News

Comisia Europeană numește o lobbyistă BigTech să reglementeze giganții digitali. Lupul SUA, paznic la oile UE

Comisia Europeană, acuzată că pune lupul paznic la oi la vârful Concurenței. O americană, Fiona Scott Morton, va reglementa activitatea giganților tehnologici de peste ocean.
14.07.2023 | 17:43
Comisia Europeana numeste o lobbyista BigTech sa reglementeze gigantii digitali Lupul SUA paznic la oile UE
Fiona Scott Morton a fost numită economist șef a Direcției Generale pentru Concurență a executivului european / Foto: Hepta/Facebook
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a numit o economistă americană, Fiona Scott Morton,  pentru un post de înalt nivel: tocmai monitorizarea marilor companii tehnologice din SUA. În plus, executivul UE a numit și o britanică în postul de director general de personal în Parlamentul European. Ambele decizii nu au fost deloc bine primite de politicienii europeni, în special de cei din Franța.

Consultant pentru Apple și Microsoft

Comisia Europeană a ales-o pe americana Fiona Scott Morton să monitorizeze giganții tehnologici Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. De la 1 septembrie, în calitate de economist-șef, ea se va alătura puternicei Direcții Generale pentru Concurență, un fel de stat în stat în cadrul Comisiei Europene. Comisarul danez pentru concurență, Margrethe Vestager, a ales-o pe această expertă mondială, care a lucrat anterior pentru agenția americană antitrust sub administrația Obama.

ADVERTISEMENT

Misiunea ei va include investigarea Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft). Unele ONG-uri începuseră deja să pună în discuție problema acestei candidaturi, care provoacă un scandal la Bruxelles, scrie Le Point. În primul rând din cauza naționalității sale – UE se bazează deci pe o americană pentru a veghea concurența în blocul comunitar. Dar și pentru că Fiona Scott Morton a fost consultant pentru doi clienți (Apple și Microsoft) în timp ce aducea acuzații împotriva Facebook și Google.

Un post sensibil, o numire criticată

Ea a fost criticată de revista americană Prospect în 2020. De asemenea, Morton a fost criticată pentru un articol din iulie 2019 publicat de Washington Post în care a luat poziție împotriva desființării Big Tech, fără a-și dezvălui legăturile financiare cu Apple. Fiona Scott Morton va fi primul funcționar non-UE care își va asuma acest post sensibil, care îl consiliază pe comisarul pentru concurență într-o mare varietate de cazuri în domeniu, inclusiv investigații antitrust, tranzacții mari, subvenții guvernamentale și Legea privind piețele digitale, care va ține în frâu giganții tehnologici puternici.

ADVERTISEMENT

Însăși termenii numirii sale marți, în cadrul ultimului colegiu al comisarilor europeni, ridică semne de întrebare. Acesta a fost ultimul colegiu al lui Margrethe Vestager înainte de a-și lua vacanța de vară și de a candida pentru Banca Europeană de Investiții (BEI). A fost o demonstrație de forță, susținută de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, deoarece numirea a fost supusă la vot fără deliberare de către comisari.

Naționalitatea, scoasă din CV

Lunea precedentă, în timpul altei ședințe, s-a ascuns naționalitatea Fionei Scott Morton. Aceasta nu apare în CV-ul său de 13 pagini, care a fost distribuit în ultimul moment doar pe suport de hârtie. Aflăm, la final, că misiunile sale pentru clienții săi i-au adus venituri medii de 1 sau 2 milioane de dolari. Margrethe Vestager a estimat că Morton ar trebui să fie preferată unui candidat spaniol, care a fost respins.

ADVERTISEMENT

Afacerea a luat o turnură serioasă atunci când politicienii s-au implicat. Catherine Colonna, ministrul francez al Afacerilor Externe, și-a exprimat „uimirea” față de această numire „Reglementarea digitală este o problemă cheie pentru Franța și pentru UE. Această numire merită să fie reconsiderată de Comisia Europeană”, a adăugat șefa diplomației franceze.

Franța denunță lupul paznic la oi

Acest lucru ar fi posibil, potrivit unor informații, deoarece contractul Fionei Scott Morton nu a fost încă semnat. Eurodeputatul Raphaël Glucksmann a calificat alegerea sa ca fiind „inacceptabilă”. „Am muncit din greu pentru a reglementa GAFAM, nu pentru a încredința aplicarea acestor reguli lobbyistului lor. În niciun caz”, a scris el pe Twitter. „Această numire este, în cel mai bun caz, stângace, în cel mai rău periculoasă. În orice caz, Comisia ar trebui să renunțe la ea”, spune Geoffroy Didier, eurodeputat LR-PPE. „La Bruxelles, atunci când arunci un lobbyist pe ușă, el se întoarce pe fereastră”.

ADVERTISEMENT

Fiona Scott Morton își va prelua funcția atunci când va intra în vigoare noua legislație europeană menită să reglementeze practicile concurențiale (prin intermediul regulamentului DMA) ale marilor jucători digitali cunoscuți sub numele de „gatekeepers” – Alphabet, Amazon, Appel, Byte, ByteDance, Meta, Microsoft și Samsung. Totul se întâmplă de parcă Vestager, înainte de a pleca, ar fi vrut să lase un ultim cadou otrăvit lui Thierry Breton, adversarul său în cadrul Comisiei. Comisarul francez este responsabil pentru punerea în aplicare a regulamentului GAFAM.  Nu se poate spune că acesta este încântat de atingerea credibilității instituției odată cu numirea acestui expert american cu un profil aparte…

Comisia nu vede conflict de interese

Acuzată, Comisia Europeană a indicat că economistul-șef al Direcției Generale de Concurență se va „retrage din dosarele privind foștii săi angajatori”, pentru o perioadă de doi ani. „Misiunea ei în această funcție durează trei ani, așa că se va retrage doi din trei ani. Nu are sens”, s-au auzit critici pe coridoarele Comisiei. Desigur, Comisia Europeană poate apela la personal cu naționalități din afara UE din motive specifice sau lingvistice. Totuși, este greu de susținut că Europa nu poate găsi în interior colaboratori competenți în materie de drept al concurenței, fără a recurge la forța de muncă americană. Mai ales că legea americană și legea europeană antitrust nu sunt deloc de aceeași esență pe ambele maluri ale Atlanticului din cauza federalismului.

Atlantismul Ursulei von der Leyen

„Chestiunea resurselor se pune la toate nivelurile”, observă europarlamentarul Renew, Stephanie Yon-Courtin, specialist în probleme de concurență. „Suntem obligați să recrutăm din GAFAM american? Dacă adăugăm mișcările unor înalți oficiali ai Comisiei Europene care au mers acum la firme de avocatură, giganții digitali sunt confortabil înconjurați pentru a naviga în noul mediu de reglementare european”.

Manfred Weber și Stephane Sejourne, președinții grupurilor parlamentare PPE și Renew, au trimis o  scrisoare de protest Comisiei Europene. Stephanie Yon-Courtin a ceerut o audiere în fața comisiei Econ. Ursula von der Leyen va trebui să se explice. O controversă care o expune, încă o dată, la procese de intenție privind legăturile ei nu prea transparente cu Statele Unite.

O britanică, șefa personalului Parlamentului European

Chiar în momentul în care a fost oficializată numirea Fionei Scott Morton, un alt dosar, mai discret de data aceasta, în Parlamentul European i-a iritat pe francezi. Postul de director general al personalului („DG PERS”) a fost vacant după plecarea lui Dane Kristian Knudsen. Franța a râvnit postul împingând candidatura lui Valerie Montebello, membru al DG PERS. Reprezentanța permanentă a Franței la Bruxelles a susținut această candidatura. Dar luni, biroul Parlamentului a preferat o britanică, Ellen Robson, care se ocupa de actele legislative.

„Dar fiind căsătorită cu un german, a putut să-și ia cetățenia soțului ei și să rămână printre funcționarii publici europeni”, indică o sursă familiarizată cu problema. „Putem, la nivelul biroului Parlamentului, să inversăm alegerea dar este foarte scumpă din punct de vedere politic”, indică o sursă apropiată Robertei Metsola, președintele Parlamentului European. Franța a trebuit așadar să cedeze unei britanice care a fost împinsă de Markus Winkler, secretarul general adjunct, apropiat socialiștilor. Parlamentul European este, de fapt, o administrație în care etichetele politice cântăresc în alegerea numirii funcționarilor publici.

ADVERTISEMENT