News

Companiile Sectorului 5, date în judecată de fostul consilier al lui Piedone. Cine este Octavian Ceti, omul ajuns în fruntea tuturor firmelor primăriei

Claudiu Octavian Ceti, fostul consilier personal al primarului Piedone, a fost până recent în conducerea tuturor firmelor Sectorului 5
05.04.2024 | 09:08
Companiile Sectorului 5 date in judecata de fostul consilier al lui Piedone Cine este Octavian Ceti omul ajuns in fruntea tuturor firmelor primariei
În prezent, Octavian Ceti este directorul de cabinet al primarului Piedone. Sursa foto: colaj Fanatik/ Facebook/ Inquam Photos- Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Claudiu Octavian Ceti, fostul consilier al primarului Popescu Piedone, în prezent director în Primăria Sectorului 5, funcția grație căreia a ajuns în conducerea companiilor deținute de către administrația locală, a dat în judecată două dintre companiile deținute de către Sectorul 5. Potrivit portalului instanțelor, Octavian Ceti se judecă și cu Poliția Municipiului București în aceste zile, însă problemele sale cu justiția sunt ceva mai serioase.

Octavian Ceti se judecă cu firmele primăriei și cu Poliția București

Datele de pe portalul instanțelor arată că fostul consilier personal al primarului Piedone a dat în judecată două dintre companiile primăriei unde era angajat. Toate acțiunile sunt în civil și vizează pretenții financiare.

ADVERTISEMENT

Astfel, primul dintre litigii este cu societatea Amenajare Edilitară S5 SRL, unde în prezent Octavian Ceti nu mai figurează în lista celor șapte administratori ai companiei. În acest dosar, acțiunea în instanță a fost depusă la finalul anului trecut la Secția civilă a Tribunalului București, însă, în noiembrie 2023, Tribunalul București și-a declinat competențele de soluționare a cererii către Judecătoria Sectorului 5. Aici au fost deja două termene, urmând ca viitoarea înfățișare să fie în data de 17 mai.

Un al doilea proces, tot la Secția VI-a civilă a Tribunalului București a fost deschis în 7 noiembrie 2023 de către Octavian Ceti față de societatea Infrastructură SA. În acest dosar nu există termene sau hotărâri luate. Octavian Ceti a fost președintele Consiliului de Administrație al acestei companii până în iunie 2023, din luna octombrie a anului trecut fiind numit administrator pe o perioadă de cinci luni, până la alegerea unui nou CA.

ADVERTISEMENT

„Nu e nicio chestie. E o chestie personală. Dacă vreți să intrați în viața mea personală, ce să vă zic. Sunt niște litigii cu profesioniști, se numesc la noi, e o diferență cu privire la indemnizații”, a declarat, pentru FANATIK, Octavian Ceti.

Octavin Ceti se judecă și cu Poliția Municipiului București, de această dată în contencios-administrativ, obiectul dosarului vizând anularea unui proces verbal de contravenție din iunie 2023, cel mai probabil, fiind vorba de suspendarea permisului de conducere. Un prim termen pentru pronunțarea deciziei a fost chiar miercuri, 3 aprilie, însă instanța a amânat pronunțarea pentru data de 17 aprilie.

ADVERTISEMENT

Fostul consilier al lui Piedone în conducerea companiilor Sectorului 5

Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în 10 noiembrie 2023, Claudiu Octavian Ceti încasa cinci salarii de la Primăria Sectorului 5, patru dintre acestea fiind de la companiile unde primăria este acționar unic. Concret, era vorba despre Infrastructura S5 SA, acolo unde Octavian Ceti ocupa funcția de președintele Consiliului de Administrație, funcție plătită cu 95.000 lei, Salubrizare Sector 5 SA, din nou președintele CA-ului, Amenajare Edilitară S5 SRL, tot președinte CA, de această dată plătit cu 80.000 lei, și Economat Sector 5 SRL, rețeaua de magazine intrată în faliment, de unde acesta a încasat 40.000 lei, job-ul fiind part-time.

La toate aceste funcții se adaugă și funcția din Primăria Sector 5, de unde Octavian Ceti a mai încasat alți 85.000 lei. Rezultă, în total, un venit anual net de 395.000 lei, ceea ce echivalează cu un salariu lunar de circa 33.000 lei. Din noiembrie 2020, Octavian Ceti a fost consilierul primarului Popescu Piedone, însă a ocupat această funcție doar până în mai, 2022, atunci când edilul a ajuns în spatele gratiilor după condamnarea în dosarul Colectiv.

ADVERTISEMENT

Totuși, în scurt timp acesta a prins un post de director în aceeași primărie. „Ceti și-a încetat contractul de muncă, era consilier la cabinetul primarului. Între timp, a dat un examen și acum este director în cadrul unei direcții din primărie”, declara în iunie 2022, pentru Libertatea, primarul interimar de atunci, care nici el nu știa exact cu ce urma să se ocupe fostul consilier al lui Piedone. Potrivit paginii sale de Facebook, Claudiu Octavian Ceti este în prezent șeful de cabinet al primarului Piedone.

Octavian Ceti, Primăria Sectorului 5

Acest cumul de funcții la nivel local poate părea impresionant pentru un om de rând, însă pentru Octavian Ceti reprezenta un regres. Asta pentru că venea alături de primarul Popescu Piedone de la Cancelaria Primului Ministru, unde fusese angajat între 2019 și 2020 pe relația cu Ministerul Dezvoltării, iar apoi fusese angajat consilier chiar la același Minister al Dezvoltării, până în noiembrie 2020. La fel, între 2018 și 2020, la fel ca și în 2016, acesta fusese consilier parlamentar al președintelui Senatului României, căruia i-a oferit consultanță juridică.

Singurul președinte al Senatului care bifează toți acești ani este Călin Popescu Tăriceanu, fostul președinte al ALDE, partid în care s-a afirmat în politică și Octavian Ceti, fiind pentru scurtă vreme președintele organizației din Constanța. Este de notat că la alegerile din 2016, Octavian Ceti a fost candidatul PUSL la primăria Constanței. La 30 de ani era cel mai tânăr dintre candidați, fiind susținut de partidul condus acum de Popescu Piedone.

În ceea ce privește studiile și experiența care l-au propulsat pe Octavian Ceti în atâtea poziții cheie, acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității Ovidius din Constanța (2009), iar doi ani mai târziu termină și un master în Științe Politice în Franța, la Lille, diplomă cu care își scurtează și studiile pentru un alt master, tot la Ovidius, iar în 2013 se specializează și cu celebrele cursuri de la Academia de Informații „Mihai Viteazul”. În anul 2017 își începe și doctoratul, tot în ordine publică și siguranță națională, de această dată la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, o bine-cunoscută fabrică de diplome, plus un MBA între 2020 și 2021, la International Business Management Institute – Berlin – instituție ce oferă doar cursuri online.

De asemenea, nu trebuie trecută cu vederea nici succesul în afaceri, paralel cu cariera din administrația publică. Tot în declarația de avere de anul trecut, Octavian Ceti a menționat și 240.000 lei, „dividente” pe anul 2022 din firma Logistic Production SRL. Firma a fost înființată chiar de acesta, în anul 2017, însă avea să iasă complet din acționariatul societății la începutul anului 2023, trecând acțiunile sale pe numele tatălui său. În anul 2022, firma avea să raporteze un profit de 417.000 lei. O altă firmă pe care avea să o înființeze încă din 2014, împreună cu Eugen Căruntu, viitor director în Primăria Constanța, este Le Mogul Investment S.A, firmă din acționariatul căreia avea să iasă în 2020.

O altă poziție în care avea să se remarce Octavian Ceti a fost cea de secretar general a Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR 1903), filiala din Constanța, condusă la acea vreme de către fostul mogul și partener de afaceri al primarului Mazăre, Sorin Strutinsky. Din poziția de membru al acestei asociații avea să fie reprezentantul patronatelor în mai multe instituții locale, precum ITM, AJOFM sau Prefectura Constanța. În CV-ul său, la capitolul competențe acesta spune că este un bun negociator, afirmând că „negociez majoritatea contractelor colective de muncă în județul Constanța”.

În ciuda vastei cariere în afaceri și administrația publică, Octavian Ceti nu se poate lăuda cu o avere însemnată, potrivit declarațiilor din 2023. Sigur, impresionează prin faptul că deține ceasuri și bijuterii de 100.000 lei, însă, pe de altă parte, acesta nu deține nicio proprietate imobiliară sau vreun autoturism, iar în depozitele de economii nu are decât 3.000 lei. În plus, avea datorii la bănci de peste 190.000 lei.

Problemele din justiție cu firmele care nu apar în CV

Una dintre primele mențiuni în actele oficiale ale lui Octavian Ceti apare în anul 2009, atunci când în Monitorul Oficial era consemnată retragerea acestuia din funcția de administrator a firmei Secure Consulting SRL. Decizia era luată în octombrie 2008, dată la care Ceti era încă student în anul patru la Facultatea de Drept din Constanța.

Cine erau acționarii care și-au lăsat firma pe mâinile unui student? Unul dintre aceștia era Iașar Elvis, despre care presa din Constanța a scris că făcea parte din Clanul Săceanu, unul dintre cele mai cunoscute clanuri interlope din orașul de la malul mării. Numele lui Iașar Elvis apare în presă încă din 2012, fiind unul dintre cei trei interlopi acuzați că i-ar fi vândut 2,5 kg de metal galben unui cetățean chinez spunându-i că este aur de 24 karate.

De altfel, firma a fost fondată în martie 2008, iar printre cei cinci membri fondatori, alături de Iașar Elvis se număra și Suliman Giuniet. În anul 2018, cei doi aveau să fie reținuți pentru 30 de zile într-un mega dosar de cămătărie și jocuri de barbut, dosar în care Giuniet avea să fie condamnat la șapte ani de închisoare pentru două infracțiuni de șantaj în formă continuată. Rechizitoriul procurorilor arată că interlopii măsluiau zarurile la jocurile de barbut iar apoi treceau la amenințări și violențe pentru recuperarea banilor.

Rechizitoriul procurorilor pare desprins dintr-un scenariu de film cu mafioți: „persoane necunoscute au depus pe scările de la intrarea în incinta Restaurantului Assado, o coroană mortuară cu mesaje de condoleanțe adresate persoanei vizate de interlopi, dar şi un mesaj de “La mulți ani” şi “Condoleanțe” adresate fiicei mezine a acestuia”.

În 2021 numele lui Octavian Ceti a apărut într-un alt dosar. În calitate de administrator a două firme deținute de acesta, fostul consilier al primarului Piedone a fost cercetat de către procurorii constănțeni pentru evaziune fiscală. În aprilie 2021, procurorul de caz a decis clasarea dosarului, însă Statul Român, prin ANAF – partea vătămată, a făcut plângere împotriva soluției de neurmărire/netrimitere în judecată. Tribunalul Constanța a dat câștig de cauză ANAF-ului, retrimițând dosarul la parchet pentru completarea cercetării penale.

Octavian Ceti Lupu-babei

Firmele lui Octavian Ceti vizate de către procurori au fost CCO Logistics Supply SRL, înființată în februarie 2012 și radiată un an mai târziu, și Octavius Cereal SRL, înființată în anul 2010, dar radiată și ea doi ani mai târziu. Potrivit portalului Listă Firme, societatea Octavius Cereal a avut activitate comercială doar în anul 2010, atunci când a raportat o cifră de afaceri de 16,1 milioane lei, și pierderi de 8.000 lei.  În ambele firme, Octavian Ceti avea 95% din acțiuni, restul de 5% aparținând Elenei Monica Lupu-Babei, o doamnă din Constanța ce locuia la aceeași adresă cu Octavian Ceti.

În același dosar de evaziune fiscală, ce viza comerțul fictiv cu produse agricole, mai era cercetată o altă firmă: SC Terra Nostra Future SRL Constanţa, firmă care mai avusese probleme cu autoritățile fiscale în anul 2011, tot la achiziția unor produse agricole. Firma a fost fondată în ianuarie 2010 de către Cezar Lupu-Babei, soțul doamnei Elena Monica, și el cu aceeași adresă precum Octavian Ceti.

ADVERTISEMENT