News

Comisia Europeană, accept pentru Remdesevir! Când intră antiviralul pe piață

03.07.2020 | 15:57
Comisia Europeana accept pentru Remdesevir Cand intra antiviralul pe piata
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană și-a dat acceptul pentru “punerea pe piaţă condiţionată” a antiviralului Remdesivir la nivelul Uniunii Europene.

Vorbim despre un medicament utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, medicament pentru care mai mulți politicieni importanți au făcut chiar lobby.

ADVERTISEMENT

“Nu vom omite niciun efort pentru a obţine tratamente sau vaccinuri eficiente împotriva coronavirusului”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Remdesevir, acceptat de Comisia Europeană

Trebuie specificat că medicamentul a primit autorizaţia la mai puţin de o lună după depunerea solicitării, conform unui comunicat al CE.

ADVERTISEMENT

De altfel, această undă verde din partea Comisiei Europene a venit la doar 7 zile după recomandarea făcută de Agenţia Europeană pentru Medicamente .

În mod normal este nevoie de 67 de zile pentru o aprobare a statelor membre. Remdesivir devine astfel “primul medicament autorizat la nivelul UE în tratamentul împotriva COVID-19”, precizează executivul european.

ADVERTISEMENT

Punerea pe piaţă condiţionată (CMA) este unul dintre mecanismele de reglementare ale UE care facilitează accesul la medicamentele “care răspund unei nevoi medicale nesatisfăcute”, în special în “situaţii de urgenţă ca răspuns la ameninţări la adresa sănătăţii publice, precum actuala pandemie”.

Practic, acest tip de apropbare le permite celor de la EMA “să recomande un medicament pentru autorizarea punerii pe piaţă cu date mai puţin complete decât era prevăzut”, dacă beneficiile depăşesc riscurile.

ADVERTISEMENT

Culmea, inițial acest medicament a fost dezvoltat împotriva febrei hemoragice Ebola. Cu toate acestea, Remdesivir a devenit prima terapie care a arătat o anumită eficienţă la pacienţii spitalizaţi cu COVID-19. Vorbim despre un studiu clinic cu o amploare semnificativă, dar în care efectul său a fost considerat unul modest.

EMA a anunţat că unul dintre departamentele sale, denumit Comitetul pentru medicamente umane (CHMP), a recomandat folosirea medicamentului Remdesivir pentru adulţi şi adolescenţi cu vârste de peste 12 ani afectaţi de pneumonie şi care necesită supliment de oxigen, adică pacienţi “aflaţi în stare gravă”.

 

 

ADVERTISEMENT