News

Companiile tehnologice vor datele de pe câmpul de luptă din Ucraina, noul „El Dorado” pentru inteligența artificială din sectorul militar

Giganții din industria de apărare se luptă pentru cea mai prețioasă resursă din domeniu, datele de pe frontul din Ucraina
02.08.2023 | 16:04
Companiile tehnologice vor datele de pe campul de lupta din Ucraina noul El Dorado pentru inteligenta artificiala din sectorul militar
Datele de pe câmpul de luptă sunt cruciale în dezvoltarea inteligenței artificiale în domeniul militar / Foto: Facebook, Volodymyr Zelensky
ADVERTISEMENT

Companiile din domeniul apărării încearcă să recupereze date de pe câmpurile de luptă ucrainene. Dar Kievul, care dorește să folosească aceste informații pentru a-și dezvolta propria industrie de apărare, ripostează. Datele de pe câmpul de luptă sunt deseori apreciate ca „noul petrol”. Poate fi un clișeu învechit, dar nu se poate nega faptul că a existat o adevărată goană după aur în ceea ce privește datele din luptele dintre forțele ucrainene și cele rusești, informații valoroase dintr-un război pe care nimeni nu-l credea posibil în secolul 21.

Avalanșă de companii tehnologice străine

Mulți actori vor să obțină date de pe câmpul de luptă din Ucraina. Companiile globale își oferă gratuit produsele pentru a avea acces la date de luptă în direct. Guvernul ucrainean dorește însă să păstreze această resursă pentru propria industrie de apărare emergentă. Spre exemplu, compania canadiană Draganfly a lucrat în principal cu serviciile de urgență din America de Nord, vânzând drone și software-ul aferent, care puteau livra echipamente medicale sau filma de la înălțime accidente rutiere. Dar, din februarie anul trecut, compania și-a reorientat afacerea pentru a se adresa unei piețe aflate la peste 12.000 de kilometri distanță: Ucraina.

ADVERTISEMENT

În prezent, în Ucraina există 40 de drone Draganfly, reproiectate pentru misiuni de căutare și salvare în clădiri bombardate, pentru detectarea minelor și pentru alte sarcini militare pe care conducerea refuză să le detalieze, scrie Wired. Compania a demonstrat tehnologia sa Forțelor Aeriene ucrainene, Ministerului Apărării, precum și inițiativei de strângere de fonduri a președintelui Volodomir Zelenski, United24.

De când Rusia a invadat Ucraina, ajutorul militar a început să curgă în țara agresată. SUA au alocat 39 de miliarde de dolari de la începutul războiului, Marea Britanie 37,3 miliarde de dolari, iar UE 12 miliarde de dolari. Draganfly face parte dintr-o avalanșă de companii internaționale de tehnologie care se grăbesc să intre în Ucraina pentru profit. Afacerile au fost atât de bune, încât compania a înființat un birou de teren.

ADVERTISEMENT

Războiul, oportunitate pentru cantități imense de date

Dar Draganfly operează în Ucraina nu doar pentru a susține cauza lui Zelenski sau pentru a colecta banii. A venit, de asemenea, pentru date. Draganfly a văzut în această situație o oportunitate de a recupera informații care i-ar permite să dezvolte o inteligență artificială (AI) mai eficientă. Războiul din Ucraina reprezintă o oportunitate fără precedent pentru companiile de tehnologie militară.

Amploarea luptelor și numărul mare de sisteme de armament și de senzori de înaltă tehnologie desfășurați au creat o cantitate imensă de date despre modul în care se desfășoară luptele și despre modul în care oamenii și mașinile se comportă sub foc. Pentru întreprinderile care doresc să construiască următoarea generație de arme sau să antreneze sisteme care vor fi utile în conflictele viitoare, aceasta este o resursă de o valoare imensă.

ADVERTISEMENT

„Toată lumea ar putea avea același motor de inteligență artificială. Singurul lucru care face diferența acum este cât de bune sunt datele de intrare pe care le ai”, spune Cameron Chell, patronul Draganfly. „Este absolut important să te asiguri că sunt captatorii tăi cei care colectează datele și le introduc în software. Este mai important ca niciodată să fii prezent”.

„Acest tip de date se găsește în principal în Ucraina”

Datele de pe câmpul de luptă sunt un nou El Dorado – nu numai din cauza valorii lor în bani, ci și din cauza modului în care vor alimenta o mare parte din economia viitoare. La fel cum modelele lingvistice mari, precum ChatGPT de la OpenAI, sunt antrenate pe sute de miliarde de cuvinte, produsele de inteligență artificială din lumea apărării trebuie, de asemenea, să fie alimentate cu cantități mari de date. Doar că primele sisteme pot găsi aceste date în mod gratuit pe internet, în timp ce cele din urmă au nevoie și de informații preluate direct de pe câmpul de luptă.

ADVERTISEMENT

O companie care vinde drone care pot identifica în mod autonom tancuri, de exemplu, trebuie să își antreneze software-ul pe un număr uriaș de imagini: tancuri acoperite de camuflaj, tancuri ascunse de tufișuri, tancuri afundate în noroi. Software-ul trebuie să fie capabil să recunoască diferența dintre un tanc militar și un tractor civil (sau de un tractor ucrainean care tractează un tanc rusesc) , precum și ce tip de tanc are în față, astfel încât să deosebească prietenul de dușman. Acest tip de date se găsește în principal în Ucraina.

Pentru o companie precum Draganfly, care vinde drone cu software de detectare a minelor terestre, personalul trebuie să antreneze inteligența artificială pe mii de imagini, astfel încât sistemul lor să poată face diferența între o formațiune stâncoasă și o mină modernă. „Ucraina este singurul loc din lume unde se pot obține aceste date în acest moment”, spune Ingvild Bode, profesor asociat la Centrul pentru Studii de Război din cadrul University of Southern Denmark.

Zonele de conflict perfecționează produsele

Draganfly nu este nici pe departe singura companie care a observat potențialul Ucrainei pentru a colecta date. La fel și alți doi actori din domeniul inteligenței artificiale specializați în securitate și informații: start-up-ul german Helsing, ai cărui directori vizitează în mod regulat Kievul, și compania americană Palantir, care își oferă gratuit serviciile armatei ucrainene și care a deschis un birou în capitală. „Trebuie să te întrebi: de ce fac asta?”, spune Bode. „Există o serie de motive, iar valoarea datelor este absolut unul dintre ele”.

Unele companii internaționale care lucrează în zona de conflict își folosesc experiențele din Ucraina pentru a-și perfecționa produsele pe care le vând în țara lor. BRINC, cu sediul în Seattle, a proiectat dronele Lemur, care sunt concepute pentru a putea sparge ferestrele pentru a avea acces în clădiri. În SUA, acestea au fost comercializate către poliție pentru a fi folosite în scenarii de tir real. Dar în Ucraina, acestea sunt folosite pentru a ajuta la căutarea supraviețuitorilor după atacuri cu rachete, potrivit fondatorului companiei, Blake Resnick.

Compania a lansat recent modelul Lemur 2, care „utilizează unele feedback-uri pe care le-am primit din Ucraina”, spune el. Noul model poate realiza planuri ale unei clădiri în timp ce zboară și își poate menține poziția în aer, chiar și atunci când pilotul își ia mâinile de pe controler. Este posibil ca aceste idei să fi apărut în urma activității BRINC în Ucraina, dar, potrivit anunțului companiei de pe YouTube, ele sunt acum comercializate către forțele de poliție din SUA.

Kievul nu se mai vinde pe gratis

Clișeul „datele sunt noul petrol” ar putea ilustra valoarea acestora. Dar vorbește, de asemenea, despre modul în care datele pot fi extrase dintr-o țară fără a aduce beneficii oamenilor care trăiesc acolo. În primul an după invazia rusă, Ucraina a fost atât de primitoare pentru companiile de tehnologie din SUA încât chiar și startup-uri ale căror propuneri fuseseră respinse acasă de Pentagon au primit undă verde  pentru a fi încercate de soldații ucraineni din linia întâi.

Dar această deschidere călduroasă începe să se răcească, deoarece oficialii guvernamentali de la Kiev recunosc cât de valoroase ar fi datele lor de pe câmpul de luptă dacă ar rămâne în mâinile ucrainenilor. „Nici nu vă puteți imagina câte companii străine folosesc deja Ucraina ca teren de testare pentru produsele lor: companii de inteligență artificială precum Clearview, Palantir; sisteme anti-bruiaj; tot ceea ce are o componentă software se află în prezent în Ucraina”, spune Alex Bornyakov, ministrul adjunct al Ucrainei pentru transformare digitală.

Ucraina este foarte conștientă de valoarea datelor sale, spune Bornyakov, avertizând că firmele nu ar trebui să se aștepte să ajungă în țară și să obțină acces la date pentru nimic. „Această experiență pe care o trăim acum – cum să gestionăm trupele, cum să le gestionăm mai inteligent și automat – nimeni nu are așa ceva”, spune el. „Aceste date cu siguranță nu sunt de vânzare. Sunt disponibile doar dacă ni se oferă un fel de cooperare reciproc avantajoasă”.

Soluții după război

În schimb, Ucraina dorește să utilizeze datele colectate pentru propriul sector de apărare. „După ce războiul se va încheia, companiile ucrainene vor merge pe piață și vor oferi soluții pe care, probabil, nimeni altcineva nu le are”, spune Bornyakov. În ultimele luni, Ucraina și-a anunțat ambițiile de a valorifica inovațiile de pe câmpul de luptă pentru a-și crea propria industrie de tehnologie militară.

„Dorim să construim o industrie foarte puternică în domeniul tehnologiei de apărare”, spune Natalia Kușnerska, manager de proiect pentru Brave1, o platformă de stat ucraineană concepută pentru a facilita prezentarea produselor companiilor din domeniul tehnologiei de apărare către armată. Țara dorește în continuare să încheie parteneriate și să coopereze cu companii internaționale, spune ea, dar accentul se pune din ce în ce mai mult pe soluții locale.

Construirea unei industrii naționale ar ajuta la protejarea țării de viitoarele agresiuni rusești, spune ea. Iar ucrainenii au o mai bună înțelegere a dinamicii câmpului de luptă decât omologii lor internaționali. „Tehnologiile care costă o mulțime de bani, realizate în laboratoare din străinătate, ajung pe linia frontului și nu funcționează”, spune ea.

„Modelul israelian”

Brave1, care a fost deschis exclusiv companiilor ucrainene în primele două luni, nu este singura încercare a țării de a construi o industrie locală. Kușnerska descrie conferințe tehnologice secrete, la care participă directori ucraineni din domeniul tehnologiei și oficiali ai Ministerului Apărării, în cadrul cărora pot avea loc discuții despre nevoile armatei și despre cum pot fi ajutate companiile.

În luna mai, parlamentul ucrainean a adoptat o serie de scutiri de taxe pentru producătorii de drone, în încercarea de a încuraja această industrie. Aceste eforturi guvernamentale, combinate cu cererea uriașă de drone și motivația de a câștiga războiul, creează industrii complet noi, spune Bornyakov. Ucraina consideră că o industrie puternică de apărare și de armament este un factor de descurajare suplimentar pentru Rusia: unii fac referire la „modelul israelian”. Mai mult de 300 de companii ucrainene produc deja drone militare, potrivit lui Bornyakov.

ADVERTISEMENT
Tags: