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate, vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă.

ADVERTISEMENT

Anumiți șoferi lipesc aceste poze pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă, însă vor fi obligați să renunțe la acest obicei dacă nu vor să fie amendați.

De asemenea, „ aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale” reprezintă contravenție și e sancționată tot cu amendă de 2.900 de lei.

ADVERTISEMENT

Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. În concret, există  următoarele categorii de amenzi:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă);
ADVERTISEMENT
Tags: