News

Compania de stat care oferă prime de 20.000 de lei pentru angajați. Cum s-au acordat acestea

Bugetarii care primesc 20.000 de lei prime. Care este compania de stat care oferă astfel de beneficii pentru angajații săi
12.04.2024 | 21:29
Compania de stat care ofera prime de 20000 de lei pentru angajati Cum sau acordat acestea
Transelectrica a oferit prime de 20.000 de lei pentru angajații săi. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Transelectrica a cheltuit mai mult de 30 de milioane de lei pentru a plăti salarii și bonusuri câștigate în instanță de foștii șefi care au fost concediați ilegal.

Transelectrica oferă prime de 20.000 de lei pentru angajați

Într-un interval de doar 3 ani, compania a acordat adaosuri salariale în valoare de peste 35 de milioane de lei și prime de până la 20.000 de lei per angajat, fără a oferi o justificare adecvată, conform unui raport al Curții de Conturi.

ADVERTISEMENT

Transelectrica este operatorul național de transport al energiei electrice și se află sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului. Compania a fost obligată să plătească peste 30 de milioane de lei în drepturi salariale, prime, bonusuri și penalități către foștii directori concediați ilegal, iar eforturile sale pentru a câștiga aceste procese în instanță au fost insuficiente, arată raportul Curții de Conturi consultat de către Economedia.

Pe lângă asta, membrii consiliului de supraveghere și directoratul au fost plătiți cu sume de până la 55.050 de lei brut pe lună, depășind nivelul maxim admis. Alte date mai arată că Transelectrica a angajat un lucrător comercial pentru o poziție care necesita alt tip de expertiză. Lista neregulilor descoperite este extinsă și este prezentată succint mai jos.

ADVERTISEMENT

Prime speciale și adaosuri fără justificare

În raportul emis la data de 4 aprilie, Curtea de Conturi a identificat aproximativ 20 de deficiențe distincte la companie pe parcursul ultimilor ani. Potrivit acestui raport, compania de stat a acordat prime speciale și adaosuri salariale fără o alocare clară în buget și fără justificarea lor prin performanțe notabile sau evenimente deosebite.

De exemplu, în 2020, cuantumul primelor acordate a variat între 2.000 și 17.000 de lei per persoană, existând cazuri în care un angajat a primit două prime speciale în total de 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Transelectrica a acordat aceste prime speciale pe baza unor liste sau tabele care enumerau angajații și sumele acordate, fără a prezenta documente care să justifice scopul acordării lor. Compania nu a demonstrat că a evaluat performanțele individuale ale angajaților pentru anul 2020 și nu a aplicat criterii clare pentru repartizarea sumelor pe persoană.

Pentru câți angajați a acordat Transelectrica prime

În plus, compania a acordat adaosuri salariale în perioada 2020-2022, conform statelor de plată, fără a justifica aceste sume și fără a menționa scopul acordării lor, cum ar fi sărbători legale sau evenimente speciale, așa cum prevede contractul colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT

Adaosurile salariale acordate de Transelectrica au însumat 16.937 lei per angajat și au fost acordate unui număr de 2.100 de angajați, generând astfel cheltuieli de peste 35 de milioane de lei în decurs de 3 ani.

De asemenea, Curtea de Conturi a constatat că Transelectrica a acordat indemnizații membrilor Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în condiții neconforme cu prevederile legale, depășind nivelul maxim permis de guvernanța corporativă.

Pentru cei șapte membri ai Consiliului de Supraveghere, remunerația a fost stabilită inițial la 13.976 lei brut, ulterior majorată la 15.532 lei brut pe lună.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Se deschide Perla României. Un colț de Rai, cu ape binefăcătoare
Se deschide Perla României. Un colț de Rai, cu ape binefăcătoare
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării