News

Complex rezidenţial, gard în gard cu ferma de vaci. Oamenii nu mai suportă mirosul de grajd, dar autorităţile nu pot face nimic

Un cartier rezidenţial din Constanţa se învecinează cu un grajd. Vacile pasc pe lângă blocuri, iar mirosul emanat este insuportabil.
21.10.2023 | 11:04
Complex rezidential gard in gard cu ferma de vaci Oamenii nu mai suporta mirosul de grajd dar autoritatile nu pot face nimic
Complexul de la Palazu e gard în gard cu ferma de vaci Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Achiziţionarea unui apartament într-un complex rezidenţial nu vine automat la pachet confortul dorit sau promis în broşurile publicitară. Câteodată situaţiile sunt de-a dreptul insuportabile şi e nevoie de nervi şi timp pentru a lupta pentru condiţiile de trai de aici.

Autorităţile au constatat că ferma funcţionează legal

Dezvoltatorii imobiliari sunt din ce în ce mai interesaţi de zona Palazu Mare, proximitatea față de Lacul Siutghiol și de municipiul Constanța fiind detalii care compensează aspectul semi-rural al zonei.

ADVERTISEMENT

Totuşi, pe lânga lipsa infrastructurii, multe străzi mustind de noroaie atunci când când plouă, cei care locuiesc aici se mai confruntă cu o problemă la care nu au găsit rezolvare: mirosul insuportabil care vine de la o fermă de vaci aflată gard în gard cu complexul rezidenţial.

“Dimineaţa se simte mirosul. Vara se simte mirosul mai tare, fiind acum toamnă nu prea se simte aşa tare. Suntem mulţi locuitori care se plâng de miros”, s-a plâns unul dintre rezidenţi, pentru observatornews.ro.

ADVERTISEMENT

Şi, totuşi, ferma funcţionează legal, are toate autorizaţiile în regulă, iar bovinele sunt înregistrate la Direcţia Sanitar Veterinară. Proprietarul ei spune că ferma este o moştenire de familie şi funcţionează neîntrerupt de aproape 30 de ani.

Periodic el primeşte amenzi, atunci când sesizările cetăţenilor sunt dovedite ca întemeiate de comisarii Gărzii de Mediu. Însă plângerile nu au temeiul de a se soluţiona cu o închidere a fermei, astfel că locuitorii de aici sunt de-a dreptul disperaţi.

ADVERTISEMENT

“A primit sacţiuni în repetate rânduri, ori de câte ori a fost sesizat de către locatarii din zonă şi a fost suprins de către echipajele noastre cu animalele libere în exteriorul fermei respective”, a declarat Mugur Petcu, şeful biroului Protecţia Mediului, pentru sursa citată.

În urma sesizărilor făcute de cetăţeni Poliţia Locală a făcut şi ea verifică, dar nu a constatat nimic ilegal. “În ferma de animale situată în Constanța, strada Tache Ionescu, conform planului de amplasament si delimitarea a imobilului, precum si fișei corpului de proprietate, sunt exploatate în scop comercial, într-un imobil cu destinația de GRAJD, bovine înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor–SNIIA, conform prevederilor legale în domeniu”, se arată în constatarea poliţiei.

ADVERTISEMENT

În faţa acestei situaţii aparent fără ieşire, o soluţie pare să fi venit totuşi de la proprietarul fermei de vaci, care ar fi acceptat să se mute din cartier. Când şi cum se va întâmpla asta rămâne însă de văzut.

ADVERTISEMENT