News

Companiile care au decis să concedieze masiv. Mulți angajați își pierd locurile de muncă

În acest debut de an 2024, companiile din domeniul IT au luat măsura să concedieze masiv. Mii de oameni și-au pierdut locul de muncă.
30.01.2024 | 19:30
Companiile care au decis sa concedieze masiv Multi angajati isi pierd locurile de munca
Google, Meta sau Microsoft, companiile care au decis să concedieze masiv în debut de 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Companiile de prim-plan din sectorul IT au decis să concedieze masiv și în acest început de an 2024. Giganți de renume au dat deja afară mii de oameni, iar trendul disponibilizărilor nu se oprește aici.

Google, eBay sau Microsoft, companiile care au decis să concedieze masiv în debut de 2024

Conform unor date prezentate recent de publicația CNBC, numai în luna ianuarie a anului 2024, peste 23.000 de angajați au fost concediați de la 85 de companii de tehnologie.

ADVERTISEMENT

Vorbim deja de cea mai mare cifră din martie 2023 până în prezent. În primăvara anului trecut, aproape 38.000 de persoane din industria IT au fost date afară de la locul de muncă.

Chiar ultima săptămână a fost una cruntă pentru muncitorii din IT. Cei de la SAP au anunțat schimbări de locuri de muncă sau concedieri pentru 8.000 de angajați. De asemenea, Microsoft a eliminat 1.900 de posturi în divizia sa de jocuri.

ADVERTISEMENT

Au venit vești proaste și pentru angajații start-up-ului fintech Brex, care a concediat 20% din personalul său. Nici la eBay nu a fost mai bine. Compania a redus 1.000 de locuri de muncă, adică 9% din forța sa de muncă cu normă întreagă.

Tot în ianuarie 2024, Google a confirmat că a eliminat câteva sute de locuri de muncă în cadrul companiei. Cei de la Amazon au eliminat, la rândul lor, sute de posturi în cadrul diviziilor Prime Video, MGM Studios, Twitch și Audible, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Și cei de la Unity au în plan reducerea cu aproximativ 25% a personalului, iar Discord, firmă ce oferă un serviciu de mesagerie popular folosit de jucători, renunță la 17% din forța sa de muncă.

Există temerea că valul de disponibilizări se va extinde și în debruarie. Săptămâna viitoare, Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft vor prezenta rezultatele trimestriale, menționează analiza CNBC.

ADVERTISEMENT

Recent, investitorii au lăudat măsurile de reducere a costurilor pe care companiile le-au pus în aplicare anul trecut ca răspuns la creșterea inflației, la majorarea ratelor dobânzilor, la temerile legate de recesiune și la o scădere brutală a pieței în 2022.

Meta a renunțat la 20.000 de angajați în 2023

Anul trecut, pentru Meta, compania mamă a Facebook, a fost ”anul eficienței”. Acțiunile gigantului social media au sărit cu aproape 200% în paralel cu reducerea a 20.000 de locuri de muncă.

În toată zona IT, apariția inteligenței artificiale a stârnit îngrijorări majore cu privire la scăderea nevoii de forță de muncă umană pe măsură ce tehnologia devine mai inteligentă.

În ultimii ani, cererea de AI este atât de mare încât unele companii de tehnologie au redus efectivele în anumite părți ale activității pentru a investi mai mult în dezvoltarea de produse de AI.

ADVERTISEMENT