News

Colega lui Piedone din conducerea PUSL, cercetată penal pentru că a sustras din banii altui partid. Cum a cheltuit Simona Man sumele uriașe

Simona Man, vicepreședinte și secretar general al PUSL, figurează ca inculpat într-un dosar ce vizează infracțiuni de corupție din perioada 2012-2015 .
04.04.2024 | 09:08
Colega lui Piedone din conducerea PUSL cercetata penal pentru ca a sustras din banii altui partid Cum a cheltuit Simona Man sumele uriase
Simona Man și Piedone se află în conducerea PUSL. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Cristian Popescu Piedone este președinte executiv al Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), formațiune care îl va sprijini pentru candidatura la Primăria Capitalei. În conducerea PUSL se află, din septembrie 2022, și Simona Man, care a fost numită de Biroul Executiv în funcția de  vicepreședinte al PUSL cu rol organizatoric. Pe site-ul oficial al partidului, Man apare ca făcând parte din echipa de conducere, ca secretar general.

Simona Man e acuzată că și-a însușit 1,43 milioane lei

Simona Man a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și director general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, dar a ocupat și funcția de președinte al Partidului Poporului-DD. Man a fost dată în judecată pentru infracțiuni de corupție, fiind acuzată că și-a însușit aproximativ 1,43 milioane lei din banii primiți de PP-DD ca subvenție. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București pe 20 ianuarie 2017, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

ADVERTISEMENT

Alături de Simona Man, inculpat mai este Robert Neagu, în timp ce parte civilă s-a constituit Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care a direcționat sumele de bani către PP-DD. Cei doi au fost trimiși în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, dacă fapta a fost săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ceea ce o priveşte pe Simona Man, s-a reținut că, în perioada 9.07.2012 – 15.12.2015, în calitate de președinte al PP-DD și, totodată, de ordonator de credite al partidului, a utilizat în oricare alt scop decât cele prevăzute expres de Legea nr.334/2006, 1.434.376,05 lei din totalul de 2.974.301,51 lei încasați de partid cu titlul de subvenție acordată partidelor politice de la bugetul de stat pentru susținerea activității curente a acestuia.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l priveşte pe Robert Neagu, s-a reţinut că, în perioada iunie 2013 – mai 2014, a înlesnit utilizarea de către Simona Man a sumelor provenite din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, prin crearea unor circuite comerciale și financiare fictive, în care au fost interpuse mai multe societăți comerciale aflate sub controlul său. Anchetatorii au aflat și cum au fost cheltuiți banii PP-DD.

S-a pus sechestru pe bunurile colegei lui Piedone

Astfel, suma de 1.148.705,82 lei, a fost retrasă în numerar din conturile bancare și existentă doar scriptic în casierie ca urmare a faptului că nu a fost acoperită de documente justificative, a fost utilizată de Simona Man în interesul său sau al altor persoane. În ceea ce privește restul banilor, suma de 48.100 lei a fost achitată către avocat pentru servicii de asistență juridică, suma de 65.000 lei a fost achitată pentru servicii de contabilitate, suma de 31.071 lei – achitată pentru servicii fictive de amenajări interioare sediu, suma de 35.000 lei – achitată în diferite conturi cu titlul de restituire a unor garanții către candidați ai partidului.

ADVERTISEMENT

În dosar se mai arată că suma de 35.960 lei a fost achitată pentru servicii fictive de recondiționare mobilier, reabilitare izolație, renovare tencuială/zidărie, suma de 6.204,92 lei – achitată pentru servicii de transport și cazare, suma de 5.906,10 lei reprezentând amenzi și comisioane aferente unor popriri, achitate în anul 2014, suma de 4.291,97 lei reprezentând contravaloarea comisioanelor bancare aferente contului curent al partidului sau conturilor pentru activitatea curentă a organizațiilor judeţene PP-DD, achitate din subvenție în cursul anului 2015.

Prin același rechizitoriu s-a propus menținerea măsurilor asigurătorii dispuse prin ordonanţa procurorului din 10.10.2016 până la concurența sumei de 1.563.695,09 lei în vederea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunii, cu privire la bunurile inculpatei Simona Man. Este vorba despre un teren de 600 metri pătrați și un imobil de 153 metri pătrați (aflate în București), și alte două terenuri, de 500 metri pătrați, respectiv 34.300 metri pătrați.

ADVERTISEMENT

Simona Man a contestat măsurile asigurătorii

Pe 12.10.2021 și 16.11.2021 s-au menținut măsurile asigurătorii instituite de procuror asupra bunurilor aparținând inculpatei Simoma Man în vederea reparării prejudiciului. S-a menționat că, în cazul terenului din București, măsura asigurătorie va avea ca obiect, ca efect al subrogaţiei, suma de bani rezultată ca urmare a distribuirii de către Simona Man, în dosarul de executare nr. 1544/2019, a preţului de vânzare al imobilului în speţă către creditorul ipotecar al cărui drept de ipotecă a devenit opozabil terţilor anterior înfiinţării măsurii asigurătorii a PICCJ – DNA, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

S-a dispus, astfel, luarea măsurii sechestrului asigurător în vederea reparării prejudiciului asupra contului bancar deschis pe numele Simonei Man, cont în care va fi virată suma de bani rezultată ca urmare a distribuirii de către Simona Man, în dosarul de executare nr. 1544/2019, a preţului de vânzare al imobilului către creditorul ipotecar al cărui drept de ipotecă a devenit opozabil terţilor anterior înfiinţării măsurii asigurătorii a PICCJ DNA, ulterior suma de 1.563.695,09 lei fiind pusă la dispoziția Agenției Naționale a Bunurilor Indisponibilizate în contul indicat prin decizia din 25.11.2021 pronunțată de Curtea de Apel București.

Simona Man a contestat măsurile asigurătorii, dosarul ajungând la Curtea de Apel București, unde a fost înregistrat pe 15 februarie 2024. Pe 19 martie 2024, instanța a respins, ca nefondată, contestația formulată de Simona Man, obligând-o să plătească 300 lei cheltuieli de judecată. Dosarul principal, ce vizează infracțiunile de corupție, se află în continuare pe rol la Tribunalul București, iar următorul termen este programat pe 16 aprilie 2024.

ADVERTISEMENT