News

Comisia Europeană, anchetă privind ajutorul de stat de 190 de milioane de euro alocat companiei TAROM

Comisia Europeană anchetează un ajutor de 190 de milioane de euro pe care statul român l-a alocat companiei TAROM.
05.07.2021 | 15:44
Comisia Europeana ancheta privind ajutorul de stat de 190 de milioane de euro alocat companiei TAROM
ADVERTISEMENT

Un ajutor de circa 190 de milioane de euro pe care statul român a decis să-l acorde companiei TAROM a intrat în atenția Comisiei Europene.

Forul de la Bruxelles deschis o amplă investigație pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autorităţile române companiei aeriene sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat.

ADVERTISEMENT

Ajutorul de 190 de milioane de euro primit de TAROM de la statul român, anchetat de Comisia Europeană

Statul român a decis să sprijine restructurarea TAROM printr-o finanțare publică de aproximativ 190 de milioane de euro.

Această uriașă sumă ar urma să fie acordată sub forma unei injecții de capital, a unei subvenții și a eliminării din bilanț a datoriilor corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare (aproximativ 36,7 milioane euro) și a dobânzii aferente.

ADVERTISEMENT

În prezent, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia îndeplinesc condițiile prevăzute în orientări, potrivit Comisiei Europene.

Investigația CE va examina dacă planul de restructurare propus este adecvat pentru rezolvarea dificultăților companiei TAROM și pentru restabilirea viabilității pe termen lung a acesteia într-un interval de timp rezonabil, fără să i se acorde în continuare ajutor de stat.

ADVERTISEMENT

Forul european va verifica dacă TAROM sau operatorii de pe piață ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează excesiv pe finanțarea publică și că ajutorul este proporțional, precum și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor.

Ziare.com.

Ce prevăd normele UE în privința ajutoarelor de stat

Normele UE privind ajutoarele de stat, în special Orientările Comisiei privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, permit statelor membre să sprijine, în anumite condiții stricte, întreprinderile aflate în dificultate.

ADVERTISEMENT

Se poate acorda ajutor pentru salvare pentru o perioadă de până la șase luni. După această perioadă, fie ajutorul pentru salvare trebuie să fi fost rambursat, fie statul membru trebuie să notifice Comisiei un plan de restructurare pentru a fi evaluat în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat.

Pentru aprobarea acestor ajutoare, planul trebuie să asigure faptul că viabilitatea întreprinderii poate fi restabilită fără a primi în continuare sprijin din partea statului, că aceasta contribuie într-o măsură suficientă la costurile restructurării sale și că denaturările concurenței generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare care includ, în special, măsuri structurale.

Care e poziția Consiliului Concurenței față de investigația CE

În cursul zilei de luni, Consiliul Concurenței a avut o primă reacție față de această investigație a CE. Forul intern susține că este o etapă procedurală în analiza cazului.

În actualul context, în care industria aviatică a fost puternic afectată de izbucnirea epidemiei cu Covid 19, iar deciziile Comisiei Europene au fost deja atacate la Curtea Europeană de Justiție – inclusiv decizia DG Comp referitoare la ajutorul de stat pentru salvare acordat Tarom – este absolut firesc ca un ajutor de stat pentru restructurarea unei companii să fie autorizat după o analiză mai aprofundată”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Economedia.

ADVERTISEMENT