Life

”Comoara” de peste 350 de kg, scufundată în mare în zona Cazinoului din Constanța. Orice turist o poate vedea când e apa limpede

Capodopera de peste 350 de kg din Marea Neagră din apropierea Cazinoului din Constanța. Poate fi observată de oameni doar când e apa clară.
14.11.2023 | 23:49
Comoara de peste 350 de kg scufundata in mare in zona Cazinoului din Constanta Orice turist o poate vedea cand e apa limpede
Capodopera de peste 350 de kg din Marea Neagră din apropierea Cazinoului din Constanța. Poate fi observată de oameni doar când e apa clară. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

”Comoara” de peste 350 de kg, scufundată în mare în zona Cazinoului din Constanța. Orice turist o poate vedea când e apa limpede. Cui i-a venit această idee extraordinară și care sunt planurile din perioada următoare.

Capodopera de peste 350 de kg din Marea Neagră din apropierea Cazinoului din Constanța. Poate fi observată de oameni doar când e apa clară

Capodopera de peste 350 de kg din Marea Neagră din apropierea Cazinoului din Constanța. Poate fi observată de oameni doar când e apa clară și reprezintă un omagiu pentru temerarii pionieri ai scafandreriei românești.

ADVERTISEMENT

O statuie a poetului roman Publius Ovidius Naso poate fi observată de turiștii care ajung pe litoralul românesc. Este amplasată la o adâncime destul de mare, procesul fiind unul complicat și care a durat câteva ore bune.

Primele două statui, două busturi de 180 de kilograme, au fost scufundate în apă pe o vreme cumplită, cu vânt puternic. Întregul proces a durat 6 ore. S-au folosit bidoane de murături, funii şi foarte multă muncă.

ADVERTISEMENT

În urmă cu numai câteva zile a fost coborâtă a treia statuie. ”Comoara” din adâncuri a fost completată cu un bust de scafandru greu care va fi inaugurat miercuri, 15 noiembrie, când se sărbătorește Ziua Scafandrului Român.

Toate cele trei statui pot fi observate cu ochiul liber când apa este limpede și nu bate vântul pentru că se află la o adâncime de 6 metri. Mai mult, proiectul poate încuraja o activitate mai puţin practicată la noi în țară, și anume divingul .

ADVERTISEMENT

Cui îi aparține ideea muzeului din Marea Neagră

Ideea expoziției de artă inedită din Marea Neagră îi aparține lui Pascale Roibu, fost scafandru militar. Bărbatul și-a pus în minte să facă un întreg muzeu subacvatic, capodoperele sale fiind realizate din ciment și fier beton.

Ideea i-a venit în urmă cu mai bine de 3 ani când a comandat o statuie din lemn de plop a poetului roman Ovidius Naso. Statuia a fost scufundată în apă în 2019, însă după o vreme a fost adusă la suprafață pentru că şi-a dat seama că putrezeşte.

ADVERTISEMENT

Atunci a realizat că poate face chiar el una identică, dintr-un material care rezistă mai bine eroziunii la adâncime. Ulterior, a trecut la următoarele lucrări și spune că nu vrea să se oprească aici pentru că are planuri mărețe.

„Am realizat bustul unui scafandru greu, l-am realizat din lut, din modelaj şi apoi am făcut o matriţă şi o contramatriţă şi l-am turnat din ciment solid, rezistent la apă, cu fier beton. 

Este o expoziţie de statui pe care vreau să o îmbogăţesc, este din pură pasiune. Un lucru aproape terminat este statuia zeului Poseidon”, a mărturisit Pascale Roibu pentru observatornews.ro.

ADVERTISEMENT
Tags: