News

Companiile din energie, luate la ochi de ANAF. Controale efectuate de autorități

Companiile energetice se pot aștepta la verificări, fiind obligate să achite o contribuție suplimentară la Fondul de Tranziție Energetică.
09.08.2023 | 17:53
Companiile din energie luate la ochi de ANAF Controale efectuate de autoritati
Companiile din energie, luate la ochi de ANAF. colaj Fanatik/ sursa foto: Hepta.ro/HotNews
ADVERTISEMENT

Companiile din energie, luate la ochi de ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală). Inspectorii desfășoară aceste verificări, în perioada actuală, fiind vizate firmele care trebuie să achite o contribuție suplimentară la Fondul de Tranziție Energetică.

Companiile din energie, luate la ochi de ANAF

Acesta a fost înființat în urma crizei energetice. Potrivit unui material Deloitte, autoritățile vor să vadă dacă firmele active pe piața energiei electrice își îndeplinesc obligațiile de plată. Totodată, se verifică modalitatea de calcul a contribuției datorate.

ADVERTISEMENT

Obligația a fost insituită încă din noiembrie 2021, dar aplicarea și modalitatea de calcul a contribuției au suferit schimbări prin introducerea mai multor acte normative, conform materialului de opinie.

„Începând cu septembrie 2022, taxa a fost transformată, prin OUG 119/2022 de modificare a OUG 27/2022, într-o contribuție de 100% din veniturile suplimentare (calculate, de asemenea, într-un mod diferit), datorată către Fondul de Tranziție Energetică.

ADVERTISEMENT

Tot atunci s-a extins aplicabilitatea acestei contribuții (dar sub altă formulă de calcul) și asupra altor categorii de contribuabili, care derulează activități de trading de energie electrică și gaze naturale.”, precizează autorii materialului.

Câteva luni mai târziu, în decembrie 2022, s-a modificat modalitatea de calcul, iar contribuția „se datorează doar pentru venitul suplimentar obținut din vânzarea energiei electrice produse și, printre altele, cu limitarea deducerii unor costuri. Așadar, aceasta ar trebui să fie formula finală de calcul aplicabilă pentru contribuție începând din momentul adoptării.”, au transmis reprezentanții Deloitte.

ADVERTISEMENT

Vor fi efectuate noi verificări

La începutul verii, în iunie 2023, inspectorii ANAF au desfășurat aproximativ 2.000 de verificări. Implicațiile fiscale au fost cuantificate la peste 2,6 miliarde de lei, iar 2,5 miliarde au fost în urma activităților care au avut loc în domenul energiei electrice, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor.

„În urma acestor controale nu au putut fi stabilite sume suplimentare de plată pentru companiile în cauză (dat fiind că legislația în vigoare nu permite acest tip de acțiune în cadrul controalelor tematice), însă echipele de control au emis procese-verbale prin care au fost stabilite termenele în care contribuabilii trebuie să depună declarațiile rectificative și să plătească taxa în cuantumul prevăzut de Legea 357, inclusiv pentru perioada anterioară intrării ei în vigoare.”, menționează specialiștii.

ADVERTISEMENT

Deloitte susține că unii dintre contribuabili au depus declarațiile rectificative și au plătit sumele respective. Însă, există și o parte a contribuabililor care nu s-au conformat, exprimându-și „dezacordul lor față de constatările organelor fiscale, și, deci, față de aplicarea retroactivă a prevederilor Legii 357”.

Prin urmare, în cazul acestora inspectorii ANAF ar putea efectua verificări. „Totuși, până la acest moment multe companii afectate au ridicat semne serioase de întrebare cu privire la aplicarea celei mai recente metodologii de calcul a contribuției, de vreme ce această nouă formulă de calcul prevăzută în Legea 357 nu poate fi aplicată decât ulterior momentului în care aceasta a intrat în vigoare (decembrie 2022). În consecință, este de dorit ca modificările recurente ale legislației să nu ducă la o aplicare a acesteia ce afectează contribuabilii care s-au conformat la reglementările în vigoare.”, au conchis specialiștii Deloitte România, în materialul de opinie.

 

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă...
Rușii au schimbat simbolul de pe echipamentele militare trimise în Ucraina. Ce reprezintă noul semn observat în apropiere de Harkov
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să plătească pentru un pahar
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
VIRUSUL mortal care UCIDE precum COVID-UL! E ALERTĂ MAXIMĂ
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui...
Exclusiv: Ovidiu Lipan Tăndărică nu își mai bea cafeaua singur. În compania cui a fost surprins celebrul artist
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2...
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților