News

Cod rutier 2021. Schimbări importante pentru șoferi! În ce situații pot scăpa de anumite amenzi

11.01.2021 | 13:43
Cod rutier 2021 Schimbari importante pentru soferi In ce situatii pot scapa de anumite amenzi
ADVERTISEMENT

Noul Cod rutier din 2021 aduce schimbări importante care vin în ajutorul șoferilor. Mai exact, unele amenzi extrem de frecvente din anii trecuți dispar din prevederile legii rutiere.

Două situații care le aduceau mari probleme celor aflați în trafic, și implicit sancțiuni costisitoare, nu vor mai fi considerate abateri de la lege.

ADVERTISEMENT

Astfel, conducătorii auto nu vor mai fi amendaţi dacă nu vor avea asupra lor poliţa RCA în variantă fizică și nici dacă vor vorbi la telefon cu funcția hands free (mâini libere) a telefoanelor.

Cod rutier 2021. În ce situații pot scăpa de anumite amenzi șoferii aflați în trafic

Anul 2021 a început cu o veste excelentă pentru toți şoferii care circulă pe drumurile publice din România. Aceștia vor scăpa de unele amenzi des întâlnite în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Odată cu acest an, vor exista două noi situații în care șoferii scapă de amendă. Astfel, cei aflați în trafic nu vor mai fi amendaţi dacă nu vor avea asupra lor poliţa RCA în variantă fizică, printată pe hârtie.

Cei opriți de Poliție au posibilitatea de a dovedi existența unei asigurări RCA și prin prezentarea contractului sau poliței de asigurare în format electronic (pe telefon sau tabletă). Agenții pot face verificarea direct în baza de date gestionată de autorități, potrivit Avocatnet.

ADVERTISEMENT

Nu se mai dau amenzi pentru vorbitul la telefon în varianta ”hands free”

Vin vești bune și pentru şoferii obișnuiți să vorbească des la telefon în timp ce se află la volan. Din 2021, aceștia pot folosi telefoanele mobile în timpul deplasărilor pe drumurile publice, dacă utilizează funcția hands free (mâini libere).

Această lege a iscat multe controverse, deoarece în anul 2020, autoritățile au îndreptat o scăpare apărută odată cu introducerea unei prevederi în Codul rutier, în anul 2019, care nu făcea nicio excepție de la folosirea telefonului. Conform unei Ordonanţe de atunci, telefoanele au fost interzise total la volan.

ADVERTISEMENT

Șoferii din România mai trebuie să ştie că în acest an punctul de amendă rămâne plafonat la valoarea de 145 de lei. Punctul amendă a fost plafonat şi anul trecut, iar, la final de 2020, în lipsa unui guvern, au fost ceva emoţii că amenzile ar putea creşte spectaculos.

După învestirea noului Guvern Cîțu, s-a decis ca punctul amendă să rămână neschimbat. Plafonarea punctului-amendă la 145 de lei e stipulată în OUG nr. 226/2020, publicată în Monitorul Oficial de pe 31 decembrie anul trecut.

Categoriile de amenzi din 2021

Conform codului rutier, amenzile rutiere se acordă în funcție de un element de bază, numit ”punct-amendă”. Cuantumul acestuia este de 145 de lei și în acest an, însă cea mai mică sancțiune care poate fi acordată este de două puncte-amendă, adică de 290 de lei. În concret, discutăm de următoarele categorii de amenzi:

  • clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă);
  • clasa a II-a: 580 sau 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă);
  • clasa a III-a: de la 870 la 1.160 de lei (de la șase la opt puncte-amendă);
  • clasa a IV-a: de la 1.305 la 2.900 de lei (de la nouă la 20 de puncte-amendă);
  • clasa a V-a (numai pentru firme): de la 3.045 la 14.500 de lei (de la 21 la 100 de puncte-amendă), potrivit sursei citate.
ADVERTISEMENT
Tags: