News

Companiile aeriene care anulează zboruri sunt obligate să returneze banii pe bilete. Ce se întâmplă cu voucherele

08.05.2020 | 16:01
Companiile aeriene care anuleaza zboruri sunt obligate sa returneze banii pe bilete Ce se intampla cu voucherele
ADVERTISEMENT

Companiile aeriene care anulează zboruri au obligația de a returna banii pe bilete, în cazul în care pasagerii cer acest lucru.

Companiile aeriene care anulează zboruri sunt obligate să returneze banii pe bilete

Conform Agerpres, comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunțat vineri că există și posibilitatea ca respectivele companii aeriene care anulează zboruri să ofere vouchere în locul banilor pe bilete, dar numai cu acordul pasagerilor.

ADVERTISEMENT

Adina Vălean a mai precizat că săptămâna viitoare, împreună cu colegul său Didier Reynders, va prezenta un set de recomandări pentru a face voucherele mai atractive, în sensul în care să fie garantate.

”Cei care acceptă să primească un voucher să fie siguri că voucherul acela va avea valoare în timp, că va reflecta acelaşi serviciu cu cel pe care l-au achiziţionat iniţial”, a declarat comisarul european.

ADVERTISEMENT

”Propunerea unui voucher este un lucru legal”

Adina Vălean a subliniat, în context, că legislaţia europeană apără pasagerii ale căror călătorii au fost anulate şi le oferă dreptul de a-şi primi bani înapoi.

”Propunerea unui voucher este de asemenea un lucru legal, legislaţia permite companiilor să ofere pasagerilor vouchere. Rămâne însă la latitudinea şi la decizia pasagerului dacă doreşte rambursarea sau acceptă un voucher”, a mai spus ea.

ADVERTISEMENT

Comisarul european i-a îndemnat pe cetăţeni să le ceară autorităţilor naţionale să pună în aplicare legea europeană privind drepturile pasagerilor, deoarece acestea sunt în măsură să pună presiune pe companii să facă rambursarea banilor pe bilet.

Miniștrii Transporturilor din 15 state UE, Germania, Italia, Spania, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor.

ADVERTISEMENT

Conducătorul companiei aeriene Ryanair, Michael O’Leary, a mărturisit că va dura cel puțin șase luni până când oamenii care au plătit bilete de avion anulate din cauza pandemiei vor reuși să-și recupereze banii.

ADVERTISEMENT