News

Compania care oferă angajaților o zi de vineri liberă, plătită, în fiecare lună

O cunoscută companie a decis să le ofere angajaților o zi de vineri liberă în fiecare lună, pentru a face un nou pas spre săptămâna de lucru cu patru zile.
14.06.2023 | 10:11
Compania care ofera angajatilor o zi de vineri libera platita in fiecare luna
Compania care oferă angajaților o zi de vineri liberă. Foto. Apple Insider
ADVERTISEMENT

Samsung Electronics Co., cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume și cea mai mare companie din Coreea de Sud, oferă personalului o zi de vineri liberă în fiecare lună, în încercarea de a păstra angajații talentați, care apreciază din ce în ce mai mult munca flexibilă.

Compania care oferă angajaților o zi de vineri liberă

Începând de săptămâna viitoare, personalul care nu este din fabrică, cu normă întreagă, al companiei își poate lua ziua liberă până în data de 21 a lunii, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al companiei. Conform Bloomberg, mișcarea pregătită de Samsung imită alegerea făcută de rivalul SK Hynix Inc.

ADVERTISEMENT

Această companie adoptat anul trecut o săptămână de lucru flexibilă similară, permițând personalului să-și ia o zi de vineri liberă pe lună dacă lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână. Alte firme de tehnologie din Coreea de Sud, inclusiv populara platformă socială Kakao Corp., au introdus, de asemenea, aranjamente mai flexibile în urma pandemiei.

Schimbarea de la Samsung, care are aproximativ 120.000 de angajați, arată cât de mult a schimbat pandemia modul în care se lucrează, chiar și într-o țară cu o cultură a muncii mai conservatoare. Sud-coreenii sunt printre cei mai suprasolicitați din lume, înregistrând aproximativ 200 de ore mai mult de lucru în 2021 decât media membrilor OCDE.

ADVERTISEMENT

Aranjamentele vizează reținerea talentelor din industrie, în special în rândul lucrătorilor mai tineri care apreciază echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Millenialii și Generația Z reprezintă aproximativ 40% din forța de muncă a Samsung, potrivit Korea Economic Daily.

Momentan, în acest an compania SK Hynix a decis să permită angajaților să-și ia o zi liberă o dată pe lună, fiind vorba de o zi de vineri. Kakao Corp oferă automat liber ultima vineri a fiecărei luni, iar filiala Kakao Games oferă două zile libere de vineri în fiecare lună.

ADVERTISEMENT

Mai mult, CJ ENM Co, una dintre cele mai mari companii de conținut din Coreea de Sud oferă lucrătorilor două zile de vineri libere pe lună, în a 2-a și a 4-a săptămână din fiecare lună. Practic se poate vorbi deja despre o mișcare globală care vrea să ducă săptămâna de lucru la doar 4 zile din 7, după ce diverse experimente au demonstrat că astfel angajații sunt mult mai productivi și fericiți.

Săptămâna de lucru de patru zile a devenit din ce în ce mai mult o opțiune în întreaga lume ca o modalitate de a oferi angajaților mai multă libertate în alegerea orelor de lucru pentru un echilibru mai bun între viața profesională și viața privată și o productivitate mai mare. A primit feedback pozitiv atât de la angajatori, cât și de la angajați în timpul testelor din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Oamenii din întreaga lume par tot mai puțini dispuși să-și sacrifice viața de familie pentru lucru, după zeci de ani în care generațiile trecute păreau disperate să țină de un loc de muncă cu orice preț. Acum, tinerii nu mai sunt dispuși să facă astfel de compromisuri, astfel că tot mai multe companii se conformează și încearcă să le facă viața mai ușoară.

ADVERTISEMENT
Tags:
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul...
Jucătoarea din România care a izbucnit după ce a fost ”umilită” de numărul 632 mondial: ”Urăsc acest sport din tot sufletul”
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să...
Coşmar interminabil pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Cine vrea să îi ia fetele, după ce a fost aproape de moarte
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au...
Kim Basinger împlinește 70 de ani: iubirile pasionale ale actriței. Ce roluri i-au adus celebritatea VIDEO
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
A MURIT marele actor! A fost o legendă. Nu te vom uita niciodată
A MURIT marele actor! A fost o legendă. Nu te vom uita niciodată
Scandal de zile mari în lumea mondenă. Doi prieteni sunt la cuțite
Scandal de zile mari în lumea mondenă. Doi prieteni sunt la cuțite
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română