News

Ce comandanți de top a pierdut Rusia în invazia din Ucraina! Generali cu experiență, uciși de o armată improvizată

Invazia Rusiei în Ucraina a scos în evidență mai multe carențe ale armatei construită de Vladimir Putin și comandanți de top au fost uciși de trupe improvizate
08.03.2022 | 20:02
Ce comandanti de top a pierdut Rusia in invazia din Ucraina Generali cu experienta ucisi de o armata improvizata
Ce comandanți de top a pierdut Rusia în invazia din Ucraina începută luna trecută! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Atunci când Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei puțină lume s-a gândit la o armată a Rusiei destul de slab pregătită și la posibilitatea ca mai mulți comandanți de top să-și piardă viața pe câmpul de luptă. După aproape două săptămâni, realitatea din teren este una destul de sumbră pentru trupele președintelui rus.

Ce comandanți ruși și-au pierdut viața în invazia din Ucraina!

Culmea, armata ucraineană a dat nu o dată impresia că este mai degrabă improvizată. De altfel, bărbații între 18 și 60 de ani nu mai au voie să părăsească țara după ce Parlamentul a anunțat legea marțială. Mulți dintre aceștia au ales să se alăture trupelor și să ajute după posibilități.

ADVERTISEMENT

Așa au apărut pe internet videoclipuri cu tineri sau bătrâni care fac coctailuri Molotov sau care luptă până la ultima suflare cu armata lui Vladimir Putin într-o tentativă disperată de a-și salva orașul, casa și viața așa cum erau până în momentul invaziei.

Și nu puține au fost victoriile de etapă ale ucrainenilor. Aceștia au reușit chiar să ucidă un comandat militar rus, multiplu decorat în ultimii ani de zile pentru reușitele bigate pe câmpurile de luptă. General-maiorul Andrei Sukhovetsky, comandant adjunct al Armatei 41 din cadrul Districtului Militar Central al Rusiei, a fost omorât de forțele armate ucrainene care respingeau ofensiva rusă.

ADVERTISEMENT

Inițial, Ministerul Apărării de la Moscova nu a confirmat oficial moartea acestuia, dar mai mulți camarazi au simțit nevoia să transmită gânduri bune despre trecerea acestuia în lumea celor drepți pe rețelele de socializare.

Andrei Sukhovetsky, prima mare victimă a armatei ucrainene

Informația a fost postată și pe pagina oficială de Facebook a Forțelor Armate Ucrainene. „Am aflat cu mare tristețe vestea tragică a morții prietenului nostru, general-maior Andrei Aleksandrovich Sukhovetsky, pe teritoriul Ucrainei, în timpul unei operațiuni speciale”, a scris și Serghei Chipilev, șef al unei cunoscute asociații de veterani ruși.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii de la Daily Mail au fost cei care au anunțat și cum a fost ucis Sukhovetsky. Mai exact, un lunetist din armata Ucrainei l-a nimerit pe acesta. În vârstă de 47 de ani, Andrei Sukhovetsky a fost numit comandant adjunct al armatei în toamna anului trecut.

Avea o experiență uriașă pe câmpurile de luptă, acesta fiind în trecut și comandant la Divizia a 7-a de asalt aeropurtat din Novorossiisk. De două ori a participat la parada militară de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, Sukhovetsky a luat parte la campaniile rusești din Caucazul de Nord, Abhazia și Siria. A primit mai multe decorații, inclusiv două Ordine de Curaj, fiind, totodată, decorat pentru rolul său în anexarea Crimeei

Vitali Gherasimov, al doilea general-maior ucis de ucraineni

Nu s-au terminat aici pierderile umane pentru Armata Roșie. În a doua săptămână de lupte, un alt general-maior, Vitali Gherasimov, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis lângă Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, pe care trupele lui Vladimir Putin încearcă de zor să-l cucerească.

Șef de stat major şi prim-adjunct al comandantului Armatei 41 a Districtului Militar Central al Rusiei, Gherasimov a devenit al doilea om important din armata rusă ucis în invazia Ucrainei. Mai mult decât atât, ucraineni au transmis că un număr important de ofiţeri superiori ruși au fost ucişi şi răniţi.

Despre Gherasimov se știe că a luat parte la al Doilea Război din Cecenia, dar a participat și în Războiul din Siria, fiind, totodată, decorat cu o medalie ”pentru întoarcerea Crimeei”.

„Lichidat”, a reacţionat armata ucraineană în legătură cu moartea lui Gherasimov. Interesant este că vestea morții acestuia a venit în urma interceptării unei conversaţii între doi ofiţeri din fostul KGB. Aceștia vorbeau despre uciderea general-maiorului Gherasimov şi se plângeau că nu mai pot comunica în mod securizat în interiorul Ucrainei

Armata Rusiei, ironizată după primele zile de luptă în Ucraina

Și jurnaliștii de la BBC au notat că în urma invaziei Rusiei în Ucraina, cel puțin trei comandanți ruși au fost uciși după ce s-au apropiat foarte mult de linia frontului. Pe lângă cei doi generali – maiori, un comandant de divizie și un comandant de regiment au fost, de asemenea, uciși.

Potrivit presei din Ucraina, cu toții și-au forțat oamenii să înainteze, deși era clar că zonele sunt pline de lunetiști și militari care protejează statul lui Zelenski.

De asemenea, jurnaliștii locali au ironizat nivelul de pregătire al militarilor ruşi. Ucraineni au scris că aceștia au reușit performanţa de ”a salva de la utilizare” 13 lansatoare de rachete antitanc ale Forţelor Militare. S-a întâmplat așa doar pentru că rușii şi-au confundat propria tehnică militară cu cea a ucrainenilor, asupra căreia au deschis focul.

A ieșit un adevărat măcel, unul în care nouă tancuri și patru transportoare blindate rusești au fost distruse chiar de armata lui Vladimir Putin.

,,Chiar acum în regiunea Kiev, lângă Severinovka, trupele ruse de ocupație au intrat în luptă cu…trupele ruse de ocupație. Drept urmare, datorită ’’focului prietenos”, 9 tancuri și 4 transportoare blindate au fost distruse. În consecință, ne-a salvat (n.a. de la utilizare) 13 rachete antitanc Javelin’’, au precizat militarii Forțelor Terestre Ucrainene.

Ce pierderi militare au suferit cele două țări

După aproape două săptămâni de lupte, Ucraina și Rusia au anunțat pierderi militare uriașe. Potrivit oficialilor de la Kremlin, Armata Roșie a reușit să doboare 99 de avioane și elicoptere, 827 tancuri și blindate, 84 lansatoare rachete/artilerie reactivă, 304 tunuri de artilerie sau mortiere, 603 vehicule speciale militare și 78 de drone.

La rândul lor, rușii au rămas fără 269 tancuri, 945 blindate, 39 de avioane, 40 de elicoptere, 18 sisteme antiaeriene, 50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc), 105 tunuri de artilerie, 60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil, 3 drone, 2 bărci și 409 vehicule

ADVERTISEMENT