News

Povestea biohumusului de Buzău realizat cu ajutorul râmelor americane. Produsul este 100% organic

Cea mai mare fabrică de îngrășăminte organice și tratamente 100% bio se află la Buzău. Secretul din spatele afacerii este o râmă ”importată” din SUA.
27.04.2024 | 14:41
Povestea biohumusului de Buzau realizat cu ajutorul ramelor americane Produsul este 100 organic
Produsele bio sunt la mare căutare, iar biohumusul ajută la fertilizarea exclusiv organică a culturilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Biohumusul este un fertilizator activ, pur ecologic, care stimulează creșterea și sănătatea plantelor, extrem de căutat de fermierii care cultivă produse bio. Avantajul acestui produs este că este 100% organic și poate fi utilizat pe toate tipurile de culturi agricole și horticole.

Fertilizant organic, realizat cu ajutorul râmelor

De asemenea, biohumusul ajută la descompunerea resturilor vegetale aflate pe sol de până la 600 de ori mai rapid decât în condiții naturale. Acest lucru conduce la un proces accelerat de fertilizare a terenurilor agricole, fără să fie folosite îngrășăminte chimice.

ADVERTISEMENT

În România, prima și cea mai mare fabrică de biohumus se află în Buzău, acolo unde la fabricarea lui sunt folosite râmele americane Roșu de California.

“Vinovate pentru obținerea acestui îngrășământ valoros și organic sunt aceste râme Roșu de California. (…)

ADVERTISEMENT

O râmă poate face într-o noapte 50 de metri. Datorită lor, noi avem solurile aerate”, a declarat managerul Mircea Voinea la emisiunea Agricool de la Antena 3.

Râmele americane Roșu de California au fost alese tocmai datorită faptului că sunt extrem de productive. Fără ele, spune Mircea Voinea, fertilitatea solului ar fi săracă.

ADVERTISEMENT

Un litru de biohumus, echivalent cu o tonă de gunoi de grajd

Biohumusul produs la Buzău este primul produs scos pe piață de fabrică, iar business-ul este unul aflat în plină dezvoltare. România este obligată, printr-o directivă europeană, să reducă consumul de pesticide și îngrășăminte chimice cu 50%, până în anul 2030.

Voinea are la dispoziție nouă hectare de teren, pe locul unei foste balastiere, aici reușind să producă și un tip de usturoi de Buzău crescut exclusiv cu soluții bio. Acesta este mult mai bine dezvoltat decât usturoiul obișnuit.

ADVERTISEMENT

Biohumusul se vinde în formulă concentrată și se poate achiziționa la prețuri cuprinse între 25 și 40 de lei per litru. Producătorii susțin că un flacon de biohumus este suficient pentru o suprafață de 2.500 mp de culturi, iar un litru este echivalent cu o tonă de gunoi de grajd.

ADVERTISEMENT