News

ChatGPT pornește „cursa înarmării” între SUA și China. Miză uriașă pentru noua inteligență artificială

Războiul semiconductorilor, miza cursei pentru inteligența artificială. În spatele fenomenului ChatGPT, se ascunde o luptă acerbă a giganților tehnologici.
30.04.2023 | 09:30
ChatGPT porneste cursa inarmarii intre SUA si China Miza uriasa pentru noua inteligenta artificiala
ADVERTISEMENT

În spatele fenomenului ChatGPT se află zeci de mii de cipuri scumpe și sofisticate, care au devenit o miză majoră pentru giganții tehnologici angajați în cursa pentru inteligența artificială, de la Silicon Valley până în Taiwan. Dezvoltarea de semiconductori performați a fost apreciată de președintele SUA ca o chestiune de securitate națională.

Noi generații de inteligență artificială

De când interfața de inteligență artificială generativă a cucerit milioane de oameni cu capacitatea sa de a crea tot felul de texte pe baza unei simple întrebări în limbajul de zi cu zi, start-up-ul OpenAI, responsabil pentru modelul lingvistic, și principalul său investitor, Microsoft, au preluat conducerea.

ADVERTISEMENT

”Dar singurii care fac bani sunt cei de la Nvidia”, spune Alan Priestley, analist la compania de consultanță și cercetare Gartner, SUA. Microsoft a încorporat inteligența artificială generativă în multe servicii online, dar ”nu și-a dat seama cum să obțină venituri suplimentare din aceasta”. Producția majorității covârșitoare a semiconductorilor utilizați pentru a conduce modelele de inteligență artificială la nivel mondial depinde de două companii, Nvidia din California, pentru proiectare, și TSMC din Taiwan, pentru producție.

Nvidia este cunoscută pentru unitățile sale de procesare grafică (GPU), care sunt utilizate pentru jocurile video de înaltă rezoluție și pentru conferințele video. Dar aceste cipuri, capabile să proceseze cantități mari de date, au permis mai recent apariția celei mai recente generații de inteligență artificială, care face obiectul multor dorințe în industria tehnologică și reprezintă o problemă de securitate națională în ochii unor guverne.

ADVERTISEMENT

Urgență pentru companii

”Inteligența artificială se află într-un punct de inflexiune. Capacitățile și versatilitatea inteligenței artificiale generative creează un sentiment de urgență pentru companiile care trebuie să dezvolte și să implementeze o strategie de inteligență artificială”, a remarcat Jensen Huang, CEO al Nvidia, în februarie, în cadrul unei conferințe a analiștilor.

”Există un apetit uriaș” pentru aceste cipuri, a confirmat analistul independent Jack Gold. ”Nvidia spune că le poate furniza, dar nu știu dacă este adevărat”. Chiar dacă oferta în acest domeniu va urma, nu toate organizațiile și-o pot permite. ”Mașinile suficient de puternice pentru a antrena modele generative de inteligență artificială pot costa sute de mii de dolari”, spune expertul. Fără a pune la socoteală consumul de energie.

ADVERTISEMENT

Intel, numărul unu în SUA în domeniul semiconductorilor, care proiectează și produce componentele, a rămas în urmă. ”Se culcă pe lauri de mult timp”, a declarat Jack Gold, analist independent. ”Încearcă să producă cipuri care pot concura cu cele ale Nvidia, dar este un domeniu nou pentru ei, nu au mai făcut procesoare grafice de cel puțin un deceniu”.

Grupul californian produce totuși cipuri dedicate inteligenței artificiale, mai puțin sofisticate, dar esențiale în multe domenii. ”Lucrăm pentru a democratiza inteligența artificială”, a declarat joi Pat Gelsinger, șeful Intel, în fața analiștilor, în cadrul unei conferințe. Potrivit acestuia, unele capacități de inteligență artificială vor migra de pe servere pe computere, unde Intel ”are atuuri cu care să se joace”.

ADVERTISEMENT

Giganții din domeniul tehnologiei lucrează, de asemenea, la propriile componente. Potrivit site-ului de specialitate The Information, Microsoft dezvoltă din 2019 un cip numit Athena, care ar trebui să-I permită să facă economii. Contactat, grupul nu a confirmat. ”Concurența devine din ce în ce mai intensă în acest ecosistem”, rezumă Jack Gold, notează France 24.

Îngrădirea Chinei de către SUA

În septembrie anul trecut, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că fabricarea acestor semiconductori din ce în ce mai sofisticați este o chestiune de ”securitate națională”, în special în fața ambițiilor chinezești. Biden venise să inaugureze construcția unei fabrici de semiconductori în Ohio (est) și să promoveze o lege adoptată la inițiativa sa, care a deblocat subvenții în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru a stimula producția de semiconductori.

De partea sa, Europa a alocat o sumă similară pentru a încuraja și ea această industrie. Intel a investit masiv în producție și cercetare pe ambele continente. Pentru țările occidentale, este vorba de crearea de locuri de muncă, dar mai ales de garantarea surselor de aprovizionare cu aceste componente electronice utilizate în smartphone-uri, mașini, frigidere, arme avansate etc.

”Doamne ferește, dar dacă China ar ataca vreodată Taiwanul, iar TSMC (gigantul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) ar înceta să mai producă, oferta mondială de cipuri ar fi redusă cu aproximativ 80%”, notează Jack Gold. Dar diversificarea va lua timp. ”Este nevoie de 3-4 ani pentru a construi o nouă fabrică specializată”, insistă analistul.

Nerăbdătoare să își păstreze avansul în ceea ce privește ultima generație de cipuri, care sunt sinonime cu un avans în domeniul inteligenței artificiale, Statele Unite au luat, de asemenea, măsuri pentru a restricționa accesul Chinei la tehnologiile esențiale pentru fabricarea semiconductorilor.

Valorile socialismului, integrate în ChatGPT

China a devenit prima țară care a emis norme pentru a reglementa dezvoltarea inteligenței artificiale, cum ar fi ChatGPT. Prioritatea sa: ca acești agenți conversaționali să respecte ”valorile fundamentale ale socialismului”. Dar Beijingul a publicat recent noi reglementări pentru a supraveghea și încuraja dezvoltarea acestei tehnologii în conformitate cu doctrina regimului, relatează New York Times.

Aceste măsuri, prezentate Partidului Comunist Chinez pe 11 aprilie, fac din China prima țară care impune reguli în acest sector, care a explodat de la lansarea, în noiembrie 2022, a ChatGPT. Beijingul a vrut să reacționeze cât mai repede, deoarece ”ca în toate țările, liderii chinezi au înțeles că această tehnologie ar putea avea un impact profund asupra societății”, spune Guangyu Qiao-Franco, specialist în tehnologii emergente în China la Universitatea Radboud (Olanda).

Pentru un regim care vrea să dețină controlul total asupra populației este imposibil să lase ChatGPT într-o libertate totală. Cu atât mai mult cu cât Beijingul știe la ce ar putea duce acest lucru, după un precedent. În februarie 2022, ChatYuan, prima alternativă chineză la ChatGPT, a trebuit să fie retrasă de urgență după ce a declarat, printre altele, că economia chineză se află într-o ”stare jalnică” și că conflictul din Ucraina este un ”război de agresiune rusesc”, în timp ce China folosește definiția lui Putin, a unei ”operațiuni militare speciale”.

Concepte vagi

Noile reguli au ca scop prevenirea acestor „derapaje” ale inteligenței artificiale. Concret, companiile chineze care dezvoltă alternative la ChatGPT trebuie să se asigure că algoritmii lor nu produc conținut discriminatoriu, nu încalcă dreptul la intimitate al utilizatorilor de internet și nu răspândesc informații false, relatează South China Morning Post.

Acestea sunt preocupări ale guvernelor din întreaga lume în fața provocărilor legate de inteligența artificială. Dar articolul 4 din noile reguli prevede, de asemenea, obligația de a proiecta IA ”care să respecte valorile fundamentale ale socialismului chinezesc”. Un apel la alinierea chatbot-urilor Cărticica Roșie a lui Mao Zedong?

De fapt, ”există o listă de concepte care sunt incluse în valorile fundamentale ale socialismului”, spune Guangyu Qiao-Franco. Printre acestea se numără democrația, prosperitatea, egalitatea și justiția, patriotismul, simțul datoriei și angajamentul față de valoarea muncii. Dar este greu de dedus din aceasta regulile de urmat în ceea ce privește dezvoltarea algoritmilor pentru o IA compatibilă cu acest „socialism”„Este adevărat că acestea sunt concepte destul de vagi”, recunoaște Guanyu Qiao-Franco.

În realitate, „trebuie să concepem această idee de valori centrale ale socialismului ca pe un concept-umbrelă care permite regimului o anumită flexibilitate în ceea ce privește ceea ce este autorizat sau nu”, asigură Xin Sun, specialist în economie chineză. si politica industriala. Confruntat cu o tehnologie care evoluează la fel de repede ca aceste IA conversaționale, Beijingul nu știe exact unde să pună cursorul cenzurii sale. „Valorile de bază ale socialismului” sunt suficient de vagi pentru a se adapta la toate situațiile.

Chatbot în sprijinul medicilor

Dar ChatGPT vine și în ajutorul medicilor, ceea ce este o veste bună pentru unii care afirmă că inteligența artificială ridică probleme etice serioase în lumea medicală. Va fi ChatGPT în curând cel mai bun aliat al medicilor? Nimic nu este, dar asta își doresc unii oameni. Wired, care a pus această întrebare, publică declarațiile lui Robert Pearl, profesor la Stanford School of Medicine și fost director executiv al Kaiser Permanente, o organizație americană de sănătate cu peste 12 milioane de pacienți.

”Cred că acest lucru va fi mai important pentru medici decât descoperirea stetoscopului”, spune Pearl. ”Nici un practician care dorește să ofere un tratament de calitate nu va putea face acest lucru fără ChatGPT sau orice altă formă de inteligență artificială generative”. Scrierea de scrisori, rezumarea stării unui pacient, găsirea unor modalități de a pune un diagnostic – toate aceste lucruri le poate face ChatGPT.

Mai puțin malpraxis?

Profesorul de la Stanford crede că medicii vor găsi mii de noi utilizări ale acestei inteligențe artificiale pentru a îmbunătăți serviciile medicale. Robert Pearl merge chiar până într-acolo încât crede că chatbotul ar putea contribui la reducerea numărului de decese legate de erori medicale – cel puțin 250.000 pe an în Statele Unite.

Cu toate acestea, nu toți sunt de acord cu Chat GPT. Heather Mattie, lector în domeniul sănătății publice la Harvard, consideră că ChatGPT este un instrument bun, cu condiția ca utilizatorul să fie conștient că inteligența artificială nu are întotdeauna dreptate 100% și că poate oferi rezultate părtinitoare.

Ea a experimentat acest lucru atunci când i-a cerut chatbotului să scrie o notă despre utilizarea modelării conexiunilor sociale în studiul HIV, care este unul dintre subiectele sale de cercetare. După un timp, ChatGPT a început să vorbească despre subiecte care depășeau domeniul său de expertiză: era imposibil să știe dacă ceea ce se spunea era adevărat sau nu.

Heather Mattie este preocupată în special de diagnosticarea bolilor cardiovasculare și de estimarea gravității leziunilor în terapie intensivă. În trecut, prejudecățile bazate pe sexul sau culoarea pielii unui pacient puteau distorsiona diagnosticul unui medic; iar ChatGPT riscă, de asemenea, să se bazeze pe informații învechite. ”Cunoștințele și practicile medicale evoluează în timp și nu există nicio modalitate de a ști din ce perioadă își ia robotul informațiile”, subliniază universitarul.

IA și chestiunile etice

Wired subliniază, de asemenea, că utilizarea roboților în domeniul medical ridică probleme etice majore. Unii bioeticieni se tem că profesioniștii din domeniul medical vor folosi ChatGPT pentru a-i ajuta să ia decizii dificile, cum ar fi dacă este rezonabil să efectueze o intervenție chirurgicală cu șanse mici de supraviețuire sau de recuperare.

Jamie Webb, un bioetician de la Universitatea din Edinburgh, și o echipă de experți au analizat această chestiune. Una dintre întrebările pe care și le-au pus a fost cum să conceapă un ”consilier moral” pentru medici. Studiul lor, publicat la 27 iulie 2022, a ajuns la concluzia că este dificil pentru o inteligență artificială să facă astfel de alegeri în mod fiabil.

Și că medicii ar putea să nu mai fie capabili să ia singuri decizii morale dacă se bazează prea mult pe un astfel de instrument. ”Nu poți externaliza sau automatiza acest tip de proces lăsându-l pe mâna unui model generativ de inteligență artificială”, a rezumat Jamie Webb.

 

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei...
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei mai mulți turiști în Cheile Turzii
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Mașină de lux făcută
Mașină de lux făcută "sandviș" pe o stradă din Cluj-Napoca
Nu spune, e ilegal, dragă! Ion Ţiriac a întrerupt-o imediat pe Simona Halep:...
Nu spune, e ilegal, dragă! Ion Ţiriac a întrerupt-o imediat pe Simona Halep: Aoleu, da
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul...
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Cât de mult se răcește vremea. Informații de ultima oră de la ANM
Cât de mult se răcește vremea. Informații de ultima oră de la ANM
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și...
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și pare ruptă din basme. Nu are electricitate și nici apă curentă sau gaze
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul...
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul aerian al țării: „Vreau ca românii să știe”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro