News

Video. Zeci de morți după erupția vulcanului Semeru din Indonezia. Bilanțul deceselor a ajuns la 34

Bilanțul deceselor în urma erupției vulcanului Semeru din Indonezia a ajuns la 34 de morți. Erupția a avut loc pe cea mai populată insulă din țară: Java.
07.12.2021 | 16:27
Video Zeci de morti dupa eruptia vulcanului Semeru din Indonezia Bilantul deceselor a ajuns la 34
ADVERTISEMENT

Muntele de pe insula Java a început sâmbătă, 4 decembrie, să se trezească la viață, fiind, de fapt, un vulcan adormit.

Bilanțul morților provocat de erupția vulcanului a ajuns la 34 de morți

Bilanțul morților provocat de erupția vulcanului indonezian Muntele Semeru a ajuns, marți, la 34 de morți, a declarat agenția națională pentru catastrofe din Indonezia.

ADVERTISEMENT

Aceeași agenție de stat a transmis că ajutoarele au fost trimise de urgență în regiunea afectată de erupție, scrie France24.

Când și unde a avut loc erupția

Erupția a avut loc în ziua de duminică, 5 decembrie, exact în mijlocul insulei Java, unde se află și capitala Indoneziei, orașul Jakarta.

ADVERTISEMENT

Pe respectiva insulă se regăsesc și cele mai mari orașe din țară, fiind și cea mai populată insulă a țării, cu 151,8 milioane de locuitori și 56,1% din populația totală Indoneziei.

În urma calamității s-au scufundat în cenușă case și autovehicule.

Mărturia unui supraviețuitor: ”Când a avut loc erupția, am crezut chiar că voi muri aici”

De asemenea, unele sate, precum Curah Kobokan, au fost învăluite în cenușă, iar localnicii sunt înspăimântați de gândul de a se mai întoarce acasă. De precizat că localitatea se află la 30 de kilometri de gura vulcanului.

ADVERTISEMENT

„Casa familiei mele de aici, din Curah Kobokan, este distrusă. Sunt traumatizat, mi-am întrebat rudele dacă sunt suficient de curajoase să se întoarcă în Curah Kobokan și toți au spus că nu, că mai bine dorm sub un copac. Când a avut loc erupția, am crezut chiar că voi muri aici”, a declarat Marzuki Suganda, un miner care locuiește și lucrează într-un sat din apropiere, scrie France24.

Condiții dificile pentru a căuta supraviețuitorii

Echipele de salvare întâmpină în continuare condiții dificile după erupția soldată cu victime din weekend, în căutarea supraviețuitorilor și a cadavrelor printre resturile vulcanice, printre clădirile distruse și printre mașinile distruse.

ADVERTISEMENT

Marți, echipajele de salvare au trimis câini în ajutorul operațiunii pentru a depista mai ușor supraviețuitorii și morții.

„Cele mai recente informații de la fața locului… (este) de 34 de persoane care au murit, 17 sunt date dispărute”, a precizat pentru France24, Abdul Muhari, purtătorul de cuvânt al agenției pentru dezastre din Indonezia. Din zona afectată au fost evacuate aproape 3.700 de persoane, a mai adăugat el.

Indonezia este o țară formată din insule, care sunt situate pe Cercul de Foc al Pacificului, zonă în care se produc ciocniri ale plăcilor continentale care cauzează o activitate vulcanică și seismică intensă, această țară numărând aproape 130 de vulcani activi.

ADVERTISEMENT