News

Piața IT din Cluj-Napoca se zdruncină. Companiile anunță concedieri, iar altele se pregătesc să părăsească România

Piața IT din Cluj-Napoca are probleme, lucru confirmat de experți. Mai multe companii anunță concedieri și se vorbește inclusiv despre părăsirea țării.
15.06.2023 | 11:00
Piata IT din ClujNapoca se zdruncina Companiile anunta concedieri iar altele se pregatesc sa paraseasca Romania
Piața IT din Cluj-Napoca se zdruncină. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Piața IT din Cluj-Napoca e considerată cea mai mare din România după București, însă bula denumită Silicon Valley de România riscă să se spargă. Asta, după ce în ultima jumătate de an tot mai multe companii de la nivel mondial și-au pus pe liber mii de angajați, iar efectul de domino pare să ajungă și în țara noastră.

Piața IT din Cluj-Napoca se zdruncină

Concret, conform economedia.ro, o companie multinațională din Cluj cu peste 100 de angajați ar pregăti disponibilizări. Potrivit sursei citate, compania Yopeso nu a dorit să comenteze informația. Se pare că mai multe companii respectă acest tipar și ar circula deja informații despre ”IT-iști puși pe liber” inclusiv la companii gigant precum Endava sau Magneti Marelli.

ADVERTISEMENT

Telenav ar fi anunțat, de asemenea, că își regândește viitorul, iar specialiștii din piață vorbesc despre o problemă care s-ar putea extinde și la alte companii. Motivul invocat ar fi lipsa proiectelor, astfel că Silicon Valley de România începe să le dea emoții clujenilor.

“Piața se va zdruncina”, crede Doru Șupeală, consultant în marketing și business, citat de Economedia. Fondator al platformei Hacking Work, Doru Șupeală a explicat că cei disponibilizați sunt IT-iștii care nu au de lucru în proiectele existente. Compania invocată, Yopeso, are cinci locații la nivel global, din San Francisco (SUA), Berlin (Germania), Cluj-Napoca, Chișinpu și Kota Kinabalu (Malaezia).

ADVERTISEMENT

Între timp, deși nu au negat informațiile, reprezentanții companiei au transmis că situația nu ar fi atât de gravă și informațiile apărute ar fi ”exagerate”. Compania Yopeso România a fost înființată în 2005 și conform Ministerului Finanțelor, compania a avut în 2022 o cifră de afaceri de 24.64 milioane de lei și un profit puțin sub 1 milion de lei.

În schimb, Telenav Inc. anunța că vrea să renunțe la piața din Cluj, până spre finele anului 2024, lucru confirmat de reprezentanții companiei. Cel mai probabil, Telenav își va muta sediul undeva în SUA și China. Aici ar urma să fie afectați 172 de IT-iști, angajați ai companiei.

ADVERTISEMENT

Endava, un jucător imens de pe această piață, ar avea de asemenea planuri de a disponibiliza câteva zeci de persoane care nu au proiecte. “Au fost discutii despre exit doar cu oameni care au bench mare, probleme de performanță, juniori cu sub 1 an experiență luați anul trecut și puțin probabil să găsească proiecte”, a explicat o persoană implicată în problemă.

Endava are aproximativ 3.500 de angajați în România, și peste 12.000 la nivel mondial, din SUA în Vietnam sau Columbia. O altă companie care începe tăierile ar fi Magnetti Marelli, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de la nivel mondial, pentru sectorul auto, cu peste 50.000 de angajați în întreaga lume. Marelli Cluj are momentan 242 de angajați, număr în scădere față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Probabil și pentru a nu crea panică, reprezentanții din piața muncii din Cluj-Napoca evită să vorbească despre un colaps și cred că acei IT-iști care vor fi concediați nu vor rămâne șomeri. Motivul? Există mereu alte companii în plină dezvoltare în căutare de specialiști, deși ”juniorii”, acei programatori fără experiență, sunt extrem de vulnerabili în această situație.

”În România, ar putea fi vorba de niște sute de locuri de muncă afectate, în cadrul furtunii din piața globală a tehnologiei, dar e puțin probabil să vedem programatori șomeri”, a transmis Andrei Kelemen, director Cluj IT Cluster. Aceeași părere o are și Voicu Oprean, CEO Arobs, o altă mare companie din oraș.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori